Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/greps-av-vakter-efter-att-ha-tagit-modebilder-anklagades-for-att-ha-visat-brosten/

STHLM

Greps av vakter efter att ha tagit modebilder – anklagades för att ha visat brösten

01:02. När Johanna Hoffsten tog modebilder i tunnelbanan anklagade två ordningsvakter plötsligt henne för att ha blottat sig. Daniel Diaz blev nedtryckt på golvet på Skanstulls tunnelbanestation när han inte lydde vakternas order om att flytta sig.

Lördagskvällen i huvudstaden förvandlades till en mardröm för vännerna från Linköping. När 25-åriga Johanna Hoffsten tog modebilder i tunnelbanan anklagade två ordningsvakter plötsligt henne för att ha blottat sig. En film visar hur vakterna först griper den i sällskapet som fotograferat, sedan hur de trycker upp Johanna Hoffsten mot en vägg och för in henne i en arrestcell.

– Det är det mest obehagliga jag varit med om i mitt liv, säger hon.

Raffaella Lindström
Rätta artikel

Allt började med ett foto på Östermalmstorgs tunnelbanestation. Klockan är snart halv tre, natten till söndag, när Johanna Hoffsten, 25 år, och hennes två vänner går av tunnelbanan. Kvällen är på väg att avrundas efter ett krogbesök. När de tar ett foto på sig själva med Johanna Hoffstens systemkamera fångar sällskapet två ordningsvakters uppmärksamhet. Till en början blir vännerna tillsagda att hålla sig innanför den vita linjen på perrongen. Orsaken är att det finns en risk att ramla ner på rälsen. 

Läs mer: Väktare brottade ner Daniel Diaz i tunnelbanan

Iklädd en lång, vit skjortklänning med vita stövlar fotograferas hon av vännen Nurbo Bozan, 25 år, och hans pojkvän. Ungefär 25 meter bort på perrongen står vakterna kvar. Men snart kommer de att gå fram till sällskapet för andra gången. 

På sociala medier delar Johanna Hoffsten regelbundet med sig av fotografier på sina kläder. Ungefär 12.000 personer följer hennes konto på Instagram.  Hon arbetar som konstnär och har alltid brunnit för mode. Hon är van vid att fotograferas framför andra människor, men när vakterna tittar på henne drabbas hon av en obehagskänsla. Till slut kommer ordningsvakterna fram till henne. 

Foto: Magnus Hallgren

– De säger att jag har visat brösten vilket är en absurd anklagelse. Jag har visserligen en urringad klänning men jag har inte självmant visat brösten, säger hon. 

Trots att det är Johanna Hoffsten som anklagas för att ha visat brösten omhändertar vakterna vännen Nurbo Bozan. Enligt honom fanns det till en början inga tecken på att någon skulle omhändertas, men när han ifrågasätter att Johanna Hoffsten skulle ha varit barbröstad tar vakterna armgrepp på honom. Med andra ord vrids armarna upp på ryggen. 

– Min vänstra handled är nyligen röntgad och den andra behöver opereras, jag sa till dem att det gör ont. Ungefär vid det tillfället började Johanna att filma händelsen, säger Nurbo Bozan. 

I dag finns det sex videoklipp från kvällen på Facebook och Instagram. Ett klipp är filmat precis när Nurbo Bozan är på väg att bli bortförd. Där hörs Johanna Hoffsten ifrågasätta vakternas penisstorlek, likaså säger hon att vakterna har ett ”ofyllt maktbegär”. 

I klippet syns den ena vakten släppa Nurbo Bozan, vända sig mot Johanna Hoffsten, och gripa tag om hennes vänsterarm. Kort därpå släpper även den andra vakten taget om Nurbo Bozan och hjälper kollegan att trycka upp henne mot en vägg. Johanna Hoffsten svarar att hon inte har gjort något fel. 

– Jag förstår inte varför de skulle släppa taget om mig ifall jag faktiskt hade gjort något fel. Istället ger de sig på Johanna, säger Nurbo Bozan. 

Finns det någon förklaring till varför ordningsvakterna kände att de behövde omhänderta er?

