Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gulddraken/nominerade-gulddraken-2019-basta-kafe/

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2019: De kan bli bästa kafé

01:02. Här är de nominerade till Gulddraken 2019 för bästa kafé.

Den 11 februari ska Stockholms bästa krogar, kaféer och barer koras när DN utser vinnarna av den åtråvärda Gulddraken för 2019. De nominerade i kategorin kafé gör allt rätt, serverar kaffe, sötsaker, lunchrätter och mackor av högsta klass – ofta på hembakat bröd. Där kan man hänga från tidig morgon in på sena eftermiddagen, eller bara bli stammis för sin morgonkopp.

Rätta artikel

Bullar & Bröd

Valhallavägen 65, 08-12 15 61 10, webbsida  

Med en takhöjd som gör det lätt att andas, och där doften av nybakt från den imponerande stenugnen av letar sig hela vägen upp till taket, bjuder Bullar & Bröd på atmosfär och bakat av högsta klass. Detta på en del av Valhallavägen som inte hör till de mysigaste, och där bussarna märks mer än den närliggande Lill-Jansskogen. Morgonfrallor och dinkelbröd, kanelbullar och småkakor, kompletteras med fräscha sallader och lunchmat som gör oss belåtna hela dagen. Här umgås vi gärna i många timmar, och hit kommer vi gärna tillbaka.
Exempel från menyn: Sallad med bresaola och parmesan, 129 kr.

Ja, se det snöar på Bullar & bröd. Foto: Nicklas Thegerström

 

Café Pascal Södermalm

Skånegatan 76, 08-525 047 01, webbsida  

För två år sedan vann Café Pascal Gulddraken. Nu har de tre syskonen från Linköping också lyckats exportera sitt succékoncept från Vasastan till Södermalm. I Urban Delis gamla surdegsbageri i Sofo har Café Pascal snabbt blivit en ny mötesplats för kräsna lokalbor och tillresta kaffekonässörer. Detta kombinerade bageri och kafé erbjuder läckra bröd, utsökta bakverk, lunchrätter och kaffe från mikrorosterier. På kort tid har nya Pascal lyckats skapa en urban och trivsam mötesplats i en enkel och stilren miljö.
Exempel från menyn: Portabellotoast, 100 kr.

Café Pascal har expanderat till Söder. Foto: Elin Åberg

 

Fosch artisan pâtisserie

Löjtnantsgatan 8, 08-528 000 77, webbsida  

Allt fler tycks hitta till Fosch, på en något undanskymd gata bakom Musikhögskolan. Det är bara att gratulera dessa besökare. Fjolårets Gulddrakevinnare fortsätter att leverera samma jämna, höga kvalitet, från de magnifika bakelserna – rena konstverk av lika delar estetik och smak – över hemgjord frukostgranola och frasiga croissanter, till mättande lunchsoppor och kaffe. I en stressig tid njuter vi särskilt av det behagliga lugn som råder den rundade lokalen, där dagsljuset (så snart det finns något) flödar in genom stora fönster.
Exempel från menyn: Grillad macka ”tryffel-kyckling”, 98 kr.

Fosch vann Gulddraken förra året. Foto: Elin Åberg

 

Gast

Rådmansgatan 57, 08-27 02 22, webbsida

Japp, kafé-febern fortsätter. I snart varje gathörn i city kokas espressos och latte. Av varierande kvalitet. De som hittat till Gast med Spökparkens grönska på andra sidan panoramarutorna återvänder på goda grunder. Här finns utöver förstklassiga kaffevarianter några av innerstadens läckraste bakverk, mackor och sallader (och under helgerna syndigt höga pannkakstravar under slevar av blåbär, lönnsirap och mascarpone). Det pigga urvalet utländska kaffebordsböcker och den internationella personalen skänker dessutom en fika här en viss Shoreditch-vibb, fast adressen är Rådmansgatan.
Exempel från menyn: Beetroot hummus toast på rostad dansk råg med dukkah och fetaost, 55 kr.

Gast ligger granne med Spökparken. Foto: Elin Åberg

 

S:t Paul bageri

Sankt Paulsgatan 24, 08-21 22 21, webbsida

Kafé- och bageritäta Mariatorget har fått en stark utmanare. S:t Paul bageri huserar i Blooms gamla lokaler och har på kort tid blivit Söders hetaste fikaställe. Inredningen är trendigt avskalad, luftig och lite nybrutal men lyckas ändå  skapa en inbjudande känsla. Alla bröd, bakverk och kakor är av hög kvalitet och med en imponerande variation. Det finns något för alla smaker och preferenser. Engagerade frukostätare är i sjunde himlen, här finns stans godaste sortiment av chiapuddingar, yoghurtbägare med krispiga nötter, juicer och krämiga smoothies.
Exempel från menyn: Semla, 42 kr.

Bild 1 av 2 S:t Paul bageri har ett finfint frukostutbud.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 2
Foto: Nicklas Thegerström