Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Gröna Lund kan växa med 8.000 kvadratmeter

Gröna Lund kan växa med 8.000 kvadratmeter. Den stora parkeringsplatsen strax norr om nöjesparken ska enligt ett nytt förslag bli en del av verksamheten.

– Just nu är det mycket känslor och stor förväntan hos oss. Vi har under väldigt lång tid sneglat på att kunna expandera ut på parkeringen, säger Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts som äger Gröna Lund.

I dag är Gröna Lund drygt 38.000 kvadratmeter stort. Med den nya parkeringsplatsen kan nöjesfältet bli drygt 8.000 kvadratmeter större.

– Inne på området ska vi utveckla med nya attraktioner, spel, lotterier och restauranger – med tivoliverksamhet. Vi har naturligtvis oändligt med idéer och önskningar men vi har inga konkreta planer ännu, säger vd Christer Fogelmarck.

Läs mer: Aquaria vattenmuseum läggs ner

En planbeskrivning, som går ut på samråd på tisdag, är framtagen gällande parkeringsplatsen.

Det är helt sjukt att ha en parkeringsplats på det området i staden.

– I dag är den ytan bara misär, höll jag på att säga. Det är helt sjukt att ha en parkeringsplats på det området i staden. Det är verkligen bortkastat, så jag tänker att det här blir bra på många sätt, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Enligt förslaget ska låg bebyggelse, med tydlig tivolikaraktär, rama in den nya delen av nöjesfältet längs Falkenbergsgatan och Allmänna gränd. I vattnet föreslås en brygga som ska möjliggöra för gående att röra sig runt udden.

Enligt det nya förslaget ska en gångbro över Allmänna binda samman den nya delen av nöjesparken med den gamla.

Läs mer: Besöksrekord när Gröna lund summerar

– Det här behövs för att både antalet invånare och antalet turister ökar i Stockholm, säger vd Christer Fogelmarck.

Om allt går i lås hoppas han att byggnationerna kan påbörjas i början av 2020-talet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.