Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Globala gymnasiet evakueras efter magsjuka

Foto: Janerik Henriksson/TT

Globala gymnasiet på Södermalm i Stockholm stängs akut. Vid lunchtid i dag onsdag började hela skolan evakueras.

Orsak: en grasserande magsjuka.

Minst 200 elever, lärare och annan personal är sjuka.

I går började ett antal elever och lärare på Globala gymnasiet på Hornsgatan att kräkas. Under kvällen sjukanmälde sig ett hundratal elever och personal och i dag onsdag, under förmiddagen, räknade skolan med att minst 200 av de 680 eleverna var sjuka.

Då beslutade man att stänga skolan. Vid lunchtid började man evakuera.

– Vi tror det handlar om vanlig magsjuka. Det finns ingen koppling till skolmaten, säger tillförordnade rektor Emma Frankl som själv stod i entrén och slussade ut elever vid lunchtid.

Läs mer: ”Stockholmsskolor satsar på vegetarisk meny”

Det är ett drastiskt, men nödvändigt beslut att stänga helt, menar hon.

– Nu gäller det att hindra smittan från vidare spridning, sanera toaletter och se till att ingen av dem som drabbats kommer tillbaka till skolan för tidigt, fortsätter Emma Frankl.

Det är oklart hur länge man kommer att hålla skolan stängd. En krisgrupp har satts ihop och i eftermiddag kommer man att träffa såväl skolhälsovård som skyddsombud för att diskutera situationen.

– Vi behöver givetvis råd från dem som kan bedöma den här situationen. Det enda vi är säkra på i nuläget är att det inte har med skolmaten att göra, då skulle ju precis alla ha drabbats, säger Emma Frankl.

Ellinor Helmerson, elev i en av samhällsklasserna, insjuknade, precis som många andra, i går kväll:

– Först såg jag i flera av skolans olika sociala mediekanaler att många hade blivit sjuka. Sedan gick det fort, jag började kräkas. Det är den värsta magsjuka jag någonsin drabbats av, säger hon.

Enligt Ellinor Helmerson finns det ett rykte som säger att någon kräktes på matsalstoaletten under tisdagen. Hon vet dock inte om det är sant, enligt henne var det få som märkte att flera drabbades av  magsjukan under gårdagen.

– Men nu vet vi hur oerhört fort det kan gå. Jag vet att 250 har sjukanmält sig, men jag känner minst ett tjugotal som ligger hemma utan att ha anmält det. På Facebook har jag vänner som sagt att den gångna natten var den värsta i deras liv, berättar hon.

Eftersom det är slutspurten på terminen är det många som har flera prov inplanerade.

– Det känns verkligen stressigt och tråkigt. Men det var givetvis rätt beslut att stänga skolan, säger Ellinor Helmerson.

På onsdagseftermiddagen gav skolan besked om att man kommer att hålla stängt till och med fredag.

Rättelse 2016-12-15 09:37
I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att 250 elever och personal insjuknat. Enligt skolan handlar det om 200 individer.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.