Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gulddraken/gulddraken-2019-har-ar-alla-nominerade-till-dns-restaurangpris/

Gulddraken

Gulddraken 2019: Här är alla nominerade till DN:s restaurangpris

Vilka kammar hem årets Gulddrakar? Foto: Alexander Mahmoud

Den 11 februari ska Stockholms bästa krogar, kaféer och barer koras när DN utser vinnarna av den åtråvärda Gulddraken. 

Nu är alla nomineringar klara – här är de som kan ta hem utmärkelsen 2019.

Rätta artikel

Så här definieras kategorierna: 

Krog lyx: Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.

Krog mellan: Mellankategorin rymmer alltifrån enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Krog budget: Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

Bar: Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.

Kafé: Ett Stockholmskafé gränsar i dag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla en jämförelse med budget- och medelpris-restauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.