Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gront-ljus-for-skyskrapor-vid-telefonplan/

STHLM

Grönt ljus för skyskrapor vid Telefonplan

Bild 1 av 2 Tellus Towers planeras att bli 58 respektive 78 våningar höga och ska rymma 1.200 prisvärda bostäder. De är ritade av arkitekten Gert Wingårdh.
Foto: SSM
Bild 2 av 2 Enligt ett tidigt förslag var tanken att de två byggnaderna skulle bli närmare 300 meter höga.
Foto: SSM

Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm har gett grönt ljus för det omtvistade bygget av skyskraporna Tellus Towers. Byggnaderna, som enligt planerna skulle bli norra Europas högsta bostadshus, ska inrymma 1.500 bostäder.

Rätta artikel

Till en början var tanken att den prisbelönte arkitekten Gert Wingårdhs skyskrapor skulle sträcka sig nästan 300 meter mot himlen. Men byggplanerna har kantats av problem och kritiken från ett otal instanser har varit besk.

Först satte Försvarsmakten stopp för bygget då man befarade att det planerade 240 meter höga huset skulle medföra störningar på försvarets tekniska system.

Sedan hade Skönhetsrådet invändningar på placeringen vid Telefonplan i södra Stockholm 

– Det är en ganska larvig tävling som Stockholm borde ha värdighet att inte delta i. Västvärlden slutade tävla i att bygga högst på 1970-talet, sade rådets sekreterare Henrik Nerlund då till DN.

Skönhetsrådet föreslog istället en placering i Kista i norra delen av staden. Men så blev inte fallet.

Den 31 januari fattade Stadsbyggnadsnämnden beslut om fortsatt planarbete för totalt 1.500 bostäder vid Telefonplan där de två bostadstornen Tellus Towers ingår. Tornen är en del av en satsning på området Telefonplan och omfattar även överdäckning av tunnelbanan och ny stationsbyggnad.

– Tellus Towers är en viktig del av en större vision och satsning på söderort. Unga, kreativa företag och organisationer som Hyper Island och Konstfack finns redan etablerade vid Telefonplan. Med Tellus Towers ska Telefonplan bli en ännu tydligare och livligare mötesplats, men med en annan karaktär än innerstaden, säger Mattias Roos, VD på bostadsutvecklaren SSM, i ett pressmeddelande.

Innan bygget kan sätta igång måste detaljplanen godkännas av kommunfullmäktige.

Läs mer: Skyskrapor vid Telefonplan får nej från länsstyrelsen