Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Grävlingar stör gravplatser

Grävlingen är inte välkommen på Stockholms kyrkogårdar.
Grävlingen är inte välkommen på Stockholms kyrkogårdar. Foto: Alamy
Grävlingarna ska bort från Stockholms kyrkogårdar. Igelkottar och salamandrar är däremot varmt välkomna.

– En grävling har klor och styrka nog att ta sig igenom en betongvägg. De gräver gångar, underminerar och kan gräva sig ner i gravkammare. Det är djur vi absolut inte vill ha på kyrkogårdarna, säger Mats Lindqvist på kyrkogårdsförvaltningen.

Ytterligare en anledning att ta bort grävlingar är för att skydda igelkottar. Bägge arterna lever av daggmask och skalbaggar, men grävlingarna är större och starkare och om de kommer åt ger de sig på och har ihjäl igelkottar. De ser dem som konkurrenter, enligt Mats Lindqvist

– Men det är inget allvarligt problem, vi har bara sett några stycken grävlingar, säger han.

Fyra studenter från Stockholms universitet ska under sommarhalvåret 2012 inventera stadens kyrkogårdar – de områden som inte sköts som aktiva gravkvarter – från botanisk och ekologisk synpunkt. På varje delområde ska listor över växter, djur och insekter upprättas. De arter som är fridlysta eller skyddsvärda ska markeras särskilt.

Studenterna ska också föreslå åtgärder för de områden där skyddsvärda arter finns. Det kan vara att sätta upp specialdesignade fågelholkar för utpekade fågelarter som lever på kyrkogårdarna men saknar lämpliga boplatser.

Kyrkogårdsförvaltningen vill också sätta upp skyltar där skyddade arter finns för att informera besökare.

– Vi har till exempel svarthättan, en liten mesfågel som håller till och stormtrivs på Skogskyrkogården, säger Mats Lindqvist.

På Skogskyrkogården har förvaltningen redan satt i gång arbetet med en extra damm åt salamandrarna. I Spegeldammen framför Heliga korsets kapell finns södra Stockholms stads enda kända förekomst av större vattensalamander. Den vattenlevande ödlan är habitatskyddad, vilket är den högsta formen av fridlysning.

– Stockholms herpetologiska förening ville att vi skulle lägga ut död ved och buskar runt Spegeldammen, men det går inte att göra i mittpunkten av Stockholms enda världsarv. Vi bygger en kompletterande damm i stället, säger Mats Lindqvist.

Begravningsplatser

Stockholms stad har tio begravningsplatser: Bromma kyrkogård, Brännkyrka kyrkogård, Galärvarvskyrkogården, Hässelby begravningsplats, Råcksta begravningsplats, Sandsborgskyrkogården, Skogskyrkogården, Spånga kyrkogård, Strandkyrkogården och Västberga begravningsplats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.