Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Leverpastej, nej, det går inte.

Tunnelbanan 07.22.

Det finns ett antal saker som man, enligt mig, under inga omständigheter får göra i tunnelbanan. Ett urval, direkt ur mitt eget traumatiserade minne: Lägga sin manshand på den främmande unga kvinnan bredvids lår. Stå rakt upp och ner och äta inte ett utan flera kokta, skalade ägg ur en medhavd genomskinlig plastpåse. Framförallt får man absolut inte lukta.

Förlåt, jag vet att vissa inte kan hjälpa det och att jag själv förstås har en nästan skrämmande fri tillgång till den moderna innovationen dusch. Men jag kan inte heller hjälpa att jag belönats med ett doftsinne som Jean-Baptiste Grenouilles i ”Parfymen”. Det kommer ibland väl till pass, men bereder mig oftast bara med problem. Som, exempelvis, i kollektivtrafiken.

Genom otaliga vagnar har jag tvingats gå som en osalig, sniffande ande, inte på jakt efter något så simpelt som en sittplats utan efter en sittplats fri från os. Jag vädrar mig fram. Leverpastej, nej, det går inte, mitt ex parfym, bort, örtte i stålmugg, usch, många gånger nedsvettade träningskläder – jag måste byta vagn. Värst är det förstås på morgonen, när barbariska pendlare ätit frukost utan att borsta tänderna efteråt.

Nyligen hamnade jag på sätet bredvid en tjej som hade den särdeles goda smaken att använda samma parfym som jag. Det var den mest fridfulla tunnelbaneresan i mitt liv.

Greta Thurfjell jobbar på DN Kultur och använder, om någon undrar, Serge Lutens-parfymen Un bois vanille.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.