Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gravida-med-coronasmitta-far-foda-var-de-vill-enligt-nytt-beslut/

STHLM

Gravida med coronasmitta får föda var de vill enligt nytt beslut

Förlossningsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset. Arkivbild.
Förlossningsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset. Arkivbild. Foto: Magnus Hallgren

Tidigare har blivande mammor som smittats med det nya coronaviruset flyttats till förlossningsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Men enligt nytt beslut kommer kvinnorna att få föda på det sjukhus som de själva har valt.

– Vi kommer inte att ha kapacitet att samla dessa kvinnor på något sjukhus om vi får en stor smittspridning. Då är det mycket bättre att ha väl inarbetade rutiner på alla sjukhus, säger Karin Pettersson.

Under smittspridningens initiala fas i region Stockholm flyttades blivande mammor som konstaterats eller misstänkts ha blivit smittade med covid-19 till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men på onsdagen fick samtliga förlossningsenheter i länet uppdrag att omhänderta dessa patienter, inom ramen för enhetens uppdrag och enligt kvinnans val av förlossningsenhet.

– Kvinnorna ska föda på det sjukhus de valt, säger Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset.

Läs också: Karolinska går in i militär styrning – rustar för kraftig ökning av smittade

Kvinnorna tas dock omhand i enkelrum med egen toalett och all personal ska ha skyddsutrustning, visir, handskar, vätskeavvisande klädsel samt munskydd, enligt Karin Pettersson.

Anledningen till dagens beslut är att säkra vårdkapacitet.

– Det är ingen som tror att vår ansatta infektionsklinik ska snabbutbildas i att också förlösa barn på ett säkert sätt. Vi är bäst på förlossningsvård på förlossningsenheterna. Vi ska inte utsätta varken mor eller barn som inte är vana vid förlossningar att ha den typen av verksamhet.

Enligt tidigare direktiv skulle nyfödda bebisar separeras från modern om denna var konstaterad smittad med det nya coronaviruset. Men som DN kunde berätta igår har även dessa riktlinjer ändrats.

– I dagsläget tror vi inte att smitta från mor till barn efter födseln är något allvarligt hot mot barnets hälsa. Men om föräldrarna själva är oroliga över att vårdas tillsammans med barnet måste vi kunna erbjuda en annan vårdform för barnet, har Karin Pettersson tidigare sagt till DN.

Här kan du läsa mer om coronakrisen.

Ämnen i artikeln

Karolinska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt