Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/goteborgare-tog-hem-sm-i-ordvitsar/

STHLM

Göteborgare tog hem SM i ordvitsar

Debutanten Karl Vilén, hallänning som bott i Göteborg i nio år, tog på lördagen hem SM i ordvitsar när finalen avgjordes i Stockholm. Foto: Mats J Larsson

Chalmers-doktoranden Karl Vilén är Sveriges främsta ordvitsare. Det stod klart på lördagskvällen sedan den 29-årige göteborgaren med rötter i Falkenberg besegrat en annan hallänning i finalen, Erika Andersson från Halmstad.

Rätta artikel

Tioårsjubileet av vad arrangerande humorgruppen ”Mitt i smeten” kallar ”Sveriges tröttaste tävling” blev en jämn tillställning när ordvitsarna haglade i Scalateatern i Stockholm.

Omkring 550 åskådare röstade med en app i mobilen överraskande bort den svenska mästaren under de senaste tre åren – Tobbe Ström, Örebro – redan i kvalomgången. I stället gick båda finalisterna från Göteborg vidare: David Larsson (egentligen värmlänning) och Karl Vilén (uppvuxen i byn Älvsered i Falkenbergs kommun) tillsammans med Erika Andersson, som blev tvåa i deltävlingen i Malmö, och Stockholmsmästaren Joel W Kall.

”Hockeyfrissans största nackdel är hockeyfrissans största nackdel”, var en av Joel W Kalls bidrag i den inledande rundan med tre förberedda minuters ordvitsande.

Det var dock en gammal vits som han använt i tidigare SM. Vitsen fick dock beröm av segraren Karl Vilén när DN bad honom plocka ut en av konkurrenternas nästa:

– Den är riktigt fyndig!

Själv drog han bland annat till med denna i den inledande förberedda omgången:

”Spela inte poker mot en nazist. De har alltid två ess i rockärmen.”

Avgörandet i semifinaler och final skedde på improvisation till bilder som deltagarna inte sett i förväg. Semifinalerna blev jämna innan publiken röstat fram Karl Vilén och den enda kvinnliga finalisten Erika Andersson till final.

– Det är nog de längsta semifinaler vi haft, konstaterade Isak Jansson, en av arrangörerna som nu hållit på med arrangemanget i ett decennium.

I finalen kom det mer nerver med i spelet, men till slut kunde Karl Vilén ta med sig den åtråvärda titeln till Göteborg, som brukar kallas ordvitsandets hemstad. Det var hans första tävling i ordvitsande.

– Jag gick och tittade på en tävling 2016, men det är första gången som jag själv ställde upp.

Debuten slutade med seger. I sitt vardagsliv som doktorand i energiteknik på Chalmers tekniska högskola har han inte särskilt stor användning av sitt ordvitsande.

– Nej, tyvärr! Men den här segern känns verkligen jätterolig.