Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gulddraken/nominerade-gulddraken-2019-basta-krog-budget/

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2019: De kan bli bästa krog, budget

01:00. Här är de nominerade till Gulddraken 2019 för bästa budget.

Den 11 februari ska Stockholms bästa krogar, kaféer och barer koras när DN utser vinnarna av den åtråvärda Gulddraken för 2019. Nu avslöjas den sista kategorin, krog budget, där det bland annat finns ett trivsamt ö-och-pizza-hak, smarriga mackor och en efterlängtad fiskkrog.

Rätta artikel

Mahalo Vasastan

Odengatan 26, 08-428 71 628, webbsida

Som fyrbåkar i februarimörkret bländar Mahalos färgsprakande vegoskålar så här års. Här serveras illande grön mat. Ofta skapad med råvaror från lokala och småskaliga företag. Det har gått tre år sedan starten, i dag finns denna veganfavorit både på Odengatan och på Hornsgatan. Kö till borden och matsedelns veganburgare, granna smoothieskålar toppade med färsk frukt, frasiga falafelbollar, sötpotatisfrittar, överdådiga salladsskapelser och chokladstinna brownietårtor har det varit länge. Det räcker med ett besök för att förstå varför.
Exempel från menyn: ”Vinterviken”, misorostad aubergine, syrad rödkål, avokado, edamame och fänkålssallad på en bas av sesamgrönkål och svart ris, 129 kr.

Numera finns Mahalo både i Vasastan och på Södermalm. Foto: Alexander Mahmoud

Omnipollos hatt

Hökens gata 1A, 072-287 22 24, webbsida

Den som vill njuta innerstadens allra bästa pizza just nu (med fenomenalt hembryggt öl därtill) och råkar befinna sig på Götgatsbacken har himmelriket runt hörnet, på Hökens gata 1. Viktig detalj: På Omnipollo är det nästan jämt knökfullt. Har du bråttom får du snällt äta vid bardisken. Det är inget problem. Du kommer flina lyckligt efter första tuggan. Ur vedugnen dras ett tiotal pizzavarianter fram. I barkranarna finns ett dussin hantverksöl, dessutom serveras ett bra urval alkoholfria drycker. Det är jädrigt svårt att hitta något bättre sätt att spendera två hundralappar.
Exempel från menyn: Pizza med tomat, buffelmozzarella, pimientos de padron, färsk chorizo, 125 kr.

Snart kanske det finns drakpizza på menyn på Omnipollos hatt. Foto: Elin Åberg

Scandwich

Vattenledningsvägen 44, 0735-31 33 93, webbsida  

Gudomligt goda mackor utlovar smörgåsentusiasterna Lind, de tre småländska bröderna bakom denna originella matsal i Midsommarkransen. Det är ingen överdrift. Alla brödskivor lastas överfulla med matiga godsaker i sällsynt klipska kombinationer. Närande kombinationer av glaserade revben, kimchimajo, rödkåls-coleslaw och vitlöksrostad broccoli bärs fram för karnivorer. För vegogästerna rågade mackor toppade med krispig svamp, marinerad feta, rostad mandel och rödbetor (den knep silvermedaljen i mack-SM häromåret). Samtliga varianter mättar en svulten hockeyback och kostar en dryg hundralapp. Ja, du läste rätt.
Exempel från menyn: Mackan ”Beta (näst) bäst” med bland annat krispig svamp, svarvade gulbetor, vinägerbakad lök, rostad mandel och persiljemajo, 110 kr.

Gulddraken på besök på Scandwich i Midsommarkransen. Foto: Elin Åberg

Soyokafé

Sofielundsvägen 7, 08-999 876, webbsida

Lyxiga Soyokazes trivsamma bakficka vid Blåsut tunnelbanestation är ett strålande exempel att man kan servera kvalitativ mat till humana priser utanför tullarna. Oavsett om man äter en lunchsushi för en dryg hundralapp, testar kockens smakprov på menyns bästa bitar eller slår till på en hel avancerad avsmakningsmeny får man råvaror av bästa slag. Mer ovanliga fisksorter finns tillgängliga liksom den eftertraktade wagyu-biffen som ofta utnämns till köttvärldens rolls royce. Naturligtvis serveras också moderkrogen Soyokazes underbara och sockerfria ris, som bara det gör det värt att vallfärda till förorten.
Exempel från menyn: Kockens val av 11 bitar maki och nigiri, 160 kr.

Soyokafé är lyxiga Soyokazes lillasyster. Foto: Alexander Mahmoud

The Fishery Brunkebergs torg

Brunkebergstorg 14, 08-641 01 00, webbsida  

Stockholm har sannerligen inte varit bortskämt med bra fisk i snabbmatsform – men nu finns The Fishery, vars snabba mat har en kvalitet långt över snabbmatens. Friterat fras eller gravad regnbåge, calamares med pickles eller värmande fisksoppa – hos Malin Söderström och hennes kolleger lagas alla rätter med en omsorg och generositet som vi blir helt lyckliga av, och gärna avnjuter med ett glas bubbel i den enkla, men harmoniskt stilrena lokalen. Att den gudsförgätna baksidan av Gallerian har förärats en filial av The Fishery bidrar till förädlingen av denna fram till nyss sorgliga plats i city.
Exempel från menyn:  Krispig fisk med lisapotatis, crudité och dipp, 115 kr.

Draken flyger på The Fishery i Gallerian. Foto: Nicklas Thegerström