Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gront-ljus-for-ombildningar-i-stockholms-fororter/

STHLM

Grönt ljus för ombildningar i Stockholms förorter

Rågsved är en av de stadsdelar där det kan bli aktuellt med ombildningar av hyresrätter. Foto: Jessica Gow/TT

I elva stadsdelar i ytterstaden ska de som bor i allmännyttan få möjlighet att köpa sin bostad, meddelar den grönblå majoriteten i Stadshuset. Oppositionen är kritisk.

– Det här betyder att vi riskerar att få hundratals, kanske tusentals, färre hyresrätter mitt i en katastrofal bostadskris. säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.

Mia Tottmar
Rätta artikel

Två kriterier ska uppfyllas för att området ska komma i fråga: Hyresrätten ska utgöra mer än 60 procent av bostadsbeståndet och andelen allmännyttiga hyresrätter ska vara större än andelen privata hyresrätter.

Det medför att följande stadsdelar blir aktuella: Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

– Jag är stolt över att människor i elva stadsdelar i ytterstaden kommer få möjligheten att köpa sin bostad. Våra kriterier identifierar de stadsdelar där snedfördelningen av allmännyttiga hyresrätter är som mest påtaglig, och där ett mer blandat bostadsbestånd vore som mest betydelsefullt för en minskad segregation, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Det gick trögt att sälja bostadsrätter i ytterstaden förra mandatperioden när alliansen styrde. Vad får er att tro att det ska gå bättre nu, med hårdare amorteringskrav och tuffare villkor hos bankerna?

– Jag tror att det blir småskaligt, men jag tror att det finns ett intresse. Några har hört av sig sedan vi presenterade vår plattform i höstas.. Men det är dyrt att få lån och amorteringskraven hämmar eventuella köpare, säger Dennis Wedin. 

Det blir en del skillnader jämfört med när ombildning av allmännyttiga hyresrätter senast pågick i Stockholms stad:

Stockholms stad ska ha med oberoende observatörer vid samtliga köpestämmor.

Kravet på andelen boende som tecknar intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande höjs från 40 till 50 procent och ett köpevillkor  om att en lägsta andel av de boende också måste förbinda sig att förvärva sin lägenhet införs.

Koncernbolaget Stadshus AB kommer att ha det övergripande ansvaret för informationsstrategin, för att säkerställa att staden kommunicerar objektivt, sakligt och enhetligt.

– Det här betyder att vi riskerar att få hundratals, kanske tusentals, färre hyresrätter mitt i en katastrofal bostadskris. säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.

Hon fortsätter:

– Vi har över hundra andra stadsdelar där bostadsrätter och villor utgör över 50 procent av bostadsbeståndet. Den styrande majoriteten borde rimligtvis prioritera att bygga hyresrätter i de områdena istället för att ombilda de få hyresrätter som finns. Dessutom är flera av de områden som nu blir aktuella sådana som redan genomgår stora förändringar, jag är orolig för att det här kommer leda till att man helt byter ut befolkningen i till exempel Bagarmossen och Västertorp.

Opositionsborgarrådet Karin Wanngård (s) menar att det är en politik som har provats tidigare och det har inte fungerat – ombildningar av allmännyttan har skapat bostadssegregation och bostadsbrist.

– Samtidigt som man säljer ut hyresrätter så stoppar moderaterna byggandet av flera tusen lägenheter. Den här politiken kommer göra det ännu svårare för unga människor att hitta boende, säger hon.

Läs mer: Hög andel bostadsrätter tas bort osålda 

Läs mer: Fortsatt prisfall för bostadsrätter i Stockholm