Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Glädjetårar vid historiskt böneutrop

Närmare 1.000 personer kom till moskén i Fittja för att höra Sveriges första böneutrop.
Närmare 1.000 personer kom till moskén i Fittja för att höra Sveriges första böneutrop. Foto: Leo Sellén / Scanpix

”En historisk dag. Mina glädjetårar rinner.” Efter 40 år i Sverige fick Erol Gavgavioglu strax före klockan 13 i dag höra ett högtalarsänt böneutrop vid moskén i Fittja. Allt gick lugnt och värdigt till.

 

Närmare 1.000 personer kom till moskén vid Albysjön till fredagsbönen i dag. Stämningen var högtidlig och lite spänd – mediauppbådet var stort och förväntningarna höga.

För de flesta som kom var det en dröm som gick i uppfyllelse när imamen Ergin Öcgems sjungande böneutrop äntligen hördes över parkeringen.

– Vi är väldigt stolta och glada i dag, det betyder så oerhört mycket. Vi tackar Sverige för att vi får göra detta, sa Ismail Okun, ordförande i Botkyrka Islamska Kulturförening till den församlade presskåren.

Stora salen i moskén fylldes med människor en bra stund innan det var dags för bön, och även bönerummet på nedervåningen var fullsatt. Men många valde att stanna utomhus så länge som möjligt, just för att faktiskt få höra böneutropet utomhus.

– Det är svårt att förklara hur det känns, det är oerhört starkt, som en dröm, konstaterade Unaa Talayhan som lämnat jobbet i Spånga för att höra utropet.

För Sinan Baysal, som från församlingens sida engagerat sig i frågan om tillstånd sedan processen börjande för 14 månader sedan, var det med lättnad han hälsade välkommen:

– Självklart har vi förståelse för om icke-muslimer har åsikter eller känner sig oroliga inför böneutropen. Men vi vill verkligen inte provocera eller störa. Och vi ska visa att det här kommer att fungera utan bekymmer.

20-åriga Farhan Akthar, född i Bangladesh, upplevde böneutropet nästan som ett lyckorus:

– Jag blev varm i hela kroppen. Det här är ett bevis för att vi lever i en demokrati. Det är väldigt stort, konstaterade hon.

Det finns inga planer på att ansöka om utökat tillstånd för böneutrop.

– Vi är så tacksamma över att vi kan göra det till fredagsbönen, sa Ismail Okun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.