Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 17:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gulddraken/nominerade-till-gulddraken-2018-krog-mellan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2018: Krog mellan

01:03. Stifta bekantskap med de fem krogar som är nominerade i mellankategorin i 2018 års upplaga av Gulddraken.

Denna krogkategori är bred och rymmer något för de flesta smaker och plånböcker. Oavsett om du är sugen på en noga kontrollerad avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket, mellanrätter eller helt vanlig à la carte finns det möjlighet till en fantastisk måltidsupplevelse hos de nominerade restaurangerna.

Gulddraken besöker Saori Ichihara på Ichi.
Gulddraken besöker Saori Ichihara på Ichi. Foto: Carl Bredberg

Ichi

Timmermansgatan 38B, 08-88 91 30

www.ichisthlm.se

Med ett självförtroende lika stillsamt som osvikligt visar Ichi att det går att prestera högsta klass utan överlastade krusiduller. I den diskreta matsalen på Söder, långt från de stora stråken, gifts smaker från Japan och Sverige samman i serveringar som är en fröjd också för ögat. Här är lika välsmakande som vackert. Från den fasta menyns första aptitretare till dess sista sötsak förenar Ichi tradition med innovation och lokala råvaror.

Fast meny 595 kronor.

”Urvänlig och näpen” tycker Gulddraken om Kagges.
”Urvänlig och näpen” tycker Gulddraken om Kagges. Foto: Nicklas Thegerström

Kagges

Lilla Nygatan 21

www.kagges.com

Kagges i Gamla stan visar ”säkert handlag, höga ambitioner och gott humör”, skrev KK i höstas med rätta om den här näpna och urvänliga mellanpriskrogen. Inte minst valutan man som gäst får för pengarna imponerar i denna matsal – där stjärnkrogar som Mistral och Restaurant Frantzén tidigare huserat. Kagges unga kockar lagar både vacker, vällagad och ekologiskt medveten mat på lokala, ofta gröna, råvaror. Att matsalen numera är stenhårt bokad är ett kvitto på både servisens och kökets imponerande arbete. Här skulle vi gärna äta varje vecka.

Exempel från menyn: Rökt vitkål, syrad grädde, Kalix löjrom & lavendel, 155 kr.

Portal-krögaren Klas Lindberg leker ”arga leken” med Gulddraken.
Portal-krögaren Klas Lindberg leker ”arga leken” med Gulddraken. Foto: Nicklas Thegerström

Portal

St Eriksplan 1, 08-30 11 01

www.portalrestaurant.se

Drygt ett år efter öppnandet har Portal redan blivit något av en institution på sin position vid Sankt Eriksplan. Ifjol kammade Portal hem Gulddraken i mellanklassen men det finns inget som tyder på att det fått krögaren Klas Lindberg att luta sig tillbaka. Här serveras fortfarande bland det bästa som stan har att erbjuda, och det med en spänst och smaksäkerhet som borde göra konkurrenterna gröna av avund. Här finns en lekfullhet kombinerad med ett genuint kunnande som får oss att ständigt längta tillbaka.

Exempel från menyn: Torskrygg, eldad, broccoli, silverlök & vitt vin, 285 kr.

Mums! Gulddraken äter ostron på Sushi oi.
Mums! Gulddraken äter ostron på Sushi oi. Foto: Nicklas Thegerström

Sushi oi

Karlavägen 36, 08-662 75 75

www.sushioi.se

Sushi i toppklass, prisvärd meny och Östermalmskrogarnas bästa soundtrack. I en supertajt lokal på Karlavägen har sushikocken John Sparthan och kompanjonen Per Blomquist skapat en av stans skönaste sushibarer. Oavsett om du äter enstaka bitar eller en hel avsmakningsmeny till fyndpris så får du utsökta små skapelser av en sushikock som förstår det japanska köket. Sparthan har gått i den hårda skolan hos mästaren Tami Yasumoto på numera nedlagda Seikoen. KK säger ”Oj, oj, oj…”

Exempel från menyn: Avsmakningsmeny med bland annat tonfisktartar med vaktelägg, 495 kr.

Marcus Aujalay och Mathilda Ottosson hänger med Gulddraken på Tegelbacken.
Marcus Aujalay och Mathilda Ottosson hänger med Gulddraken på Tegelbacken. Foto: Nicklas Thegerström

Tegelbacken

Tegelbacken 2, 08-25 16 55

www.tegelbacken.com

Den folkkära stjärnkocken Markus Aujalay håller ställningarna på sin mysiga krog med kontinental känsla på Tegelbacken, snett mittemot Hotel Sheraton. Den färgglada inredningen med mycket sammet och fantasifulla lampor ger genast en skön känsla. Fokus ligger på snyggt uppdaterade, franskinspirerade krogklassiker men portionerna serveras enligt det trendriktiga mellanrättskonceptet. Vänliga och varma Tegelbacken bjuder på lika delar klassisk krogkänsla, gäster från hela världen och vällagad mat med modern finish.

Exempel från menyn: Stekt kalvbräss med smörkokt spetskål, lagerbladssky och potatispuré, 195 kr.

Vår definition:

Mellankategorin rymmer alltifrån enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Regerande mästare: Portal

Motivering: ”Mat, miljö, service, stämning. Allt är på topp i denna vackra och välkomnande restauranglokal. Matlagningen är chosefri men av högsta klass samtidigt som miljön varken kräver slips eller aftonklänning. Hit går vi med barn, svärföräldrar, vänner och på dejt – och vi kommer mer än gärna tillbaka, igen och igen.”

 

St Eriksplan 1, 08-30 11 01

http://portalrestaurant.se 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.