Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Grannar uppmanas agera mot våld

Peter Svensson och Nina Rung arbetar professionellt mot våld i nära relationer. De har startat projektet Huskurage.
Peter Svensson och Nina Rung arbetar professionellt mot våld i nära relationer. De har startat projektet Huskurage.

Många ser, hör och misstänker att någon kvinna i ens närhet utsätts för våld. Inte minst kring stora helger, när många dricker mer än vanligt.

Nu har Wallenstam, som första privata fastighetsägare i Stockholm, anslutit sig till Huskurage, ett projekt som ska göra det enklare för grannar att agera.

I april i år startade Peter Svensson och Nina Rung, som båda på olika sätt arbetar med våldsprevention, initiativet Huskurage. Det syftar till att ge grannar konkreta råd och verktyg att agera när de misstänker att någon i deras hus eller närhet utsätts för våld. Grundtanken är enkel – nämligen att fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen i  trapphuset eller via andra kanaler, informerar de boende om att det finns en policy och en plan.

– Vi har alltid arbetat mycket med säkerhets- och trygghetsfrågor, men oftast handlar det om den fysiska miljön. Men en känsla av trygghet är mycket mer än så, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationschef på Wallenstam.

– Att involvera hyresgästerna är en del i det. Vi tror att ökad med­vetenhet kan skapa ökad trygghet.

Sedan initiativet togs har även alla Stockholms kommunala bostadsföretag visat stort intresse för projektet.

– Vi är övertygade om att vi tillsammans kan göra skillnad. Det kan räcka med att ringa på hos någon och fråga om allt är okej eller att ringa polisen, säger Peter Svensson.

Han vet att det kan finnas en befogad rädsla mot att gripa in. Det kan också finnas en känsla av obehag över att lägga sig i sina grannars privatliv.

– Men vi tycker inte att det är argument som håller. Det finns mängder med saker man kan göra som medmänniska för att förhindra att någon utsätts för våld, fortsätter han.

Att anta en gemensam policy i  ett hyreshus eller i en bostadsrättsförening kan också ge den utsatta mod att själv be om hjälp. Aktuell forskning visar också att en person som utsätts för brott gör motstånd utifrån den hjälp han eller hon förväntas få av sin omgivning.

I Stockholms län polisanmäler varje dag runt tio kvinnor att de blivit misshandlade. Enligt Brå, Brottsförebyggande rådet, är dock mörkertalet gigantiskt, uppåt 90 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.