Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Grafik: Så skyddas Obama i Sverige

När president Obama kommer till Sverige på onsdag har han med sig en specialbyggd bil och följs av 250 livvakter. Ministermord och självmordsbombningar gör att USA klassar Sverige som ett högriskland.

Cadillac One
Tillverkare: General Motors
Kostnad: Ca 2 miljoner dollar
Årsmodell: 2009
Vikt: 7,5 ton
Motor: 6,5 liters diesel
Max hastighet: 96 km/tim
Bränsleförbrukning: 3,5 liter/mil

I bakluckan
Här finns tankar som förser bilens slutna system med syre, och även ett brandsläckningssystem.

Bensintank
Bepansrad och fylld med ett skum som gör att den inte kan explodera.

Blodbank
I bilen förvaras blod från presidentens blodgrupp ifall att han skulle behöva en brådskande blodtransfusion.

Kaross
Tillverkad i flera lager av stål, aluminium, titan och ett hårt keramiskt kompositmaterial som ska deformera inkommande projektiler.

Bottenplatta
Bilens undersida består av en 13 cm tjock pansarplåt som ska skydda om en bomb detonerar under bilen.

Fönster
Små men 13 cm tjocka. Kan motstå pansarbrytande skott. Endast förarens fönster går att öppna.

Pansardörrar
Dörrarna är 20 cm tjocka och väger lika mycket som kabindörrarna i en Boeing 757.

Kevlardäck
Däcken är förstärkta med kevlar, ett material som är starkare än stål, och därför punkteringssäkra. Även om däcken skulle slitas bort helt kan bilen köras på fälgarna.
Källa: Mail Online

På presidentens plats
Bilen rymmer sju personer. De två bakre sätena är reserverade för presidenten och en passagerare. Obama kan sköta sitt ämbete från bilen, hans säte är utrustat med ett utvikbart skrivbord, dator med wifi och en satellittelefon som står i direktkontakt med Vita huset och Pentagon.

Fordonsflottan
En amerikansk president på resande fot har alltid med sig sin egen fordonsflotta. Hans bilkaravan består normalt av 20–40 fordon. Grafiken visar dess grundläggande beståndsdelar:
Ambulans
Sambandscentral – genom denna bil står presidenten i ständig kontakt med Vita huset.
Press
Säkerhetsbil – upptäcker kemiska, biologiska och radioaktiva hot.
Skydd – Kulspruteförsedd bil.
Support och läkare – Kör nyckelpersoner, t ex Obamas läkare.
Skydd – kan störa ut elektronisk utrustning.
Livvakter – Secret service
Cadillac One
Lockbete – kopia av presidentens limousin. Kör ibland vip-gäster.
Polisbilar – kör före karavanen för att kontrollera att vägen är fri.
Uppställningen ändras ofta av säkerhetsskäl. Presidenten kan befinna sig var som helst i konvojen, eller på något helt annat ställe, till exempel i en helikopter.
Källa: The Atlantic

Obamas Sverigebesök

Programmet:
Onsdag 4 september

President Barack Obama anländer under förmiddagen till Arlanda.Möter statsminister Fredrik Reinfeldt på Rosenbad. Presskonferens.Reinfeldt och Obama uppmärksammar Raoul Wallenbergs insatser i Stockholms synagoga.Besök på Kungliga tekniska högskolan. Programmet fokuserar på svenska innovationer inom förnyelsebar energi och miljö.Middag i Sagerska huset med Fredrik Reinfeldt, Finlands president och statsministrarna från Danmark, Island och Norge.

Torsdag 5 september

Möte med kungaparet på Slottet. Barack Obama reser från Arlanda till S:t Petersburg.

Förberedelser
Innan en amerikansk president reser utomlands besöker flera ”advance teams” resmålet. Det är säkerhetspersonal som vill skapa sig en bild av läget på marken. Till exempel kontrollerar de säkerheten kring kortegevägarna och säkerställer evakueringsrutter till sjukhus och andra ”safehouses” runt om i staden. Brandsäkerheten i de lokaler som presidenten ska besöka testas och utsatta fönster kan förses med skott- och bombsäkert glas. Men de hanterar också rent logistiska frågor som var all personal ska bo.

Luftrummet stängs
Delar av svenskt luftrum kommer troligen att vara stängt för andra flyg när Air Force One landar på Arlanda. Presidentens limousin och övriga fordon flygs oftast in med en Boeing C-17 Globemaster III från USA:s flygvapen. Dessutom har Vita huset ett chartrat pressplan som följer Air Force One i hälarna.

Högriskland
Morden på Olof Palme och Anna Lindh i kombination med självmordsbombningen på Drottninggatan gör att USA:s säkerhetstjänst inte helt litar på säkerhetsläget i Sverige.

Grand hôtel bokat
Den amerikanska delegationen har hyrt samtliga rum på Grand hôtel och kvarteret runt hotellet kommer vara helt utrymt. Båttrafiken i området kommer att ledas om till andra delar av Stockholm. Om Obama ska bo på Grand hôtel är oklart, rummen kan vara hyrda för personer i hans följe.

Demonstrationer
Tio organisationer har sökt till- stånd för att få demonstrera under Obamas Stockholmsbesök. Men ingen har hittills fått tillstånd. Bland dem som sökt finns nätverket Ofog, Amnesty, och Piratpartiet. Flera vill demonstrera på Sergels torg. Andra planerar demonstrationståg som ska gå till amerikanska ambassaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.