Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Här är årets Framtidsdrakar – de får äta hos vinnarkrogarna

Ett restaurangbesök kan bli ett minne för livet. Det får vinnarna av Gulddrakens stipendium Framtidsdraken erfara.

Priset Gulddraken delas ut för att hjälpa läsarna att hitta till Stockholms bästa krogupplevelser. För att uppmuntra och stimulera unga studenter i restaurangbranschen delar draken också ut stipendiet Framtidsdraken, som ger dem möjlighet att äta på några av Stockholms bästa krogar. Tanken är att de ska få en bättre bild av vad som krävs av dem för att i framtiden kunna ta plats bland de bästa.

I år går stipendiet till Signe Åberg på Stockholms Hotell- och restaurangskola och Rebecka Norrby på Restaurang- och bageriskolan på Wisbygymnasiet, som kommer att få presentkort för att kunna gå på alla de tre restauranger som vinner i kategorierna Krog Budget, Mellan och Lyx.

– När man står långt inne i köket och lagar mat kan det vara svårt att förstå gästens upplevelse, säger Signe Åberg som studerar till kock.

– Det ska bli roligt att få uppleva en riktigt bra krog ur ett annorlunda perspektiv, fortsätter hon. Att få se servisens arbete, bemötande och all deras kunskap, men även maten och råvarorna.

Rebecka Norrby, som utbildar sig med inriktning på konditori, tycker att första intrycket när man kommer in på en restaurang är väldigt viktigt.

– Man vill se att personalen tycker att det är roligt att jobba. Sådant märks tydligt och speglas även i maten.

Tanken med Gulddrakens stipendium är just detta: att ge studenter en möjlighet att gå på bra restauranger och uppleva dem ur ett gästperspektiv – något som långtifrån alla har tid, råd och möjlighet till även om de sliter i köken och i matsalarna.

– Hur ska man kunna bli riktigt duktig om man aldrig har upplevt mat, miljö och service på den nivån?, säger Daniella Illerbrand, Framtidsdrakens initiativtagare och projektledare.

– Det är inte bara tråkigt för dem, det blir dessutom ett problem för branschen på sikt om de som går ut skolan inte har realistiska förväntningar och relevant kunskap.

Stipendiet består av två delar, dels Gulddrakens speciella stipendium som går till två elever i årskurs tre, dels får en grupp elever i årskurs två från vardera av de medverkande skolorna äta en middag på någon av de krogar som stöttar projektet.

Förra årets stipendium gick till Hanna Lukowiesky och Angelica Österberg som båda studerade på Wisbygymnasiet. De gick tillsammans på de tre krogar som vann Gulddrakens krogkategorier förra året, nudelstället Ai Ramen, gastropuben The Flying Elk och Omakase Köttslöjd som serverar fasta avsmakningsmenyer med egenproducerad chark.

– Många av de saker vi hade pratat om i skolan fick vi se i verkligheten, och då knyts ju teori och praktik ihop. Till exempel hur man kan sätta sig på huk för en personligare service, det gjorde de på The Flying Elk. Man kunde se den röda tråden i deras service, hur alla jobbade på samma sätt men att det ändå blev personligt, säger Hanna.

Även besöket på Omakase blev en upplevelse.

– Det var spännande att se hur de presenterade sin mat och sin filosofi. På en restaurang av den typen är det ju viktigt att man får gästerna att förstå tanken med maten.

Att båda restaurangerna dessutom hade pilgrimsmusslor på sin meny gjorde att Hanna Lukowiesky och Amanda Österberg fick möjlighet att jämföra vad man kunde göra med råvaran.

– Det är lätt att tro att man gör en massa avancerade saker på finare krogar, men det är inte säkert att det är svåra detaljer som gör en bra krog, säger Hanna och avslutar:

– Inte många har råd att unna sig att gå på ställen som Omakase. Det här är ett perfekt pris för ungdomar i vår ålder.

Fakta.Det här är Framtidsdraken.

Stipendiet Framtidsdraken är ett samarbete mellan projektledare Daniella Illerbrand, Dagens Nyheter och restaurangerna Gastrologik, Mathias Dahlgren Matbaren, Djuret och Fotografiska.

Avsikten är att restaurangskoleelever ska få uppleva Sveriges främsta gastronomi och därigenom utvecklas i yrket.

Övriga nominerade: Hanna Stenstrand, William Söderling, Andres Grez Lara, Gustav Vilander, Amanda Lydahl, Theodor Preisler.

Medverkande skolor: Wisbygymnasiet, Stockholms hotell & restaurangskola, Stockholms internationella restaurangskola, Grillska gymnasiet.

Tidigare pristagare: Hanna Lukowiesky och Angelica Österberg (2016), Penda Thomsson och Jonathan Gille (2015).

Gulddraken välkomnar fler gymnasieskolor med restaurangutbildning att delta nästa år. Hör av er till elin.peters@dn.se för mer information.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.