Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Gulddraken hyllar unga kroglöften

Foto: Anna Sundström

I kväll är det dags – Gulddraken delas ut till Stockholms bästa krogar, kaféer och barer. Men först ska två studenter belönas med stipendiet Framtidsdraken.

Foto: För andra året i rad delar Gulddraken ut stipendier till elever på restaurangskolor i Stockholm och på Gotland. I år är det Angelica Österberg och Hanna Lukowiesky från Wisbygymnasiet som får möjlighet att gå på alla de tre restauranger som vinner i kategorierna Krog Budget, Mellan och Lyx.

– Det ska bli roligt att få gå på en riktig finkrog, säger Angelica Österberg. Jag ser fram emot att få se – och försöka förstå – hur de har gjort och få inspiration att testa något liknande.

Foto: Anna SundstromFoto: Anna Sundström.

Varken hon eller Hanna Lukowiesky har haft möjlighet att gå på Stockholmsrestauranger i någon större omfattning hittills – det är ett både tids- ekonomikrävande nöje.

– Men när jag jobbade extra på Smaka på Stockholm-festivalen i somras stötte jag på många krogar som verkade spännande som jag skulle vilja besöka, säger Hanna Lukowiesky.

Tanken med Gulddrakens stipendium är just detta: att ge studenter en möjlighet att gå på bra restauranger och uppleva dem ur ett gästperspektiv – något som långtifrån alla har möjlighet till även om de sliter i köken och matsalarna.

Foto: Fredrik Funck– Hur ska man kunna bli riktigt duktig om man aldrig har upplevt mat, miljö och service på den nivån?, sa Daniella Illerbrand, initiativtagare till Framtidsdraken när priset presenterades förra året.

– Det är inte bara tråkigt för dem, det blir dessutom ett problem för branschen på sikt om de som går ut skolan inte har realistiska förväntningar och relevant kunskap.

Stipendiet består av två delar, dels Gulddrakens speciella stipendium som går till två elever i årskurs tre, dels får fem elever i årskurs två från vardera av de fyra medverkande skolorna äta en middag på någon av de krogar som stöttar projektet.

Hur ska man kunna bli riktigt duktig om man aldrig har upplevt mat, miljö och service på den nivån?

Förra årets vinnare Penda Thomsson och Jonathan Gille gick ut skolan i våras och har jobbat sedan dess. Jonathan Gille fick plats som servitör på sin drömarbetsplats, Gondolen i Stockholm.

Foto: Anna Sundstrom– Jag har verkligen hittat rätt. Jag älskar Gondolen och det är som om vi är en enda stor familj här.

Förra årets vinnarkrogar var Katarina ölkafé, Fotografiskas restaurang och Oaxen slip. Hittills har han bara hunnit till Katarina ölkafé (”det var jättemysigt”) och Fotografiska (”deras satsning på växtbaserade rätter är cool”) medan han har väntat med besöket på Oaxen, planen är att han ska gå dit med sin mamma.

Penda Thomsson, som snart ska börja jobba på välrenommerade PM & Vänner i Växjö har under året tävlat och jobbat på Gotland och har därför inte haft möjlighet att utnyttja stipendiet än. Hon har stött på samma problem som många andra:

– Man måste boka så långt i förväg, så när jag har möjlighet att gå är det oftast fullbokat.

Foto: Anna SundstromÅrets vinnare Hanna Lukowiesky och Angelica Österberg ska den kommande terminen göra praktik på olika Stockholmskrogar, och förhoppningsvis finns det tid i schemat för lite restaurangbesök.

– Det blir en chans att se restaurangerna, miljöerna, hur de jobbar – och få ännu mer motivation, säger Hanna Lukowiesky. Jag älskar att träffa människor, och att äta mat och samtidigt träffa människor – det kan ju inte bli bättre!

 

Dags för årets krogpris

• DN:s årliga krogpris Gulddraken har delats ut till Stockholmskrogar sedan 2001. Den delas ut av DN:s krogkommission som även gör de krogtester som publiceras i DN. Restaurangerna besöks anonymt vid minst två tillfällen.

De nominerade till Gulddraken 2016
Kafé: Café Pascal, Enskedeparkens bageri, Green Rabbit, Haga tårt- compani och bageri och Kaffe- verket.
Krog Budget: Ai Ramen, The Artisan, Barobao, Katarina ölkafé och Falafelbaren.
Krog Mellan: The Flying Elk, Fotografiskas restaurang, Oaxen slip, Surfers och Wood- stockholm.
Krog Lyx: Aloë, Oaxen krog, Omakase köttslöjd, Restaurang Volt och Spritmuseum.
Bar: Bottles, Corner Club, Linje tio, 20hundra5 och Paradiso.

Övriga nominerade till Gulddrakens speciella stipendium
 • Stockholms Hotell- och restaurangskola: Egil Wistheden och Joakim Olofsson
• Stockholms internationella restaurangskola: Dennis Pettersson och Johanna Andersson
• Grillska gymnasiet: Ellen Kolijn och Vanna Ljungstedt

Foto: Anna SundstromFoto: Anna Sundström

Mottagare av Framtidsdraken, åk 2
• Stockholms Hotell- och restaurangskola: Signe Åberg, Jaqueline Falk, Erika Boquist-Bohlin, Linus Bomler, Maximilian Fägnell.
• Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Wisbygymnasiet: Hugo Bohman, Madelene Brobäck, Rebecka Norrby, Amanda Lydahl, Dee Skinner.
• Stockholms internationella restaurangskola: Wilma Andersson, Hanna Stenstrand, Elin Odenheim, Ludvig Melin, Hampus Ekman.
• Grillska gymnasiet: Theodor Preisler, Adrian Nilsson, Daniel Andersson, Åsa Eriksson, Ida Olsson.

Medverkande restauranger:
• Djuret
• Gastrologik
• Fotografiskas restaurang
• Mathias Dahlgren Matbaren

Foto i text: Fredrik Funck/Anna Sundström


Fakta.

Angelica Österberg

Ålder: 18 år.

Bor: Visby, Gotland.

Familj: Mamma, pappa och två äldre systrar.

Gör: Går tredje och sista året på restaurangprogrammet på Wisbygymnasiet.

Andra erfarenheter: Sommarjobb, samt har deltagit i olika catering- och pop up-evenemang. Var en av finalisterna i Unga ekokockar 2015 och ska delta i gymnasie-SM i matlagning 2016.

Favoritrestaurang: Mathias Dahlgren Matbaren.

Favoritmaträtt: Ugnsbakad kyckling, kantarellsås och hasselbackspotatis.

Förebild: Jennie Benjaminsson som kom tvåa i Sveriges mästerkock 2011, på senare tid Daniel Räms, Marcus Samuelsson och Roy Fares, för att de har gett mycket inspiration.

Fakta.

Hanna Lukowiesky

Ålder: 18 år.

Bor: Visby, Gotland.

Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.

Gör: Går tredje och sista året på restaurangprogrammet på Wisbygymnasiet.

Andra erfarenheter: Har bland annat deltagit olika i pop up-evenemang, som Smaka på Stockholm, och serverat på bland annat Nobelbanketten. Var en av finalisterna i Unga ekokockar 2015, och ska delta i gymnasie-SM i matlagning 2016.

Favoritrestaurang: Har ännu inte hittat den.

Favoritmaträtt: En blodig biff med rödvinssås eller mormors kroppkakor

Förebilder: Jan Hedh, Paul Svensson, Joel Lindqvist, listan kan göras lång!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.