Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Guide till pärlorna i Stockholms skärgård

Finnhamn i Stockholms skärgård.
Finnhamn i Stockholms skärgård. Other: Johan Heikensten

Från familjevänliga Finnhamn till seglarglammiga Sandhamn. Kasta loss med DN:s guide och hitta din favorit i skärgården.

Foto: DNFamiljevänliga Finnhamn

Profil: En familjevänlig ögrupp med goda förbindelser i ytterskärgården öppen för alla. Köptes 1943 av Stockholms stad som ”rekreationsreservat” för att räddas undan privat exploatering. Ägs numera av Skärgårdsstiftelsen. Vackra blomsterängar och fina promenadvägar. Gårdsförsäljning av ekologiska ägg och grönsaker på Idholmens gård.

Så tar du dig hit från Stockholm: Skärgårdsbåt med Waxholmsbolaget eller ”Cinderella” från Stockholm (Strömkajen respektive Strandvägen).

Klientel: En trevlig mix av gäster i egen båt och de som kommer med skärgårdsbåtarna. Mycket barnfamiljer.

Underhållning: Musikuppträdanden vissa kvällar.

Läs mer: På båtluff i Stockholms skärgård

Bo: Vandrarhemmet Utsikten, som också hyr ut ett trettiotal stugor. Tältplats och gästhamn samt många bra klippor för den med egen båt.

Äta: Finnhamns café och krog ligger nära ångbåtsbryggan och har fantastisk utsikt över farleden utanför. Handelsbod finns för den som vill handla mat för picknick.

Bad: Många fina klippbad runt ön.

Höjdpunkt på midsommar: Gå och kolla alla båtarna som ligger och trängs i den skyddade naturviken Djupfladen på andra sidan huvudön.

Minne från ögruppen: En januarihelg för många år sedan var isen så tjock att Waxholmsbåten stannade på Ingmarsö. Till de sista bryggorna gick färden på släde efter skoter. Hela ytterskärgården låg fri för härliga skidturer.

Foto: Pittoreska Vaxholm

Profil: Pittoreskt och party.

Så tar du dig hit från Stockholm:

Bil: Kör E18 norrut från Roslagstull, avfart Arninge trafikplats, sedan väg 274 till Vaxholm.

Buss: 670 från Östra station

Båt: Waxholmsbåt från Strömkajen.

Klientel: Dagsturister av allehanda nationalitet blandas med Vaxholmsbor och sommarstugeägare från närliggande öar.

Bo: Klassiska Vaxholms Bed and Breakfast är en turistfavorit utan att vara en fälla. Ett litet familjedrivet boende nära vattnet beläget i en lummig villastad. Inte det billigaste alternativet men fräscht, stilfullt och med hög servicegrad. Bogesundsgården ligger mer avskilt men naturnära med havet som granne, enkelt och trivsamt till mellanpris.

Äta: Husmor Lisa: närodlat, säsongsbetonat och vällagat i supermysig hemma hos-miljö. Budgetalternativ: En varmkorv när man dinglar med benen över bryggkanten sitter aldrig fel.

Bad: Ett tiotal allmänna badplatser finns i området.

Underhållning: Bio, teater, gallerier, shopping, kaféer, krogliv, golfbana... Vaxholm är en storstad i miniatyr.

Övrig info: Varning för köer och trängsel på högtidsdagar och helger.

Höjdpunkt på midsommar: En vit kostym och en laddad picknickkorg på väg till Vaxholm med en av bolagets björkrisklädda båtar: voilà, där har du midsommar i skärgården inkarnerad.

Minne från platsen: Midsommarhelgens final då släkt-, sill- och snapströtta firare flyr familjen för midsommardagsfesten på Kabyssen (på Waxholms hotell). Garanterat fritt från små grodor, stugfejd och säckhoppning.

Foto: Blåbärsön Husarö

Profil: Familjevänlig ö långt ut i mellanskärgården. Husarö var en lotsplats fram till 1912, och redan på 1400-talet fanns lotsar på ön. Äldre pittoresk bebyggelse varvad med sommarstugor från 60-talet och framåt. Det här är sista ön på vissa båtturer, och här kan man se horisonten. Till kändisar som bott på ön hör tidigare statsministern Per Albin Hansson och författaren Stieg Larsson. Elsa Beskows hus finns på ön, och det sägs att hon på Husarö fick inspiration till ”Puttes äventyr i blåbärsskogen” (här växer stora blåbär i rikliga mängder).

