Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:45 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gronbla-styret-vill-stanga-akutboende-for-ungdomar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Grönblå styret vill stänga akutboende för ungdomar

Giovannis akut- och korttidsboende på Södermalm kommer att stängas. Stockholms stad föreslår att boendet för barn och ungdomar mellan 13 och 20 år med psykosociala problem ska slå igen under våren 2019. Beslutet får kritik både av personal på boendet och Vänsterpartiet.

Akut- och korttidsboendet Giovannis på Södermalm har drivits i Stockholms stads regi i flera decennier. På boendet placeras barn och ungdomar mellan 13 och 20 år akut av socialtjänsten när de drabbats av hedersproblematik, är i konflikt med föräldrar eller vårdnadshavare eller har någon annan form av psykosocial problematik. 

Även ensamkommande ungdomar och ungdomar med skyddad identitet kan placeras på boendet som är bemannat dygnet runt. De flesta av ungdomarna stannar på boendet i ett till tre dygn innan de slussas vidare. 

Men nu har Stockholms stad föreslagit att boendet ska läggas ner till våren 2019. Beläggningen på boendet är för låg, menar socialförvaltningen. I stället ska ungdomarna placeras på akutplatser vid andra enheter som kommunen driver, enligt tjänsteutlåtandet från socialtjänsten.

Förslaget har mötts av kritik från anställda på boendet. I ett brev till socialnämnden i Stockholms stad skriver man bland annat att en nedläggning skulle kunna innebära stora risker för ungdomarna.

”Att splittra en verksamhet för den grupp ungdomar som är mest utsatt, är ett stort risktagande och långt kostsammare på sikt”, skriver personal på boendet i brevet. 

Vänsterpartiets Jackie Nylander är mycket kritisk till nedläggningsplanerna. Han har själv bott på Giovannis en period på 60-talet och tycker att boendet måste räddas. 

– Man skär på fel ställen. Den här verksamheten ska egentligen utökas, säger Jackie Nylander.

Läs mer: Borgarråden avslöjar sina första reformer i Stockholm

Han tycker prioriteringarna är helt fel i frågan.

– Vi pratar om tio platser och en verksamhet där det finns mångårig kunskap och goda resultat. Man ska inte slå sönder sådan verksamhet, för det bygger man inte upp igen.

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) säger i en skriftlig kommentar till DN att boendet bör läggas ner.

– Vi delar förvaltningens bedömning. Små variationer i beläggning är det hela tiden, men nu har staden sett att behoven har förändrats mer varaktigt, bland annat för att efterfrågan för platser för ensamkommande barn och unga har minskat. Förvaltningen ser, nu liksom under tidigare majoriteter, ständigt över vilka boendeplatser som behöver öka och minska så att vi kan ge alla den hjälp som behövs, säger Jan Jönsson.

Ungdomarna ska enligt tjänsteutlåtandet i stället få plats på Rågsveds HVB-hem. 

Vänsterpartiet är kritiskt till att flytten innebär att ungdomarna blandas med vuxna med tyngre problematik, men Jan Jönsson tycker att det är en bättre lösning än den som är på Giovannis i dag där 13 till 20-åringar bor på samma ställe.

– Flytten innebär att de ungdomar som är under 18 år inte ska blandas med 18-20-åringar med tyngre problematik, såsom på Giovannis i dag. På Rågsved kommer man också att kunna ha bättre bemanning än på Giovannis vilket är bra för många i målgruppen. Därmed kan vi få lämpligare boendeplatser med mer personal för de här barnen, säger Jan Jönsson.

Personalen är orolig för att viktig kompetens ska gå förlorad. Detta har de också lyft fram i ett brev till socialnämnden. Vad vill du säga till dem?

– Jag har läst personalens brev. De har hög kompetens och den vill vi förstås ta tillvara. Att boenden utvecklas eller avvecklas är något som kommer att ske ständigt och bemanningen behöver då anpassas. Socialtjänsten har stora behov av kompetens i många andra boenden och stödinsatser.

Beslut om nedläggningen kommer att tas på socialnämnden den trettonde november.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.