Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/greta-talar-vid-medborgarplatsen-trafikstorningar-i-stockholm/

STHLM

Klimatstrejker över hela världen – Greta Thunberg talade på Medborgarplatsen

00:58. Greta Thunberg håller tal under en manifestation på Medborgarplatsen.

Under fredagen hölls över 100 klimatdemonstrationer i Sverige. I Stockholm talade Greta Thunberg under en manifestation på Medborgarplatsen.

– Vi är här för att påminna om att det visst finns en morgondag och en framtid där vi ska leva, sade hon och möttes av publikens applåder.

När Greta Thunberg klev upp på Medborgarplatsens scen steg jublet över torget. Tillsammans skanderade demonstranterna: ”Greta! Greta! Greta!”.

– Jag blir så glad av ett se ett så stort folkhav. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att spendera alla hjärtans dag på, sade Greta Thunberg med ett återhållet leende.

Sedan blev hon snabbt allvarlig och konstaterade att klimatkrisen fortfarande ignoreras.

– Media, politiker och makthavare fortsätter att låtsas om att inget är fel. Men någonting är väldigt fel. Vi befinner oss i en akut- och miljökris, sade Greta Thunberg och fortsatte.

– Vi vill inte höra en enda politiker till som säger att ”klimatfrågan är jätteviktig” och sedan inte gör någonting. Vi vill inte höra fler tomma ord från sådana som låtsas ta vår framtid på allvar. 

Greta Thunberg möttes av jubel.
Greta Thunberg möttes av jubel. Foto: Mickan Palmqvist

För att få en skymt av scenen hade demonstranter och skolstrejkande ställt sig på parkbänkar. 

Hedvig Sjölander, 16, och Wilda Schörling, 16, hade klättrat upp på en staty. Mellan talarna ropade de ut slagord över torget i en megafon.

– Det är fantastiskt att så många inser att det som händer med klimatet är fel. Det är jättefint att se så många samlas för att göra något, sa Hedvig Sjölander.

Under manifestationen uppträdde också artister som Ison & Fille och Greekazo. Även klimatforskaren Alasdair Skelton fanns på plats och talade om klimatförändringarna och de smältande isarna i Norra ishavet.

Hedvig Sjölander, 16 och Wilda Schörling, 16, ropade ut slagord över Medborgarplatsen.
Hedvig Sjölander, 16 och Wilda Schörling, 16, ropade ut slagord över Medborgarplatsen. Foto: Mickan Palmqvist

Tidigare på fredagen hade demonstranterna samlats vid Mynttorget i Gamla stan, inte långt från platsen där Greta Thunberg började sin skolstrejk i augusti 2018.

En av de som kom för att demonstrera var Emelie Gustafsson, 20.

– Det behövs absolut mer från politikerna. Det här är en uppmaning till samtal och mer engagemang i klimatfrågan, sade hon och fortsatte.

– Uppslutningen ser bra ut. Det gör oerhört mycket att Greta är här. Hon är ansiktet utåt. Det är häftigt att se hur en person kan påverka så mycket. 

I februarisolen marscherade folkmassan därefter tillsammans mot Medborgplatsen. På plakat och banderoller var budskapen tydliga: ”Ändra systemet – inte klimatet” och ”Bygg en framtid åt alla”. 

– Ursäkta, vi försöker rädda klimatet, ni står i vägen! ropade en demonstrant till ett sällskap med fotgängare på marschen mot Medborgarplatsen.

Medborgarplatsen på Södermalm fylldes snabbt med klimatstrejkande.
Medborgarplatsen på Södermalm fylldes snabbt med klimatstrejkande. Foto: Mickan Palmqvist

Elever från 150 länder deltog i fredagens globala skolstrejk. Enligt arrangören Fridays for future genomfördes demonstrationer i över 1.600 städer för att sätta press på politiker att agera i klimatfrågan. Rörelsen kräver att politiker världen över ska följa Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.

Greta Thunberg
Greta Thunberg Foto: Mickan Palmqvist

Efter demonstrationen var Isabelle Axelsson från Fridays for future nöjd med uppslutningen.

– Vi har inte fått några exakta siffror än, men det var väldigt mycket folk. Det var kul att se.

– Vi hoppas att det sänder signaler om att vi inte tänker ge upp.  Vi ska fortsätta sätta press på våra politiker. Klimatkrisen är här och den kommer inte försvinna om vi inte gör något, sade Isabelle Axelsson.

Peter Wolodarski: Tacka Greta för att de mäktiga börjat lyssna