Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gulddraken/nominerade-gulddraken-2019-krog-mellanklass/

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2019: De kan bli bästa krog, mellanklass

01:04. Här är de nominerade till Gulddraken 2019 för bästa krog mellanklass.

Den 11 februari ska Stockholms bästa krogar, kaféer och barer koras när DN utser vinnarna av den åtråvärda Gulddraken för 2019. 

Maträtter, mellanrätter och efterrätter – allt finns på de nominerade restaurangerna i kategorin Krog mellan. Smakinspiration hämtas från Asien, Latinamerika, Europa – och självklart Sverige.

Rätta artikel

Hantverket

Sturegatan 15, 08-121 321 60, webbsida

Att döpa sig till Hantverket tyder på vissa pretentioner, och i det här fallet är namnvalet helt motiverat. Med avstamp i den svenska mattraditionen förenar den lummiga matsalen på Sturegatan just nu många av de bästa ingredienserna i krog-Stockholm. Här hanteras råvarorna med en lekfullhet och träffsäkerhet som blir till njutning för både öga och gom. Det är hantverksmässigt på riktigt. Lägg till ett gott bemötande och ett lika gott humör hos personalen så inser ni att ett besök på Hantverket är en helhetsupplevelse som få andra restauranger kan jämföra sig med.
Exempel från menyn: Svampsmörgås med kryddost, löjrom, smulad gräddfil, dill och rågbröd, 185 kr.

Restaurangchef Josefine Carlsson och köksmästare Stefan Ekengren på Hantverket. Foto: Elin Åberg

 

Ichi

Timmermansgatan 38B, 08-88 91 30, webbsida

Bakom mörka draperier på Timmermansgatans ödsligaste del döljer sig en av Stockholms mest oväntade kulinariska oaser. Under ledning av kocken Saori Ichihara serveras utsökt japansk mat i skandinavisk tolkning. Smakkombinationerna är lika harmoniska som atmosfären på denna lilla pärla till söderkrog. Ichi är en enda lång njutbar helhetsupplevelse från att den första amuse-bouchen träffar gommen till den kvardröjande smaken och doften av desserten.
Exempel från menyn: Fast meny, 670 kr.

Ichi nomineras för andra året i rad. Foto: Nicklas Thegerström

 

Portal

St Eriksplan 1, 08-30 11 01, webbsida  

I Vasastadens mest voluminösa matsal öppnade ”Årets kock”-vinnaren Klas Lindberg sin Portal 2016. En anrik kroglokal. Sedan 1960-talet har kopparkastruller puttrat här. KK applåderade omgående denna ambitiösa nysatsning. För maten och myskvaliteterna. För mångsidigheten – här väntar numera både rejäl bar för vinkvällar, romantiska fönsterbord mot parken, diskretare hörn för affärsluncher och chambre séparée – och inte minst för precisionen. Den syns också i den vassa vinlistan. Den här krögaren slarvar icke. Vi bockar och bugar djupt för det.
Exempel från menyn: Bakad torskrygg med fyllda jordärtskockor, sotad grönkål och mandelvinägrett, 275 kr.

Det senaste året har Portal även öppnat en bar i anslutning till restaurangen. Foto: Elin Åberg

 

Rinos

Svartlösavägen 52, 08-556 361 67, webbsida  

Är det värt att åka ut till ett sömnigt villaområde för att äta middag i en gillestuga utan fönster? Jajamen. Rinos, finkrogen Aloës uppkäftiga lillasyster, bjuder på avslappnad stämning med flipperspel, spagettivästernfilm och uppstoppade fladdermöss – men också på högklassig matlagning till humana priser. Mellanrätterna på menyn är spänstiga och smaksäkra. Servicen är trevlig och snudd på perfekt – vilket inte alltid är vanligt på krogar med den här prisnivån. #förortenäger som det står klottrat på en spegel. Så sant som det är sagt, när det gäller Rinos.
Exempel från menyn: Crispy chicken ”slider” med kimchi, koriander, jalapenomayo, 135 kr.

Bild 1 av 3 Rinos är lyxkrogen Alöes betydligt busigare och stökigare lillasyster. Här vet man aldrig riktigt vad man kan förvänta sig.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 3 Rinos är värt en resa till förorten.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 3
Foto: Alexander Mahmoud

 

Videgård

Sturegallerian/Humlegårdsgatan 17, 08-519 422 72, webbsida

I en varm och stilren atmosfär, i en lokal som – tack och lov – inte ger minsta vink om att vi befinner oss ovanpå en shoppinggalleria, avnjuter vi Videgårds omsorgsfullt tillredda rätter. Det är vackert gjort. Serveringarna görs med råvaror med högsta fräschör och estetisk finess, inspirerade av Japan och Peru och med tonvikt på hav, med stänk av chili och lime. Erik Videgård är en veteran i branschen, och har nu än en gång visat att han vet hur en restaurang av internationell klass ska drivas.
Exempel från menyn: Fast meny Nikkei, 525 kr, med bland annat yuzu posset med citron och matchapuder.

På Videgård kan man testa det trendiga Nikkei-köket. Foto: Alexander Mahmoud