Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Gravida mannen talar på Pride

Stockholm Prides invigningstalare är i år Thomas Beatie.
Stockholm Prides invigningstalare är i år Thomas Beatie. Foto: Angelica Karlsson / TT/Scanpix

Han blev världsberömd som den gravida mannen. Sedan dess har amerikanen Thomas Beatie, en transsexuell man, fött tre barn. Hade han levt i Sverige hade han inte haft samma möjlighet.

Thomas Beatie, som föddes som kvinna, visste redan som liten att han en dag skulle vilja vara man.

– Men jag visste också att jag en dag ville få barn, säger Beatie, som är i Stockholm för att invigningstala vid Pridefestivalen på måndagen.

När han i slutet av 90-talet genomgick könskorrigerande behandlingar och juridiskt ändrade sitt kön behöll han därför sina kvinnliga reproduktiva organ. För tre år sedan födde han sitt första barn och blev känd över hela världen.

I Sverige hade detta varit omöjligt för Beatie. För att man ska få ändra sitt juridiska kön här krävs förutom att man är svensk medborgare, ogift och myndig, också att man är steril.

– Det handlar de facto om en tvångssterilisering för att de ska få sin könsidentitet juridiskt erkänd, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

Beatie säger att situationen i Sverige chockade honom och att det var en av anledningarna till att han valde att åka hit.

– Jag vill visa era lagstiftare vilken vacker familj en transsexuell man har kunnat skapa med sin fru, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.