Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 05:34 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/glasverk-till-anna-lindhs-minne/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Glasverk till Anna Lindhs minne

Konstnären Erik Bollter lägger sista handen vid sitt glaskonstverk på Medborgarplatsen på Södermalm.
Konstnären Erik Bollter lägger sista handen vid sitt glaskonstverk på Medborgarplatsen på Södermalm. Other: Magnus Hallgren
Nio trappsteg upp på Medborgarhusets trappa står det nu - glaskonstverket som minner om utrikesminister Anna Lindh, än så länge gömt i en låda. Minnesmärket invigs i dag på årsdagen av Anna Lindhs sista offentliga framträdande.

Konstverket, signerat arkitekten/skulptören Leif Bolter, är en tre meter hög glasstod. Den är sex decimeter bred och sju centimeter tjock och bär texten:

Utrikesminister

ANNA LINDH

höll sitt sista tal på

Medborgarhusets

trappa den 9 sep-

tember 2003.

Stilister och korrekturläsare reagerar säkert över avstavningen av september, men det gick enligt Leif Bolter och projektledaren Britt-Marie Salmén inte att lösa på något annat sätt.

- Texten var ganska given och vi ville ha någorlunda symmetri, säger Britt-Marie Salmén.

Tre äldre damer tittar nyfiket på arbetet med det gröna minnesmärket, som väger närmare 500 kilo. Det är inte en utan åtta glasskivor som är ihoplaminerade. Tanken är att när solen behagar lysa på glaset så ska naturen ordna sitt eget ljusspel. Det är i alla fall Leif Bolters intentioner.

De tre damerna går närmare för att se vad det står på glaset och ondgör sig över att det är svårt att läsa.

- Man ser ju att det står samlingslokaler på väggen där borta. Det lyser ju igenom, men inte vad det står på glaset. Konstigt, muttrar en av damerna. De andra håller med.

Det har varit många turer kring hur minnesmärket skulle se ut och - inte minst - var det skulle placeras. Finansborgarrådet Annika Billström (s) föreslog i fjol att byta namn på Medborgarplatsen för att hedra Anna Lindh, men det stötte på ett enormt motstånd. Namnfrågan är långt ifrån löst. Bo Holmberg, landshövding i Södermanland och Anna Lindhs make, säger att han gärna ser att en plats i Stockholm uppkallas efter Anna Lindh, men inte om det ska bli bråk om det.

I dag klockan 15 faller det caffe latte-färgade skynket med mörklila och olivgröna band och minnesmärket blir synligt för alla stockholmare. Projektledaren Britt-Marie Salmén hoppas att verket ska få stå fredat. Det har skyddats under natten av väktare inför den högtidliga invigningen.

Konstnären Leif Bolter vill
inte kalla märket ett monument och han är glad över att det blev just glas, något som är lika skört som ett människoliv, säger han.

Att glas kan vara skört blev de ansvariga varse när allt var klart vid fräsmaskinen häromnatten. Det blev ett märke mitt i texten som inte gick att reparera, men invigningen äger rum som det var tänkt. Så småningom ska minnesmärket med märke bytas ut mot ett utan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.