Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Här är årets vinnare av Gulddraken

Other: Carl Bredberg

Varje år uppmärksammar DN Stockholms restaurang-, bar- och kaféliv genom att dela ut priset Gulddraken till värdiga näringsställen. Dessutom uppmärksammas hederspristagaren Magdalena Ribbing postumt och stipendiet Framtidsdraken delas ut. 

Här är Stockholms bästa krogar.

Krog lyx: Soyokaze

Motivering: Här är det ”less is more” som gäller. Avskalat, intimt, pyttelitet och sublimt. Här får man som gäst en unik upplevelse där råvaran står i centrum medan man bjuds på en enastående enmansshow.

Frejgatan 3, 08-599 95 473, http://soyokaze.se/ 

Krog mellan: Kagges

Motivering: Bra mellanpriskrogar finns det gott om. Men vinnaren i kategorin sticker ut – inte minst tack vare sitt goda humör. Här serveras vi vacker, vällagad och ekologiskt medveten mat på lokala, ofta gröna, råvaror och vi längtar ständigt tillbaka.

Lilla Nygatan 21, http://www.kagges.com/ 

Krog budget: Brisket and friends

Motivering: Bakom den ruffiga ytan serveras genuin och smakrik lunch och brunch av ett slag vi verkligen inte är bortskämda med. De smaskiga, smältande möra köttstycken vi äter här motiverar väl den extra restid som krävs för att ta sig ut till ”dieseldalen”.

Upplagsvägen 18, 070-834 95 40, http://www.brisketandfriends.se/ 

Bar: Folii

Motivering: Pålitlig och passionerad, samtidigt nördig på ett sympatiskt och prestigelöst sätt. Hos vinnaren i barkategorin smälter mat, dryck och musik samman till en trivsam helhet, en kvartersbar av sällan skådat slag i Stockholm.

Erstagatan 21, http://folii.se/

Kafé: Fosch artisan pâtisserie

Motivering: Först är det bakverken man fastnar för, små läckra konstverk. Men när man lyfter blicken är det tydligt att hos vinnaren i kafékategorin går samma hantverkskunnande igen i allt från frukostfrallor och sallader till semlor med glimten i ögat.

Löjtnantsgatan 8, 08-528 000 77, http://fosch.se/

Gulddrakens hederspris postumt till Magdalena Ribbing

Motivering: Magdalena Ribbings betydelse som matjournalist och skapare av den moderna svenska restaurangbedömningen kan inte överskattas. I en tid där mat mest handlade om näring, mjölksubventioner och kostcirklar, lyfte hon fram måltiden som en social plattform och en konstform. Alla matbloggare och restaurangskribenter skriver vidare på hennes sätt att bedöma och tänka om mat och dryck, och som grundare av Matpatrullen – Krogkommissionens föregångare – präglar hon än i dag Dagens Nyheters krogbevakning. Tack för allt, Magdalena!


Stipendiet Framtidsdraken

Anton Nehro, Stockholms hotell- och restaurangskola

Carolina Örtegren, Stockholms internationella restaurang och hotellskola

Motivering: Årets mottagare av Gulddrakens stipendium ger sig inte, de siktar framåt – uppåt. De strävar efter både djup och spets och förenar sina ambitioner med stor kärlek till branschen. Vi hoppas att Framtidsdraken ska ge dem nya insikter som kan hjälpa dem i deras framtida yrkesliv.

Läs mer om de nominerade och om Gulddraken. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.