Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gulddraken/de-far-gulddrakens-stipendium-till-unga-krogloften/

Gulddraken

De får Gulddrakens stipendium till unga kroglöften

Vilma Peregi och Love Dahl får Gulddrakens stipendium Framtidsdraken. Foto: Allis Nettréus

Stipendiet Framtidsdraken ska göra gymnasieelever bättre förberedda på vad som väntar dem när de börjar arbeta i restaurangbranschen. I år går det till Vilma Peregi och Love Dahl. 

Elin Peters
Rätta artikel

Sedan 2001 har Dagens Nyheters pris Gulddraken delats ut för att guida läsarna till Stockholms bästa krogupplevelser. För att uppmuntra och stimulera unga studenter i restaurangbranschen har draken de senaste åren också delat ut ett stipendium, Framtidsdraken, som ger dem möjlighet att få uppleva några av Stockholms bästa krogar. 

Tanken med priset, som delades ut första gången 2015, är att eleverna ska få en bättre bild av vad som krävs av dem för att i framtiden kunna ta plats bland de främsta i yrket.

– Hur ska man kunna bli riktigt duktig om man aldrig har upplevt mat, miljö och service på hög nivå?, säger Daniella Illerbrand, som är initiativtagare och projektledare för Framtidsdraken. 

Daniella Illerbrand är initiativtagare till Framtidsdraken. Foto: Anna-Lena Wejderman

I år går stipendiet till Love Dahl som går på Åva gymnasium och Vilma Peregi, Grillska. De kommer att få presentkort för att kunna gå på de tre restauranger som vinner i kategorierna Krog Budget, Mellan och Lyx.

– Den gemensamma nämnaren för årets mottagare av stipendiet är att de vet vad de vill och har en utstakad plan för hur de ska ta sig dit. Vårt mål är att stipendiet ska ge dom en liten extra push på vägen, säger Daniella Illerbrand. 

Stipendiet består av två delar, dels Gulddrakens speciella stipendium som går till två elever i årskurs tre, dels får en grupp elever i årskurs två i de medverkande skolorna äta en middag på någon av de krogar som stöttar projektet. Priset ska ge studenterna en möjlighet att gå på bra restauranger och uppleva dem som gäster – något som långtifrån alla har tid, råd och möjlighet till även om de sliter i köken och i matsalarna. 

– När jag gick i årskurs två var jag en av dem som fick gå på en av de medverkande restaurangerna, berättar Vilma Peregi. Då fick jag gå på Fotografiska och äta middag med fyra främlingar från helt olika skolor. Det var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma och maten var fantastisk!

Nu ser hon och Love Dahl fram emot att få testa årets vinnare i Gulddraken.

– Det är lärorikt att se hur andra gör, säger Love Dahl. Än så länge har jag ju inte så mycket egen erfarenhet, men det här ger en chans att få ett bredare spektrum och få nya idéer. 

Han har inriktning kök och gör just nu praktik på Hobo hotell. 

– Jag tycker att det praktiska är roligast. Tempot är högre här på praktiken och jag lär mig mycket. Jag värnar mest om köket från trakten där jag växt upp, med vilt och grönsaker, lite avslappnad fine dining så där.

Vilma Peregi har inriktning konditori/bageri, och gör praktik på Operakällaren. 

– Jag visste redan när jag var liten att jag inte ville sitta stilla när jag jobbar. Jag vill få möjlighet att vara kreativ och eftersom jag hade ett bakintresse valde jag restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet och sedan dess har mitt intresse har bara växt och växt. 

Nu hämtar hon mycket inspiration genom tv-program, på internet och sociala medier. 

– Och så frågar jag mycket när jag är ute på praktik. Men man inser att det ligger mycket arbete bakom om man vill få fram det perfekta.