Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Grovt kriminella tar över svarthandeln med hyreskontrakt

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fem mord, penningtvätt och kommunal korruption.

Handeln med svarta hyreskontrakt i Stockholm har blivit den organiserade brottslighetens nya, stora marknad.

Med hjälp av underrättelser och avlyssning har polisen kartlagt ett oönskat fenomen som omsätter miljarder.

– Enligt vår bedömning har den illegala handeln med hyreskontrakt blivit en allt större del av den organiserade brottsligheten i Stockholm.

– Det är en perfekt ”bransch”, dels för att tvätta pengar, dels för att komma åt attraktiva lägenheter innanför tullarna, säger Kristian Halldin, analytiker på polisens regionala underrättelsesektion i Stockholm.

I en precis färdigställd underrättelserapport beskriver polisen hur underrättelseinformation tydligt visar att ett flertal tongivande kända kriminella i länet är involverade. De fungerar såväl som svartmäklare, förmedlare och köpare.

Men samtidigt som uppläggen och handeln med kontrakten beskrivs som allt mer ”sofistikerade” så har den blivit allt mer våldsam.

– Det handlar om stora, snabba pengar att tjäna relativt riskfritt. Den icke-kriminelle person som kan tänka sig att köpa ett kontrakt bör vara medveten om att pengarna med stor sannolikhet går till organiserad brottslighet och att en sådan ”affär” kan innebära risk för hot och våld, fortsätter Kristian Halldin.

Enligt underrättelsesektionen har fem personer som mördades under förra året i Stockholm, olika grader kopplingar till svarthandeln med hyreskontrakt.

1. 29 mars, Albano, Norra Djurgården, en död

En 51-årig fastighetsägare hittat skjuten i baksätet på sin bil. Mannen äger 418 lägenheter, främst i söderort. Mannen var mångmiljonär, deklarerade senast kapitalinkomster på 80 miljoner kronor.

Förundersökning pågår.

2. 14 maj, Kungsgatan, Stockholm, en död

En känd kriminell 38-åring hittas skjuten i huvudet i ett trapphus på Kungsgatan. Han har tidigare dömts för väpnat rån mot postterminalen i Göteborg och har varit misstänkt i även andra spektakulära rån. Underrättelseinformation visar att mannen rörde sig i kretsar där man handlat med svarta kontrakt.

Förundersökning pågår.

3. 13 september, Axelsberg, Hägersten, två döda

En 28-årig yrkeskriminell som förekommit i mordutredningen angående 51-åringen hittas död i ett garage som ligger i en fastighet som ägs av 51-åringen. Mannen har skjutits till döds. 28-åringens 21-årige flickvän hittats också skjuten och även hon avlider av sina skador.

Förundersökning pågår.

4. 25 november, Tureberg, Sollentuna, en död

På eftermiddagen skjuts en 32-åring ihjäl med minst ett tio tal skott från en AK47 Kalashnikov. Ytterligare ett tiotal skott träffar den bil han befinner sig i när han mördas.

Mannen är enligt polis och åklagare en känd mäklare av svarta hyreskontrakt.

Polisen lyckas inte binda någon till själva mordet, men sex män åtalas för medhjälp till mord, grovt vapenbrott och häleri men samtliga friades av tingsrätten den 16 juni.

Förutom de redan kända kriminella har underrättelsesektionen identifierat ett tiotal privata fastighetsägare och ett 15-tal svartmäklare, var av en har koppling till en ”vit” mäklarfirma. Snart fattas även beslut om huruvida en kommunal tjänsteman i Sundbyberg ska åtalas för mutbrott efter att det uppdagades att han som manipulerat med kötider och sålt hyreskontrakt.

Sammantaget hade mannen varit involverad i 150 byten och överlåtelser, men åtalet rör bara ett fall där mannen krävde 60.000 för ett kontrakt.

– Det ligger dessvärre i sakens natur att det är svårt att få folk att berätta. Dels kan själva komma att misstänkas för brott och dels är rädda om sina kontrakt, konstaterar Staffan Edlund, åklagare på Riksenheten mot korruption

Enligt Kristian Halldin är underrättelserapporten från polisen att betrakta som ett kunskapsunderlag för att myndigheterna i samverkan ska bli bättre på att arbeta mot svårigheterna att lagföra de personer som agerar på den svarta marknaden. Tillsammans med branschexpertis uppskattar han att den omsätter runt 2 miljarder kronor per år.

– Vår uppgift är att beskriva fenomenet och att kartlägga drivkrafterna. Omfattningen är ett allvarligt problem, inte minst på grund av att det också betraktas som ”normalt” bland folk i allmänhet, säger han.

Missa inga nyheter i sommar – ladda ned DN:s app

• Du som har Iphone hittar appen här – och du som har Android-telefon hittar den här.

Brotten som begås i svarthandeln med kontrakt

Våldsbrott

Brott mot jordabalken

Brott mot penningtvättslagstiftningen

Skattebrott och bokförningsbrott

Urkundsförfalskning, osant intygande, brukande av falsk urkund

Mutbrott

Källa: Regionala underättelsesektionen Stockholm

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.