Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Gulddraken

Gulddraken hyllar unga kroglöften

På måndagen är det dags: DN:s krogpris Gulddraken delas ut. I år instiftar DN också stipendiet Framtids­draken. Det går till elever på restaurangskolor – och gör att de faktiskt ska ha möjlighet att besöka stjärnkrogarna som de siktar mot.

Årets Gulddrakenyhet är stipendiet Framtidsdraken, ett stipendium som ges till restaurangskoleelever för att ge dem en möjlighet att uppleva gastronomi på hög nivå som gäst.

Daniella Illerbrand, med många års erfarenhet av restaurangbranschen, är initiativtagare till stipendiet som är ett samarbete mellan Dagens Nyheter, ett antal krogar och tre restaurangskolor.

– Många av studenterna har aldrig ätit på en riktigt bra restaurang. Men hur ska man kunna bli riktigt duktig om man aldrig har upplevt mat, miljö och service på den nivån? Det är inte bara tråkigt för dem, det blir dessutom ett problem för branschen på sikt om de som går ut skolan inte har realistiska förväntningar och relevant kunskap, säger Daniella Illerbrand.

Stipendiet, som har döpts till Framtidsdraken, är i två delar. Två elever i årskurs tre får Gulddrakens speciella stipendium: Middagar på alla de tre restauranger som tilldelas årets Gulddrakar i kategorierna budget, mellan och lyx – vilka restauranger det blir avslöjas först på galan ikväll. Dessutom får fem elever vardera från de medverkande skolorna en middag på någon av de tre krogarna som medverkar i projektet: Gastrologik, Mathias Dahlgren Matbaren och Fotografiskas restaurang. I samband med besöket får de en möjlighet att träffa krögaren och ta en titt in i köket, och sedan ska de redovisa sina upplevelser för sina klasskamrater.

Paul Svensson på Fotografiska är en av de medverkande krögarna:

– Det är viktigt att man får rätt uppfattning av hur det är på en restaurang, både från in- och ut­sidan, om man vill arbeta med mat. Därför är det här stipendiet ett jätte­bra initiativ.

– Gastronomi kan se så olika ut beroende på var man arbetar, och det gäller att hitta rätt plats oavsett om det är på kafé, stjärnkrog eller en bistro. Vi som krögare måste ge de unga som kommer till oss en realistisk – men samtidigt positiv – bild av alla delar av yrket. Visst, städning är en viktig del, men det finns ju en stor glädje i att laga mat också. Och det måste vi förmedla till de studenter som kommer till oss, att få möta människor som lever och är gastronomi är jätte­viktigt, säger han.

– Vi hoppas så klart att ännu fler skolor och krögare ska vilja delta nästa år, säger Daniella Illerbrand. För alla oss som älskar mat och krogliv är det självklart att mat måste upplevas för att man på riktigt ska förstå den – det räcker inte med att kolla klipp på Youtube, läsa kokböcker och kolla på bilder i sociala medier.

Fakta.
De får Gulddrakens stipendium: Penda Thomsson och Jonathan Gille

Motivering: De första mottagarna av Gulddrakens stipendium är två elever med en tydlig idé om vart de vill nå med sina studier. De har på ett bra och inspirerande sätt formulerat hur de vill gå vidare efter examen – och varför. De verkar inom olika inriktningar, kök respektive servis, och har olika bakgrund men gemensamt för dem båda är nyfikenhet, ambition och en stor önskan att utvecklas. Vi tror att detta stipendium kommer att innebära nya insikter och stora möjligheter att växa i yrket.

Övriga ­nominerade till stipendiet:

Fabian Olli Johansson, Visbygymnasiet

Elias Agerhem, Stockholms internationella restaurangskola

Kristoffer Jansson, Stockholms hotell- & restaurangskola

Josefin Brolund, Stockholms hotell- & restaurangskola

Mottagare av Framtidsdraken:

Stockholms hotell- & restaurangskola: Emma Johansson, Denise Estlind, Joakim Olofsson, Nelly Romero, Gordon Zetterlund Fälldin.

Visbygymnasiet: Angelica Österberg, Rasmus Frännesjö, Sally Wiesand, Sofia Adler, Zenita Dunstrand.

Stockholms internationella restaurangskola: Dzeneta Vocisa, Moa Åkebring, Pontus Dunström, Ludvig Lilliebjelke Wikström, Shalmy Cairo.

De som får Framtidsdraken har valts ut av lärarna på respektive skolor, baserat på bland annat skolresultat och utvecklingskurva. Mottagarna av Gulddrakens stipendium har dessutom utsetts genom intervjuer.

Direktsändning med start klockan

Direktsändning med start klockan 17 på DN.se – vinnarna av gulddrakarna och hederspriserna presenteras, liksom mottagarna av Framtidsdrakarna.

Film med vinnarnas bästa tips på hur du själv lyckas i köket och i baren.

Följ försöket att bygga Sveriges största champagnetorn genom tiderna. Blir det succé – eller rasar det ihop?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.