Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Grönskande vegantrend växer sig allt starkare

Smaklös buffémat med sönderkokta grönsaker och svampig tofu. Ja, det var då det.  Men i takt med att fler väljer veganmat berikas stans växtbaserade utbud. Och veganen har gått från udda via trendig till folklig.  

– Just nu öppnar det så många veganställen i stan att vi knappt hinner med, säger Cecilia Olsson och hugger in på en tikka masala-yum-bun, ett ångat bröd fyllt med en röra på blomkål, kikärtor och cashewnötter.

– Förr kunde jag stöta på krögare som inte ens visste vad vegan betydde. Man kunde få en sallad med ost eller majonnäs och få förklara; att nej, jag äter varken animaliskt, mjölk eller ägg, fortsätter hon.

Cecilia Olsson och sonen Lotus ses över en sen lunch på Taku-Taku på Birger Jarlsgatan. Sedan den veganska street-food-kedjan öppnade finns den i dag på tre ställen i Stockholm – och expansion till övriga landet är planerad. Hon har varit vegan i 18 år, 13-åriga Lotus och 11-åriga systern Lila i hela sina liv, och uppenbarligen inspirerar deras kosthållning. När allt fler stockholmare väljer bort animaliskt för grönt är ett veganskt alternativ på stans krogar snarare en regel än undantag – från snabbmatsnivå till finkrog.

Foto: Marc Femenia

Och i takt med att trenden sprids, bland annat genom sociala medier där hashtaggen #veganstockholm genererar flera tusen bilder på innovativa och färgrika skapelser, öppnar nya ställen som kör på växtbaserat fullt ut. Medan veganställen som Lao Wai, Växthuset och Matapoteket får allt trängre bland borden, lanserade hotell Radisson Blu Royal Park i Hagaparken nyligen en helvegansk helgbrunch. Och Mahalo, vegankafeét på Hornsgatan, öppnar i vår en filial på Odegatan. Och så vidare.

Läs mer: Nu blommar det på krogen   

Annat var det för bara några år sedan. Då var stans veganutbud snålt och synonymt med smaklösa bufféer, sönderkokta grönsaker, torr tofu och inplastad morotslasagne. I alla fall enligt kocken Maximilian Lundin som driver veganrestaurangen The Plant i Skanstull sedan två år. Han blev vegan när han för snart fem år sedan i ett experiment skulle testa hur det vara att enbart laga mat på växtbaserade råvaror. När han i researchsyfte googlade veganska restauranger i Stockholm fick han upp ett fåtal träffar, som Hare Krishna och Hermans.

Foto: Marc Femenia

– Eftersom det fanns lite att ta på rent gastronomiskt började jag skriva ner allt jag lagade. Det visade sig att det fanns ett helt universum att utforska. Men fram för allt märkte jag att min hälsa förbättrades avsevärt, säger Maximilian Lundin.

Vid sidan av hälsoaspekten, många tycker att de mår bättre av en växtbaserad kost, hänger vurmen ihop med ett ökat hållbarhetstänk. Vetskapen om kött- och mjölkindustrins miljöpåverkan bidrar till att motivera valet. Därtill kan den ses som ett statement för ett personligt och medvetet val som speglar värderingar, livsstil och, i vissa fall, även identitet.

Rebecka Lindh och Elin Lindh äter på Mahalo på Hornsgatan.
Rebecka Lindh och Elin Lindh äter på Mahalo på Hornsgatan. Foto: Marc Femenia

Vegantrenden har även spillt över på områden utanför matbranschens. Att fler och fler mode- och skönhetsmärken, däribland Rodebjer, Idun, och Make Up Store, satsar på veganska kollektioner och linjer säger en del om vurmen för växtbaserat. Svenska moderådet var också den första kunden som hörde av sig till Maximilian Lundin när han öppnade sin restaurang för två år sedan.   

