Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Giftig mark får vänta länge i kö till sanering

Nästan 11 000 områden i Stockholms län är konstaterat eller misstänkt förorenade. Men endast ett fåtal är åtgärdade. Vinterviken i södra Stockholm, där arsenik och bly i marken utgör akuta hälsorisker, har väntat länge på sanering.

Klicka på prickarna
i kartan för mer information
Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Länsstyrelsen har tagit fram ett nytt program för de förorenade områdena – och ansöker om pengar för att kunna fortsätta arbetet med att kartlägga mark som misstänks vara giftig.

– I Stockholms län finns ett mycket stort antal förorenade områden. Samtidigt har vi ett växande behov av att exploatera och bebygga mark, inte minst för bostäder, där det tidigare legat industriella verksamheter, säger Birgitta Swahn, miljöutredare vid Länsstyrelsen.

I Vinterviken tillverkade Alfred Nobel sprängämnen, salpeter- och svavelsyra mellan 1865 och 1920. Lagring av sprängämnen pågick fram till 1960-talet. Under 1950- och 1960-talen bedrevs även försök med urlakning av uran ur blyhaltig skiffer.

Miljötekniska undersökningar har visat att området är förorenat av arsenik, bly, koppar, kvicksilver, zink och cancerogena polycykliska aromatiska kolväten, PAH. Omkring 900 kilo arsenik och 25 ton bly måste bort. Det finns akuta hälsorisker vid stranden och de som bor i området kan exponeras för föroreningar.

Studien av området och Stockholms stads handlingsplan var klar i våras. Staden vill ta bort träd längs stranden samt byta ut sediment och jord. En grov uppskattning visar att det skulle kosta 65–75 miljoner kronor.

Men tjänstemännen tror att projektet kommer att få vänta några år. Det är kö till statens saneringspengar. 2010 var det statliga anslag Naturvårdsverket hade för sanering av förorenade områden 598 miljoner kronor, i fjol var det 394 miljoner.

– Stockholms stad är på gång med en ansökan till oss, som vi skickar vidare till Naturvårdsverket. Men nationellt sett är det många projekt som har utretts och nu gått in i åtgärdsfasen, Vinterviken kan få vänta i kö. Saneringsanslaget har varit helt intecknat både i år och nästa år, säger Birgitta Swahn.

De flesta föroreningar åtgärdas i samband med exploatering och det är ganska få områden som behöver statliga pengar, oftast finns det en ansvarig som får stå för kostnaderna. Men juristerna på Stockholms miljöförvaltning har gjort bedömningen att staden inte kan kräva pengar av Nobel eller Atomenergi. Anledningen är att den miljöfarliga verksamheten bedrevs före 1969 då den första lagstiftningen inom miljö­området kom.

Hur länge får gifterna ligga kvar i Vinterviken?
– Det är svårt att säga. Det kan komma fram ny information som gör att ett annat projekt läggs på is och då ”frigörs” pengar, säger Birgitta Swahn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.