Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/grundstotta-passagerarfarjan-ater-i-trafik/

STHLM

Grundstötta passagerarfärjan åter i trafik

Passagerarfärjan Princess Anastasia gick på grund utanför Lidingö. Foto: Lisa Mattisson

Passagerarfärjan Princess Anastasia som gick på grund utanför Lidingö på onsdagskvällen har fått grönt ljus av Transportstyrelsen att återuppta sin resa.

– Hon är sjövärdig och ska strax avgå, säger Sara Eriksson, pressansvarig på myndigheten vid 7.30-tiden.

Grundstötningen inträffade strax efter klockan 18 på onsdagen när färjan var på väg från Stockholm till Helsingfors. Ombord fanns drygt tusen passagerare men ingen av dem eller besättningen kom till skada.

Efter en dryg timme hade en bogserbåt dragit loss fartyget och fört det till en kaj i Stockholm. Enligt Sjöfartsverket fanns vid en första besiktning i går kväll inga synliga tecken på att färjan läckte olja eller tog in vatten.

På torsdagsmorgonen meddelade Transportstyrelsen att deras inspektörer har gjort ännu en kontroll av fartyget där man bland annat har kontrollerat skrovet med dykare.

– De har sett att finns en intryckning längst fram på fartyget men det är sjövärdigt att åka vidare, säger Tomas Åström vid kris- och beredskapsenheten på Transportstyrelsen.

Enligt Tomas Åström orsakades olyckan av en kemisk reaktion i bränslet. Fartyget hade bunkrat diesel i S:t Petersburg och tankat på nytt i Stockholm. Av okänd anledning blandades två olika slags bränslen som ledde till haveriet.

– Bränslet har koagulerat och täppt igen filtren i generatorerna. Om generatorerna inte får något bränsle och kan alstra ström stannar maskineriet, säger han.

Det gjorde att propellrarna slutade snurra vilket i sin tur påverkade styrningen och gjorde fartyget svårmanövrerat. 

– Utan fart är det svårt att styra ett fartyg så den gled sakta fram i en knop, vilket är cirka två kilometer i timman, innan hon gick upp på en grynna och fastnade till en början. Men sedan gled hon av. Allt gick väldigt lugnt till och ingen kom till skada, säger Tomas Åström.

Bränslet är nu skickat på analys för att undersökas.

Passagerarna har fått spendera natten ombord på fartyget men kunde avsegla tidigt på torsdagsmorgonen för vidare färd mot Helsingfors.

Enligt rederiet Moby SPL är Princess Anastasia en passagerarfärja med plats för 2.500 passagerare. Färjan går på rutten Sankt Petersburg – Helsingfors – Stockholm – Tallinn – Sankt Petersburg.