Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2018: Krog budget

00:52. Snabbt, enkelt och gott är ledorden för kategorin Krog budget. Här hittar vi så väl välgjorda veganrätter som köttfest i förorten – och allt däremellan.

Snabbt, enkelt och gott är ledorden för kategorin Krog budget. Här hittar vi så väl välgjorda veganrätter som köttfest i förorten – och allt däremellan.

”Hovmästarn, det är en drake i maten!”
”Hovmästarn, det är en drake i maten!” Foto: Nicklas Thegerström

Brisket and friends

Upplagsvägen 18, 070-834 95 40

www.brisketandfriends.se

Hipsters, hantverkare och konstskolestudenter vallfärdar numera till ”dieseldalen”, industriområdet mellan Årsta och Västberga. I ett piffat plåtskjul serveras här varianter av rökgrillat kött ”Texas style” med skiftande tillbehör till både lunch och lördagsbrunch. Rustikt och rejält, smakrikt och smaskigt. Smältande mör fläsksida och härligt klibbiga ribs läggs upp direkt på brickan, sedan får man själv bygga ihop sin macka med pickles, syrad rödlök och de tillbehör man önskar.

Exempel från menyn: Kladdiga ribs inkl tillbehörsbuffé, 75 kr.

Mat och mys med draken på Dos Locos.
Mat och mys med draken på Dos Locos. Foto: Nicklas Thegerström

Dos Locos (W39)

Fleminggatan 39, 08-650 22 20

www.doslocos.se

Längs en rak gatsträcka på Kungsholmen som inte gjort sig känd för vare sig mys eller vimmel, lyser Dos Locos upp. Till ljuset bidrar den underbart färgstarka lokalen, liksom det vänliga mottagandet och de utsökta romdrinkarna. Lätta till sinnet blir vi också av att mötas av priser som är lika humana som sällsynta. Menyn är tajt men omsorgsfullt varierad, maten latinoinspirerad, vällagad och snyggt presenterad. Det lämnar lite övrigt att önska, och på Dos Locos umgås vi gärna och länge.

Exempel från menyn: Langos med löjrom, crème fraiche, rödlök och citron, 155 kr.

Snygg-falafel och pommes hos Falloumi.
Snygg-falafel och pommes hos Falloumi. Foto: Carl Bredberg

Falloumi

Ringvägen 127, 08-462 96 29

www.falloumi.se 

I den lilla lokalen på Ringvägen är det högt i tak på flera sätt. De stora glasfönstren släpper in både ljus och folkliv, och på tallrikarna är det färgglatt och fantasirikt. Som namnet antyder serveras här både falafel och halloumi men den stora behållningen är de personliga tillbehören som går betydligt längre än de man vanligen serveras. Rostade rotfrukter och cross over-hummus kan göra falafeln sällskap när den serveras i bröd, rulle eller skål. Den som vill kan lyxa till det med sötpotatispommes eller tahinipannacotta.

Exempel från menyn: Calles, med falafel, sriracha-hummus, aubergineröra och röd- & gulbetssallad i pita, 80 kr.

Gulddraken smörjer kråset med killarna på Raamen.
Gulddraken smörjer kråset med killarna på Raamen.

Raamen

Teatern, Ringen, Götgatan 132, 08–20 61 25

www.raamen.se

En och annan stjärnkock kan dyka upp när man köper sin mat här. Inte så konstigt med tanke att Adam & Albins streetfood-”kiosk” delar lokal med en rad andra innovativa snabbmatsställen i Ringens matmecka Teatern i Skanstull. Men framför allt är det förstås ett tydligt tecken på att den ramen man köper här är av högsta kvalitet; i synnerhet den himmelskt goda, täta och smakstarka buljongen med japanska nudlar i olika kombinationer som passar lika bra för såväl kött- och fiskätare som vegetarianer och veganer.

Exempel från menyn: Ramen ya med tantanmen-ramen, sapporonudlar, grovmald kyckling, pak choi, menma, böngroddar, vårlök, 115 kr.

Vegansk gatumat på Taku-taku.
Vegansk gatumat på Taku-taku. Foto: Nicklas Thegerström

Taku-taku

Siroccogatan 20, 072-525 33 72

Brännkyrkagatan 62-64, 072-525 33 69

Birger Jarlsgatan 57c, 072-525 33 64

www.takutaku.se

Den gröna krogvågen har sannerligen inte mattats. Dess styrka kan numera studeras i Stockholm på både lyxkrogar och snabbmatsställen – som ytterligt färgstarka Taku-taku. Lunchkedjan lagar intelligent, läcker och modern vegansk gatumat med hjälp av grönsaks-, lins-, svamp- och bönfyllda ”bowls”, ångade yum buns, mjuka tacoskal eller stora krispiga salladsblad. Trista industriburgare, fulkorvar och lågambitiösa kebabklämmor har inte en chans mot det smakfyrverkeri som Taku-taku skapar med hjälp av nyttigheter som kikärtor, kål, linser, shiitake och aubergine.

Exempel från menyn: Bulgogi, en temple bowl med tofu, shitake, champinjoner, sesam, 95 kr.

Vår definition:

Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

Regerande mästare: 800 grader

Motivering: ”Här tas den moderna tidens snabbmat till nya nivåer. Alla detaljer sitter; umami-maffiga smaker, krispig textur, kreativa men ändå välbalanserade fyllningar på perfekt gräddade bottnar. I sällskap av vänner, vin och musik hänger vi vid långborden och vill aldrig gå hem. Såvida vi inte får pizzan med oss i en Ebba Grön-cool kartong förstås.”

Sigtunagatan 17, 08-408 205 70, http://800grader.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.