Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Mellan

03:57. De är nominerade är The Flying Elk, Fotografiskas restaurang, Oaxen Slip, Surfers och Woodstockholm.

Och de nominerade är ... Denna krogkategori är bred och rymmer något för de flesta smaker och plånböcker. Bland de utvalda hittar vi bland annat en flygande älg och såväl nordiska som asiatiska smaker.

Foto: Eva Tedesjö

The Flying Elk

Mälartorget 15
08-20 85 83
www.theflyingelk.se

När The Flying Elk slog upp portarna för tre år sedan var det som gastropub med – om än läckra – hamburgare och fish and chips som profilrätter. Sedan dess har älgen i Gamla stan stilfullt flugit vidare. I dag är detta en ljuvlig krog i mellanklass, med både klassisk och nordisk touche. Om det så är piggvar eller dovhjort eller majskyckling är de tillagade med perfekt smakgehör och underbart förhöjande accenter. Allt rakt igenom stabilt och samtidigt fantasifullt. Vi gäster trivs varje minut i denna mysiga hörnlokal där personalen gör allt för att vi ska må bra. Här kan man på helgerna även äta fruncher. Det tycker KK är toppen. Vi vill nämligen aldrig gå härifrån.

Exempel från menyn: Vitlöksrostad majskyckling med svartpeppar, rosmarin & havssalt, 285 kr

 

Foto: Eva Tedesjö

Fotografiskas restaurang

Stadsgårdshamnen 22
08-509 005 30
fotografiska.eu/mat-noje/

Att få pris och sedan möta en anstormning av gäster och hålla nivån är en utmaning för varje seriöst jobbande krog. Fotografiska vann en Gulddrake 2015 och har inte darrat på manschetten sedan dess. De har oförtrutet fortsatt att på en hög nivå servera stjärnkocken Paul Svenssons fingertoppskänsliga vision av en grön meny. Låt er inte luras av det något prosaiska begreppet växträtter. Sällan smakar grönsaker så gott som här, kött och fisk får vackert finna sig i att vara tillval. Fotografiskas mat kittlar smaklökarna - och tillfredsställer även synintrycken. Att restaurangen har en av Stockholms bästa utsikter och bildkonst i världsklass under sig gör inte upplevelsen sämre.

Exempel från menyn: Potatis i brynt smör, kallrökt gräddfil & löjrom, 125 kr

 

Foto: Eva Tedesjö

Oaxen Slip

Beckholmsvägen 26
08-551 531 05
oaxen.com

Tvåstjärniga Oaxens framgångar är det högst välförtjänta resultatet av ett kompromisslöst och envetet arbete i världsklass. Också i krogvärlden lönar sig sådant. I mattemplets mer folkliga bistrodel Slipen - bakom tvåhundra spektakulära kvadratmeter panoramaglas vid Beckholmen - serveras mer vardagslyxiga varmrätter, fast med samma smakrika precision och nordiska klanger som i fine dining-avdelningen vägg i vägg. Den förstklassiga servisen bär så här års fram gravad strömming, krispig Nibblegris jämte mjällaste gös, nygrillad rotselleri och karamellkokta äpplen. Ett mer förföriskt skyltfönster för den högst nutida svenska kokkonsten är svårt att föreställa sig.

Exempel från menyn: Smörstekt gös med inlagd tomat & krondill, 225 kr

 

Foto: Eva Tedesjö

Surfers

Regeringsgatan 88
08-21 10 03
www.surfersstockholm.se

När krögarna bakom Visby-baserade Surfers beslutade att utöka sin verksamhet även till huvudstaden var det som att en del av Österlandet flyttade till City. Glöm alla fördomar du har om det kinesiska köket, på Surfers kan man inte ens stava till strimlad biff med bambuskott. Här är det den heta och smygande sichuanpepparen som regerar, och det uppskattas så till den milda grad att restaurangen snabbt blivit ett favoritställe för många stockholmare. Lägg till anständiga priser och skönt barhäng så inser ni att Surfers är ett ställe vi vill återkomma till många gånger.

Exempel från menyn: Ingefärsdoftande tofu på uråldrigt hemligt recept, 88 kr

 

Foto: Beatrice Lundborg

Woodstockholm

Mosebacke torg 9
08-369 399
www.woodstockholm.com

Det är stimmigt och trångt om saligheten i den trärena matbaren som designats av möbelfirman med samma namn. Inte så konstigt. I den före detta pizzerian vid ett hörn av Mosebacke torg serveras i dag varierade och uppfinningsrika och ständigt föränderliga temamenyer för en sympatiskt låg penning. Konceptet är fine dining på ett både folkligt och folkbildande sätt med rötterna i ekologiska och närodlade råvaror. Ett ovanligt gastronomiskt fynd på Söders höjder.

Exempel från menyn: Ägg & svamp, 245 kr

Här finns de nominerade i övriga kategorier:
Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Budget

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Lyx

Nominerade till Gulddraken 2016: Kafé

Nominerade till Gulddraken 2016: Bar

Vår definition:

Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala över en tusenlapp per person för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Regerande mästare: Fotografiskas restaurang

Motivering: Här lämnas ingenting åt slumpen, varenda smak är exakt avvägd för att spela perfekt med sina kompisar på tallriken i rena, vackra rätter. Tilltalet är lika öppet och välkomnande som lokalen och såväl gäster som grönsakerna på tallriken får ett personligt bemötande där deras bästa sidor lockas fram. En konstupplevelse minst lika stor som de utställningar som visas i lokalens bottenvåning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.