Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2016: Kafé

03:57. Nu drar Guldraken 2016 i gång. De nominerade i kategorin kafé är Café Pascal, Haga tårtcompani och bageri, Enskedeparkens bageri, Green rabbit och Kaffeverket.

Och de nominerade är ... Kafékategorin är – liksom tidigare – bred och kan innehålla allt från sparsmakade kaffebarer till ambitiösa serveringar med matigt utbud. I år har flera bagerier slagit sig in på listan.

Foto: Eva Tedesjö

Café Pascal

Norrtullsgatan 4
08-31 61 10
cafepascal.se

Pascal består som Gulddrakefavorit. Allt tycks fintrimmat inom dessa väggar: Kvaliteten på de matiga smörgåsarna och de eleganta bakverken, den så trivsamma inredningen i ek och mörkrött tegel, det absolut enastående kaffet som kranas fram ur en handgjord La Marzocco - och teet från underbara In the mood for tea. Dessutom är tidningsutbudet på Pascal åtminstone Norrmalms bästa. Att till allt detta få smyglyssna på ägarnas rara östgötska är en humörhöjande gratisbonus. Vad inte att gilla? Tja, antalet sittplatser i så fall. Det är gott om stolar och bord, men ändå ständigt knökfullt. Det är lätt att begripa.

Exempel från menyn: Krämig burrata med grillade grönsaker, vikentomater och auberginekräm, 125 kr.

 

Foto: Beatrice Lundborg

Enskedeparkens bageri

Enskede gårdsväg 3-5
070-333 09 35
enskedeparken.se

Södra Stockholms mysigaste bageri och kafé ligger insprängt mellan högresta lindar och Enskede ridskola. Den gamla trädgårdsmästarvillan med anor från 1700-talet är pietetsfullt linoljefärgsrenoverad i vitt och grått. Det faluröda huset omges av vackert grusade gångar för långa utefikor i solen med utsikt över de närbelägna koloniträdgårdarna. Det ambitiösa utbudet av hembakta surdegsbröd och smöriga bakverk ackompanjeras av säsongsanpassade lunchrätter som soppor och sallader. Ren, lantlig, lugn kaféglädje på promenadavstånd från Skanstull.

Exempel från menyn: Dagens soppa, rostad tomatsoppa, röd pesto på pinjenötter & Parmigiano reggiano, 89 kr (inkl bröd, smör & kaffe).

 

Foto: Eva Tedesjö

Green rabbit

Tegnérgatan 17
08-20 46 26
www.greenrabbit.se

”Mindre är mer” skulle kunna vara slagordet för det lilla rågbrödsbageriet i ett hörn på Tegnérgatan. Här finns inga storslagna bruncher, dignande dessertdiskar eller svulstiga tårtor – här är det bageriet som står i centrum. Men här finns också ett ensamt bord där man kan slå sig ner och äta ett litet men läckert smörrebröd, en soppa eller något av de få, men mycket personliga, söta bakverk som erbjuds. Allt andas kvalitet in i minsta detalj, vilket kanske inte är så förvånande då det är Mathias Dahlgren-kocken Martin Berg och hyllade bagaren Tina Fernlund som står bakom bageriet.

Exempel från menyn: Smörrebröd med ekologisk kycklingleverpastej med picklad gurka, 60 kr. Bryggkaffe ”El limon” 25 kr.

 

Foto: Beatrice Lundborg

Haga tårtcompani och bageri

Fleminggatan 107
08-19 34 34
www.hagabageri.se

År 2015 är det bagerierna som bjudit på de stora kaféupplevelserna. Detta är bara ett exempel av många på ambitiösa ställen som inte nöjer sig med att baka utan också har trevliga serveringar med ett bra utbud. Utmärkta Haga tårtkompani var nominerade redan förra året, men har under hösten öppnat ytterligare en filial på Fleminggatan. Det nya stället har samma fina utbud – lekfulla tårtor, välsmakande mackor och sockerkringlor att dö för – men är ljusare, varmare och känns modernt och klassiskt på samma gång. Så väl personalen som bakverken har glimten i ögat och den som vill beställa en tårta med attityd bör göra ett besök på Fleminggatan.

Exempel från menyn: Lyxlunch, två smörrebröd, valfri tårtbit och bryggkaffe 110 kr.

 

Foto: Beatrice Lundborg

Kaffeverket

Sankt Eriksgatan 88
08-31 51 42
www.kaffeverket.nu

Var går gränsen mellan budgetkrog och ambitiöst kafé? Det är inte helt vetenskapligt klarlagt, men Kaffeverket är en fullserviceinrättning som har allt man kan önska. Här kan man äta en rejäl lunch med en matig sallad eller en värmande soppa i den välbesökta stimmiga lokalen, slinka in för en opretentiös men välgjord smörgås eller slå sig ner för långfika efter promenaden och välja något hemgjort bakverk – där alla inte bara verkar trevligt rustika utan på något sätt också känns (ganska) nyttiga. Kaffeverket träffar mitt i prick, och lyckas både kännas aktuella och moderna samtidigt som de inte är sökt trendiga.

Exempel från menyn: Anglo-asian lamb, slow cooked lamb, rödbetor, glasnudlar, rödavinbärsvinägrett, nötter, 115 kr.

Här är de övriga nominerade:
Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Budget

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Mellan

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Lyx

Nominerade till Gulddraken 2016: Bar

Vår definition:

Ett stockholmskafé i dag är något helt annat än vad det var för bara ett par år sedan och gränsar till både krog och 
bar. After work med alkohol? Lunch i klass med bra restauranger? Små virkade dukar
 och rörstrandsretro? Allt erbjuds. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger, servicenivån vara kongenial med övrig upplevelse. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Regerande mästare: Café Pascal

Kaffe i all ära, men på ett riktigt bra kafé är alla delar lika viktiga. Årets vinnare har lyckats med alla detaljer: utöver det omsorgsfullt tillredda kaffet har de sensationellt bra smörgåsar, noga utvalt kaffebröd och service som är vänlig och uppmärksam även om stället är fullt av hungriga gäster. Och det är det, för 
det mesta. Vi förstår varför. Årets vinnare har nämligen den där självklara men alltför sällsynta kombinationen av hög kvalitet och härlig stämning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.