Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Gröna påsen intar Stockholm 2016

Snart i var stockholmares kök.
Snart i var stockholmares kök. Foto: Nicklas Thegerström

Den gröna matavfallspåsen invaderar Stockholm 2016. De styrande har bestämt att olikfärgade påsar är metoden för att få in tusentals ton matavfall per år. Med hjälp av den gröna påsen ska Stockholm klara de nationella målen om att samla in hälften av matavfallet senast 2018.

– Optisk avläsning av olikfärgade påsar är en metod som vi kan använda i hela staden oavsett hur husen ser ut, förklarar stadsmiljö­borgarrådet Per Ankersjö (C).

De försök som gjorts i år visar att tekniken fungerar. Att Stockholm först 2016 börjar samla in matavfallet från alla hushåll beror på att det ska byggas anläggningar för sortering och behandling av avfallet för omkring 250 miljoner.

När Stockholm når det första målet – 50 procents sortering av matavfall 2018 – ska staden vara världsledande bland storstäder trots att Oslo redan i dag sorterar ut 90 procent av matresterna.

– Stockholm är större än Oslo och vi ser till att använda allt för att producera biogas, påpekar finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Så här blir soporna gas

1 Du lägger allt matavfall i en grön specialpåse, knyter en dubbelknut och slänger den bland övriga sopor.
2 Soporna åker till en optisk läsare i Högdalen där de gröna sorteras ut.
3 De gröna påsarna åker till Henriksdal där matresterna mals och tillförs vatten och blir en blöt sörja.
4 Sörjan åker in i en rötkammare och jäser.
5 Den gas som bildas blir bil- eller bussbränsle. Resten blir gödningsmedel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.