– I dag kör jag catering till alla möjliga typer av företag. Jag skulle säga att veganism snarare än en trend, håller på att bli mainstream och folklig. Just nu jobbar jag med att ta fram en vegansk meny för IKEA Food, säger Maximilian Lundin.     

Cecilia Olsson, som själv driver en vegansk cateringfirma, säger att hon främst är vegan av hälsoskäl. Då hon har reumatism i släkten och känner av stela leder har hon tagit fasta på rekommendationer om att en köttfri kost kan lindra besvären. Ett råd hon dock har svårt att utvärdera om det stämmer – kött har hon nämligen inte ätit sedan tonåren då hon blev vegetarian.

Läs mer: Nu ska Mathias Dahlgren laga helt vegetariskt 

Att ta steget att ”go vegan”, alltså att även utesluta ägg- och mjölkprodukter, tog  hon och maken för arton år sedan. De skulle prova på dieten en sommar. När hösten kom saknade de ingenting i sin gamla kosthållning. Att barnen skulle bli veganer föll sig naturligt. De har aldrig förbjudits att äta kött, men hemma gäller regeln att de äter vad som serveras.

– Jag kan tycka att kött luktar gott men jag är inte sugen på att smaka, säger Lotus som går i en skola där många barn är vegetarianer, dock inte fullt lika många veganer. 

Några problem med mathållningen inom familjen har det aldrig varit. Cecilia säger småskrattande att eftersom hon inte kan veta säkert att det man serveras ute är 100 procent veganskt får man förlita sig på att det stämmer. Då är barnen mer betydligt mer kräsna – när familjen nyligen för första gången skulle prova en veganburgare på en hamburgerkedja ville dottern inte ens smaka. Förmodligen för att hon snappat upp pratet om hur dålig köttindustrin kan vara.

Christopher Bartis, kökschef på Taku-Taku.
Christopher Bartis, kökschef på Taku-Taku. Foto: Marc Femenia

Men barnens mat har det som sagt aldrig varit några egentliga problem med. Och någon näringsbrist, säger Cecilia, har de heller aldrig lidit av. Att familjens veganska val väcker anstöt bland andra har hon dock fått känna på. 

– De finns de som beklagat sig över ”att barnen inte fått välja att inte äta kött”. Då frågar jag dem; ”Har dina barn valt att de ska äta kött då?”.

Maximilian Lundin håller med om att veganism fortfarande väcker känslor. Och att det finns en bild av att vegansk mat inte skulle vara tillräckligt näringsrik. Eller, i Stockholm, snarare tillräckligt proteinrik.   

– Folk har proteinpanik! Att de flesta inte gör något med allt protein det stoppar i sig, utan mest sitter framför datorn, verkar färre reflektera över.

Läs mer: Suget efter ”djurlöst” kött växer i USA

Maximilian menar att det finns en typ av hatkärlek till vegantrenden inom restaurangbranschen i dag. Han märker att många kockar är nyfikna, men eftersom de oftast är skolade i att laga avancerade kötträtter, kan se det som en svår utmaning att tänka om.  

– Man blir inte så poppis i köket om man som gäst inte föranmält att man är vegan. Men har man gjort det, kan man få fantastiska veganrätter på många av stans krogar i dag.  

Fakta.Vegankost

Vegankost består huvudsakligen av vegetabiliska livsmedel som inte innerhåller kött, fisk, ägg eller mejeriprodukter.   

 

Fakta.Veganska matställen i Stockholm

Doctor Salad,  Sibyllegatan 29. 

Hermans, Fjällgatan 23B.

Lao Wai, Luntmakargatan 74. 

Mahalo hälsocafé, Hornsgatan 61.

Matapoteket, Bondegatan 6. 

The Plant, Ringen, Skanstull. 

Taku-Taku, Simbagatan 19 (Sickla), Brännkyrkagatan 62 och Birger Jarlsgatan 57C.  

Växthuset,  Hammarby Slussväg 2. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.