– Vakterna påstår att jag attackerade dem men i klippen ser man att det inte är sant. När de griper Nurbo går jag bakom och filmar händelsen och då syns det klart och tydligt att det är en av ordningsvakterna som går på mig, säger Johanna Hoffsten. 

När vakterna gör polisgrepp på modeprofilen tappar hon sin systemkamera i golvet. Trots det klarade sig fotografierna från kvällen. På fyra foton som DN har tagit del av poserar Johanna Hoffsten med en vit päls hängandes på axlarna. Under pälsen syns den vita klänningen som sträcker sig under rumpan. Inget naket framkommer på fotografierna. 

Ett av fotografierna som fick vakterna att reagera. Foto: Nurbo Bozan.

Kvällen slutar med att vakterna för med sig Johanna Hoffsten till ett avlägset rum. Vilken typ av arrestcell det handlar om är oklart i dagsläget. Enligt Johanna Hoffsten säger vakterna att det inte finns någon kameraövervakning i rummet, samt att hon "ville visa brösten eftersom hon vill att alla ska se dem". 

– Vakterna la mig på golvet endast någon centimeter från ytterdörren. Om någon öppnade dörren skulle jag få en ordentlig smäll i huvudet, när jag bad dem att flytta på mig sa den ena vakten att ingen skulle komma in i rummet, säger Johanna Hoffsten. 

Väl i rummet är golvet kallt och Johanna Hoffstens klänning åker upp. 

– Att ligga på golvet med rumpan synlig, framför två främmande äldre män, är det mest obehagliga jag har varit med om i mitt liv. Vakterna försökte dra ner min klänning över trosorna men jag kände bara deras händer på min hud, säger hon. 

När två poliser anländer beslutar de sig för att släppa Johanna Hoffsten. Vid det här laget har hon legat på golvet i snart en timme. Efter att ha sett fotografierna och videoklippen från händelseförloppet rekommenderas Johanna Hoffsten att polisanmäla vakterna. Ordningsvakterna gör en motanmälan. 

– Jag är nykterist och hade möjligheten att filma allt, men jag blir orolig när jag tänker på människor som inte har samma chans som mig att dokumentera, säger hon.

Under samma vecka som Johanna Hoffsten polisanmälde händelsen lades ärendet ned. Nurbo Bozan har också polisanmält händelsen i efterhand och hoppas att fallet tas upp på nytt. 

Johanna Hoffsten och Nurbo Bozan. Foto: Magnus Hallgren

– Hela mitt liv hade förändrats om jag hade låtit mig bli provocerad och gjort motstånd, i värsta fall kan dessa personer förstöra människors liv, säger han. 

Polisen utbildar och sköter tillsynen av ordningsvakter. Framför allt ska ordningsvakter omhänderta berusade personer och avvisa människor som stör eller hotar allmänheten, enligt polisen. Vid ingripanden kan en person bli omhändertagen fram tills polisen kommer till platsen. Polisen beslutar om personen ska föras till polisarrest, få vård eller släppas.

– Ett förordnande som ordningsvakt gäller i tre år, bland annat kollar vi att de fortfarande har koll på vilka regler som gäller för ordningsvakter, likaså förändringar som har skett i lagstiftningen, säger Lars Sjöberg, processledare på enheten för förvaltningsrätt, Polismyndigheten. 

Kan en person bli omhändertagen av ordningsvakter för att den bär ett urringat plagg?

– Det beror på vilka omständigheter det finns runtomkring, jag väljer att inte kommentera den frågan, säger Lars Sjöberg. 

Både SL och Polismyndigheten har avböjt att kommentera det enskilda fallet. Polisen hänvisar till sekretess eftersom de inte kan avslöja om en person har polisanmält en annan. Därför kan de inte heller kommentera händelsen. 

”Det hör till ovanligheterna att ordningsvakter blir föremål för polisutredningar. När det inträffar så följer Trafikförvaltningen SL de rutiner som finns upprättade” skriver Aleksander Krasjnik, pressekreterare vid SL. 

Läs mer:  Greps felaktigt för snatteri - blev erbjuden personal shopper 

Läs mer: Muad, 12, brottades ner av ordningsvakt – förundersökning inledd