Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Greger var först i landet med den virala nachosemlan

Nachosemlan - årets största baksnackis.
Nachosemlan - årets största baksnackis. Other: Carl Bredberg

Från massmedia till mandelmassmedia - när de virala semlorna presenteras blir tidningarna galna. Hysterin kring nachosemlan från ett café på Östermalm i Stockholm har inte varit något undantag - flera hundra artiklar har skrivits om bakverket.

Men den första upphovsmannen till nachosemlan är inte den som gemene man tror att det är. I Åre sitter en konditor vid namn Greger Eriksson. Han lanserade en nachosemla redan 2015.

I februari 2015 hade semmelwrappen skrivits om 500 gånger i olika svenska medier. Radiokanaler hade gjort inslag och tv-stationer hade vallfärdat till Östermalm för att intervjua mumsande Östermalmsbor på väg hem från jobbet. 

Konditorn Mattias Ljungberg på Tössebageriet hade skapat landets första riktigt virala semla. Semmelringarna på vattnet hade nått ända till de jämtländska fjällen. 

I Åre gick konditorn Greger Eriksson och funderade på vad han skulle hitta på för att fräscha upp sitt utbud på Åres konditori. Fettisdagen närmade sig, och han ville ha ett komplement till sina klassiska semlor. Han ville ha något som stack ut och som inte liknade någonting annat. 

Han funderade, experimenterade och provbakade. Sedan var skapelsen klar.

Sveriges första nachosemla var bakad. Men konditorn i Åre kunde inte veta att han tre år senare skulle se en variant på bakelsen dominera tidningssidorna under flera dagars tid - fast den här gången med två andra upphovsmän än honom själv.

Greger Andersson var först med nachosemlan 2015. Tre år senare gjorde Roy Fares och Mattias Ljungberg den till landets största semla. 

*****

Den tredje januari 2018. Deckardrottningen och sociala medier-jätten Camilla Läckberg lade ut en bild på nachosemlan på Instagram. 

Idén till semlan kom till på följande vis. Upphovsmannen Roy Fares och semmelwrappens upphovsman Mattias Ljungberg hade öppnat ett nytt fik ihop. De ville hålla intresset för fiket uppe. 

Roy kom med en idé. Locket på semlor är ofta trekantigt. Det är nachochips också, och här borde man kunna göra något kul, resonerade han. 

– Vi ville gå in i det mexikanska spåret, och att man äter tacos på fredagar. Min filosofi med fika är att ”sharing is caring”, och på den vägen var det, säger Roy Fares.

Efter att Camilla Läckberg lagt ut en bild på semlan tog det fart. Kvällstidningarna - som hårdbevakar Camilla Läckbergs instagram - skrev om semlan. 

Några dagar senare var trycket fiket så pass högt att Mattias Ljungberg fick baka chips på två olika kaféer för att hinna med beställningarna.

*****

Ett par dagar senare började det storma i semmelvärlden. I P4 Halland intervjuades Johan Bildberg, deltagare i programmet Dessertmästarna på kanal 5. Där är Roy Fares domare. 

Johan presenterade i programmet en tacosemla med båtformat vetebröd, grädde, mandelmassa och bär. 

Skapelsen var inte exakt densamma som nachosemlan - där brödet är bakat till små vetechips - men Johan menar att det fanns likheter. 

– Roy var domare och Mattias var inne som gästdomare, och någonstans tror jag att idén kan ha födds där. De tittade mig i ögonen och sa att jag inte var tillräckligt bra och att jag inte var bland de tre bästa, säger han och fortsätter:

– Det är smickrande. Jag känner att jag har folkets stöd och att jag är David mot Goliath här. En David som inte tänker anstränga mig för att vinna matchen. Jag tänker simma i bakgrunden med ett leende, säger Johan Blidberg. 

Roy Fares säger att han inte har stulit någon idé utav Johan Blidberg. 

Han hade scannat av sociala medier innan semlan lanserades och inte hittat några spår  som tydde på att någon tidigare hade lanserat nachosemlan. Inte heller Mattias - som skrivit en bok om semlor - hade hört hört talas om att någon annan funderat på en nachosemla.

– Det jag har att säga är att han är en fantastisk duktig konditor, jag har absolut inte snott nån idé från honom. Jag har gjort en nachosemla. Det är skillnad på taco och nacho. Han hade ett mjukt bröd, jag hade trekantiga chips. Om han tycker att jag snott idén är upp till honom, men jag har inte haft honom i åtanke, säger Roy Fares.

****

I Åre satt Greger Eriksson och såg hur nachosemlan blev en nationell succé. 

En mer missunnsam konditor hade kunnat se andra människors framgång med en liknande skapelse som en besvikelse. Men så tänker inte Greger. Visst, han lanserade en nachosemla redan 2015. Men chipsen var mjuka och receptet på mandemassan såg annorlunda ut. 

Han tycker bara att det är roligt med konditorer som testar andra saker än den traditionella semlan. 

Dessutom hade Greger bakat och sålt Mattias Ljungbergs semmelwrap på sitt konditori, så han är verkligen inte bitter. 

– Gud nej, jag blev jätteglad. Nu är det flera som kommit på ungefär samma sak. Vi är inte konkurrenter, verkar inte i samma by eller samma gatuhörn, så det är bara roligt. Vi inspirerar varandra, säger Greger Eriksson.

För det är ju trots allt bara semlor som det handlar om, menar Greger. 

– När Samsung tycker att Apple gjort kopior på deras telefon är något helt annat än det här. Då kan jag förstå att det blir problem. Det här är en annan sak, säger han.

Roy Fares och Mattias Ljungberg är inne på samma spår.

– En pizza ser ju ut på olika sätt. Pasta har olika former och smaker. Det borde en semla också kunna ha, säger Roy Fares.

Mattias Ljungberg håller med.

– Den som vill ha en klassisk semla kommer alltid kunna köpa en. Tycker man inte om det behöver man inte köpa det, säger Mattias Ljungberg.

Säll synar: Så goda är Stockholms viralsemlor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.