Så tar du dig hit från Stockholm: Waxholmsbåt från Strömkajen eller ”Cinderella” från Strandvägen. Det går även att åka med Lagnö taxi från Klintsundet på Ljusterö.

Bo: Det går att hyra stuga i stugbyn.

Bad: Det finns flera klippbad och ett fåtal strandbad på ön.

Klientel: Barnfamiljer och 40-talister blandat. Ön är inne i ett generationsskifte.

Affär: Det går att handla mat på Husarö lanthandel, där det också går att ta en fika eller äta enklare mat. I hamnen finns en mack.

Underhållning: Party är inte grejen här men ett lotsmuseum finns. Sista helgen i juli arrangeras Husarödagen med marknad i byn och loppet Husarömaran (5 eller 10 km).

Höjdpunkt på midsommar: Dans runt stången på fotbollsplanen. På midsommardagen ordnas en fotbollsturnering.

Minne från ön: Att springa i terräng i julihetta är jobbigare än man tror. 10 kilometer Husarömara blev just – en mara.

Foto: Kravlösa Huvudskär

Profil: Spartanskt, kargt och kravlöst i yttersta havsbandet.

Så tar du dig hit från Stockholm: Waxholms- eller taxibåt från Dalarö eller via Fjärdlång.

Bo: I Tullhuset, beläget på Ålandsskär, finns 22 sängplatser uppdelade på ett antal lägenheter. Här bor man enkelt och rustikt men vackert i en av skärgårdens mest avmålade miljöer. Ta med dig allt du kan tänkas behöva, inklusive lakan, och det saknas rinnande vatten. Se Skärgårdsstiftelsens hemsida för mer information.

Klientel: Allehanda naturälskare med betoning på fågelskådare, fiskeentusiaster och seriösa seglarsällskap som söker autentiskt skärgårdsliv.

Underhållning: Mer kultur än ett gäng rödmålade hus och en fyr har Huvudskär (som består av ett 200-tal kobbar och skär) liksom inte att erbjuda. Men den harmoniska naturen – å naturen! – kompenserar för allt. Stillheten på de kala klipporna omgivna av hav, hav och åter hav gör en helg på Huvudskär till en ultimat wifi-detox för ängsliga innerstadssjälar. Obs: För rastlösa finns kajaker att hyra.

Äta: Saknar matbutik såväl som restauranger, så se till att bunkra med krubb.

Höjdpunkt på midsommar: Picknick i solnedgången när klipporna färgas rosa. Midsommarromantik när den är som bäst.

Minne från ön: Grodfobiker bör inte sätta sin fot på Huvudskär. DN:s reporter fastnade som barn i skräck på en klippa i timmar omringad av de grönbruna kväkarna.

Foto: Lågmälda Södermöja

Profil: Lågmält.

Så tar du dig hit från Stockholm: Med Waxholmsbåt eller ”Cinderella” från Strömkajen respektive Strandvägen. Alternativt från Sollenkroka, dit man först tar bus 434 från Slussen och sedan Waxholmsbåt.

Klientel: Få dagsturister, mest sommarboende

Bo: Södermöja pensionat, pensionatet där Rönnerdahl dansade med fröken Liljebäck i Taubes visa ”Dansen går på Sunnanö”.

Äta: Ta med själv, här finns inget att köpa

Bad: Klippbad, inte minst vid Kuggsvik, en vik på sydvästra sidan. Liten sandstrand perfekt för barn vid byn.

Underhållning: Naturen, havet.

Övrig info: Ingen biltrafik, gullig liten by, väldigt bakåtlutat och icke-turistanpassat. Bra grusvägar för cykling om du har med dig cykel, vilket brukar gå bra på Waxholmsbåten. Annars finns att hyra på grannön Möja. Se upp med vissa vägval, en del av vägarna går till privata fastigheter.

Minne från ön: Det sötaste midsommarfirande man kan tänka sig på en liten äng. Bolibompaorkester, små grodor och dragkamp. Klassiskt.

