Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Gränspolisen backar: Ska inte fokusera på plankare

Gränspolisen tänker sluta kontrollera plankare i Stor-Stockholms tunnelbanesystem i sin jakt på illegala flyktingar. ”Den här debatten har tagit för mycket kraft från resten av vårt arbete”, säger Jessica Fremnell, informationsansvarig.

Projekt Reva fortsätter, men gränspolisens arbete med att fokusera på plankande resenärer upphör, säger Jessica Fremnell.

Arbetsmetoden har väckt starka protester.

– Vi vet av erfarenhet att en del som plankar befinner sig här illegalt. Men den här metoden har fått massiv kritik, man gillar helt enkelt inte att gränspolisen arbetar på det här sättet, säger Jessica Fremnell.

– Nu har vi fått diskutera det här i tre månader, och egentligen är arbetet i tunnelbanan en så liten del av vår verksamhet, att i måndags tog vi ett internt beslut att inte kontrollera plankare.

Gränspolisen kommer dock att fortsätta att vistas i tunnelbanan. Ser de någon som tar sig förbi spärrarna utan att betala blir det tunnelbanepolisen eller annan polis i distriktet som i första hand får hantera det, säger Jessica Fremnell.

Resenärer har i medier vittnat om att de stoppats och kontrollerats enbart på grund av sitt utseende. Detta har väckt häftig kritik. ”Fullkomligt vidrigt” enligt borgarrådet Per Ankersjö (C) och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) konstaterade att det var ”oacceptabelt”.

Jessica Fremnell tillbakavisar dock dessa uppgifter.

– Här har debatten havererat. Så får det inte gå till och det vet polisen 2013. Man gör en kontroll utifrån att ett brott har begåtts.

– Att människor blivit kontrollerade enbart på grund av sitt utseende är inget som kommit till vår kännedom annat än genom medier, säger hon.

Projekt Reva, som går ut på att effektivisera arbetet med att utvisa papperslösa flyktingar, påverkas inte av beslutet.

– Det projektet ägs av Migrationsverket.

Hur länge gränspolisen fokuserat på plankare vill hon inte gå in på, mer än att det har pågått under en längre tid.

Under lördagen arrangerar en rad ungdomsorganisationer, däribland Röda korsets ungdomsförbund, en demonstration mot regeringens migrationspolitik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.