Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 23:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gruppledare-for-sverigedemokraterna-avgar/

STHLM

Gruppledare för Sverigedemokraterna avgår

Dennis Askling, gruppledare för Sverigedemokraterna i Haninge, lämnar samtliga sina politiska uppdrag. Detta efter att Expressen avslöjat att han uttryckt rasistiska åsikter i en chatt med en partikamrat.

– Jag hänvisar till min tidigare kommentar, säger Dennis Askling till DN.

Expressen rapporterar att Dennis Askling skriver nazistiska hälsningsfraser, uttrycker sig nedsättande om färgade och sprider rasideologiska resonemang i den dolda chatten. Han och partikamraten understryker också vikten av att deras kommunikation inte får spridas.

”Alltså vi hade verkligen blivit uteslutna på livstid om denna chatten läckt”, skriver partikamraten.

Sedan Expressen konfronterat Askling beträffande hans uttalanden har han i ett mejl till tidningen uppgett att han lämnar samtliga sina politiska uppdrag.

”Innehållet reflekterar inte mina åsikter varken nu eller då, men jag förstår givetvis att innehållet är grovt och kränkande för den som läser detta, för det vill jag be om ursäkt.  Jag tar starkt avstånd från rasism och extremism, och beklagar att jag skrivit dessa saker”, skriver Askling i sitt mejl.

När DN når Dennis Askling säger han att han hänvisar till sin tidigare kommentar. Därefter lägger han på luren.

Dennis Askling tillträdde som gruppledare för Sverigedemokraterna i Haninge söder om Stockholm i april. Han sitter även i juryn för Region Stockholms pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

För en månad sedan avgick en lokal SD-politiker i samma kommun sedan han uttryckt rasistiska åsikter i sociala medier. Även detta avslöjades av Expressen. Gruppledaren tog då avstånd från uttalandena och påpekade att det inträffade riskerade att skada partiets förtroende.

Ämnen i artikeln

Haninge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt