Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Framtidsdraken hyllar unga kroglöften

Carolina Örtegren och Anton Nehro tilldelas stipendiet Framtidsdraken.
Carolina Örtegren och Anton Nehro tilldelas stipendiet Framtidsdraken. Other: Carl Bredberg

Stipendiet Framtidsdraken ska göra eleverna bättre förberedda på vad som väntar dem i när de börjar arbeta i restaurangbranschen. I år går det till Anton Nehro och Carolina Örtegren.

Sedan 2001 har Dagens Nyheters pris Gulddraken delats ut för att guida läsarna till Stockholms bästa krogupplevelser. För att uppmuntra och stimulera unga studenter i restaurangbranschen har draken de senaste åren också delat ut ett stipendium, Framtidsdraken, som ger dem möjlighet att få uppleva några av Stockholms bästa krogar. 

Tanken med priset, som i år delas ut för fjärde gången, är att eleverna ska få en bättre bild av vad som krävs av dem för att i framtiden kunna ta plats bland de främsta i yrket.

– Hur ska man kunna bli riktigt duktig om man aldrig har upplevt mat, miljö och service på hög nivå?, säger Daniella Illerbrand, som är initiativtagare och projektledare för Framtidsdraken. 

I år går stipendiet till Carolina Örtegren som går på Stockholms internationella restaurang och hotellskola och Anton Nehro, Stockholms hotell- och restaurangskola, som kommer att få presentkort för att kunna gå på de tre restauranger som vinner i kategorierna Krog Budget, Mellan och Lyx.

Carolina Örtegren och Anton Nehro är båda 18 år.
Carolina Örtegren och Anton Nehro är båda 18 år. Foto: Carl Bredberg

Stipendiet består av två delar, dels Gulddrakens speciella stipendium som går till två elever i årskurs tre, dels får en grupp elever i årskurs två i de medverkande skolorna äta en middag på någon av de krogar som stöttar projektet. Priset ger studenterna en möjlighet att gå på bra restauranger och uppleva dem ur ett gästperspektiv – något som långtifrån alla har tid, råd och möjlighet till även om de sliter i köken och i matsalarna. 

Daniella Illerbrand är initiativtagare till stipendiet Framtidsdraken.
Daniella Illerbrand är initiativtagare till stipendiet Framtidsdraken. Foto: Anna-Lena Wejderman

Initiativtagaren Daniella Illerbrand har själv arbetat länge i krogbranschen, och har erfarenhet från stjärnkrogar som Aquavit i New York, Bagatelle i Oslo och Mathias Dahlgren i Stockholm. 

Varför behövs det här priset?

– Vi måste skapa en bättre relation mellan krögare och elever. I dag hoppar många elever av studierna, och en del av avhoppen beror på att de inte riktigt förstått hur det funkar att arbeta på krog, utan har kanske bara sett kockprogram på tv. Så det här priset behövs för att engagera dem. 

Hon anser att restaurangbranschen måste utvecklas. Moderna restauranger måste numera drivas som bättre företag, med en bra chefsstruktur, bra HR-avdelning och vettiga arbetsvillkor. 

– I den helheten ser jag ett behov av bra personal som ställer krav på sin arbetsgivare och vågar hjälpa till att forma sin arbetsplats.

Hur kan Framtidsdraken bidra till det?

– Genom att lyfta fram studenterna tidigt hjälper vi dem att bygga ett självförtroende, vi visar att de har ett värde. Utan ett bra självförtroende vågar man inte ställa krav, och då är det lättare för arbetsgivarna att göra som de vill.

Genom att lyfta fram studenterna tidigt hjälper vi dem att bygga ett självförtroende, vi visar att de har ett värde.

Vad har krögarna att vinna på att ta emot eleverna?

– De får en chans att tidigt skapa band med sin framtida personal, de får en chans att forma dem – och bra personal är en tillgång. Ofta behövs det naturligtvis en villighet att offra lite för sin passion om man vill lyckas, man får inget gratis. Men arbetsplatserna behöver möta upp den villigheten med bra lön och bra villkor.

Vad kan den unga generationen bidra med när de kommer ut i arbetslivet?

– Självförtroende och en medvetenhet om vad som är okej. Och det sociala nätverket förstås som nu är större och mer naturligt. Den svenska gastronomin får mycket globala influenser tack vare det – och det verkar så klart åt båda hållen.

En majoritet av pristagarna har varit tjejer. Hur kommer det sig?

– De tjejer som går restaurangutbildningarna är ofta ambitiösa, vågar visa framfötterna och vara förebilder. Det känns bra att priset har bidragit till att synliggöra dem.

Vad vill du se för utveckling framåt?

– Jag önskar att fler skolor och krögare engagerar sig för att samverka bättre. Idag sker det mötet i huvudsak under praktiken, och den skulle i många fall behöva bli mer involverande och mer utmanande så att eleverna inte får ägna sina praktikveckor åt att putsa glas och skala potatis.

Vad blir du själv glad av som gäst?

– När man blir positivt bemött, och man märker att det finns ett genuint intresse för det de gör. En stolthet.

Fakta.Vad är Framtidsdraken?

Stipendiet Framtidsdraken är ett samarbete mellan projektledare Daniella Illerbrand, Dagens Nyheter och restaurangerna Gastrologik, Mathias Dahlgren Matbaren, Djuret och Fotografiska.

Avsikten är att restaurangskoleelever ska få uppleva Sveriges främsta gastronomi och därigenom utvecklas i yrket.

Medverkande skolor: Wisbygymnasiet, Stockholms hotell & restaurang- skola, Stockholms internationella restaurangskola och Grillska gymnasiet.

 

Fakta.Anton Nehro

Ålder: 18 år.

Studerar på: Stockholms hotell- och restaurangskola, inriktning kock.

Tycker om att laga: En boeuf är alltid gott. Jag gillar att laga mat till mina polare, och de gillar att äta det. 

Restaurang jag skulle vilja besöka: Ekstedt, jag skulle vilja uppleva hur de lagar mat med eld.

Restaurangminne: Under en semester i Tyskland gick vi runt hörnet från hotellet och hittade ett ställe med pyttelitet kök, ett bord och två stolar. Den killen gjorde klassisk tysk matlagning, vi började vi med currywurst och sedan åt vi oss igenom hela hans meny.

 

Fakta.Carolina Örtegren

Ålder: 18 år.

Studerar på: Stockholms internationella restaurang och hotellskola, inriktning matsal.

Tycker om att laga: Gärna vegetariskt.

Restaurang jag skulle vilja besöka: Tegelbacken, för jag gillar Markus Aujalay.

Restaurangminne: När jag var på Nybrogatan 38 och firade min kompis Karin, vi fick testa deras vispade smör som var jättegott.

 

Fakta.Övriga nominerade

Annelie Sundin

Karin Blomqvist

Jennifer Gardelin

Wilma Österholm

 

Fakta.Tidigare pristagare

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.