Foto: Turistön Utö

Profil: En av de största öarna i södra skärgården med egen småort ligger längst ut med öppet hav på östra sidan. Bro över till Ålö i söder. På Utö bröts järnmalm redan på 1100-talet och fynd visar att folk levde här redan på 500-talet. 2010 fanns det 119 bofasta. Runt 400 000 personer besöker ön under sommarhalvåret.

Så tar du dig hit från Stockholm: Pendeltåg till Västerhaninge, därefter buss 846 till Årsta brygga och Waxholmsbåt. Sommartid också båt från Strömkajen.

Klientel: Stockholmare av alla de slag, turister. Många med lite livserfarenhet.

Bo: Hotellrum på Utö värdshus, vandrarhem i Gruvbyn, stugor, gästhamn och camping.

Äta: Värdshuset har klassisk svenska rätter, fiskkrogen Båtshaket på Ålö, kvarterskrogen Mattsons kök, Dannekrogen med kafé och terrassbar, Seglarbaren med minigolf, uteserveringen Lilla Haket, Bakfickan.

Bad: Flera grunda badvikar med sandstrand finns. Barnens bad, Allmänna badplatsen med hopptorn, klippbad vid Rävstavik, Utö stora sand och Ålö storsand.

Underhållning: Levande musik på Dannekrogen, på Mattsons kök och i Utö kyrka. Nattklubben Bakfickan, gruvmuseet, mc-museum, hembygdsgården.

Minne från ön: En dag när sommar och höst krockade. Det var vita gäss på vågtopparna, luften var frisk och de enstaka molnen rörde sig snabbt över himlen, solen var fortfarande varm.

Foto: Leende Arholma

Profil: Ön i norra skärgården som har både leende kulturlandskap med röda stugor och kossor och kala klippor mot öppet hav.

Så tar du dig hit från Stockholm: Båt från Strömkajen med servering, fyra timmar genom skärgården. Bil eller buss: linje 676 och 636 med byte i Norrtälje till Simpnäs och sedan passbåt. Totalt omkring tre timmar utan servering.

Klientel: En blandning av bofasta och sommarboende med gäster och båtfolk.

Underhållning: Uppträdanden med ojämna mellanrum på dansbanans restaurang vid vandrarhemmet Arholma nord och i Arholma kyrka.

Bo: Vandrarhemmen Bull-August mitt på ön och Arholma Nord långt norrut på ön. I egen båt i två gästhamnar, tält på öns tältplats - eller på någon obebodd ö utanför Arholma.

Äta: Arholma dansbanas restaurang eller grillinriktat på Arholma Nord. Båda platserna med fin havsutsikt. Ett kafé med glassbar intill den handelsbod som är öppen varje dag sommartid.

Bad: Sandstrand några hundra meter från huvudbryggan. Några andra sandstränder på ön. Gott om klippbad både på norra Arholma och på öarna omkring.

Övrig info: Arholmas historia med många lotsar och skeppsredare kan studeras bland annat i öns symbol Arholma båk, där det även är konstutställningar.

Höjdpunkt på midsommar: Den höga midsommarstången av traditionell åländsk modell reses på ängen intill affären för den årliga dansen. Stången är instagrammotiv hela sommaren.

Minne från ön: Sensommarbad utan insyn från klippor när havet äntligen är lite varmt med skogklädda öar och öppet hav som utsikt.

Foto: Seglarglammiga Sandhamn

Profil: Skärgårdsglamour med seglartouch.

Så tar du dig hit från Stockholm: Reguljära båtturer från Stavsnäs och Stockholm city, det går också att ta båttaxi.

Klientel: Kändisar, kappseglare och kulturkvinnor.

Bo: Seglarhotellet eller Sandhamns värdshus.

Bad: Promenad genom tallskogen till Trouville - lång, härlig sandstrand.

Underhållning: Sitta vid hamnen och titta på folk och båtar räcker långt. Baren på Seglarhotellet brukar ha bra drag.

Äta: Dykarbaren vid hamnen – ofta god mat och myslyxig känsla.

Minne från ön: En tidig sommarmorgon anlitades en ”Det stora blå”-butter dykare för att fiska upp en plånbok från havsbotten i hamnen. Plånboken, som tappats i samband med en båtfest, innehöll knappt något – förutom ett kärt polariodfoto. Dykaren fick otroligt nog upp plånboken på en gång och konstaterade att det dessutom låg en hel del annat på botten – vigselringar från otrogna festprissar, till exempel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.