Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gulddraken/nominerade-till-gulddraken-2019-basta-bar/

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2019: De kan bli bästa bar

01:03. Här är de nominerade till Gulddraken 2019 för bästa bar.

Den 11 februari ska Stockholms bästa krogar, kaféer och barer koras när DN utser vinnarna av den åtråvärda Gulddraken för 2019. 

Vill du sippa på bärnstensfärgat vin, ta en drink med smak av Peru eller kanske något alkoholfritt? Oavsett vilket kan du vara säker på att ett besök hos någon av de nominerade i barkategorin bjuder på spännande dryckesupplevelser.

Rätta artikel

Ambar

Tomtebogatan 22, 073-158 51 53, webbsida

Ambar påminner å ena sidan om ett danskt ölkafé, å andra sidan om en obskyr, baltisk speakeasy. Klart är i alla fall att vinbaren i Vasastan är väldigt o-stockholmsk, med passionerade ägare som fallit för bärnstensfärgade drycker från hela världen och nu serverar allt från georgiska orange viner till japansk rom. I en lokal fylld av flaskor och fantasi, med indierock från högtalarna, förklaras fräck dryckeshistoria och de dammigaste buteljerna längst bak i hyllan plockas fram för smaktester.
Exempel från menyn: Provning, två halva glas orangevin 140 kr.

Gulddraken på besök hos Sakiko Jin och Damon Young på Ambar. Foto: Elin Åberg

 

Cadierbaren, Grand Hotel

Södra Blasieholmshamnen 8, 08-679 35 00, webbsida

Cadierbaren är en institution på Stockholms barscen som alltid levererat service i högsta klass och habila cocktailklassiker. Under det gångna året har den fått ett dryckesmässigt ansiktslyft. Med två av landets främsta bartenders som nya barmästare, har en innovativ signaturmeny skapats – innehållande allt från norrländska cocktails med sockerlag på västerbottensost till styvare dryck med smak av fransk äppelpaj. Varje glas serverat med sprudlande historier och en twist av humor.
Exempel från menyn: Antimon 2.0, 175 kr.

Drinkar och snacks på Cadierbaren. Foto: Nicklas Thegerström

 

Papillon, Bank Hotel

Arsenalsgatan 6, 08-598 580 50, webbsida

Ibland vill man gömma sig. Vara ifred med sin dejt eller kollega, slå sig ned i ett kontinentalt och tidlöst rum som taget från en brittisk spionroman. Den avskilda baren på nyöppnade Bank Hotel bjuder in till just detta. Med seriositet bakom bardisken, stenkoll på cocktailklassiker och en uppdaterad kunskap kring alkoholfria alternativ. Ombonad lyx i den gamla skolan, en liten men grandios bar, perfekt att starta eller avsluta kvällen i.
Exempel från menyn: Red vault, 155 kr

Curt Eriksson är barchef på Papillon. Foto: Elin Åberg

 

Tjoget

Hornsbruksgatan 24, 08-22 00 21, webbsida  

Hornstullsbaren som blivit en modern klassiker med konstant medialt beröm från jordens alla hörn, har aldrig nöjt sig eller blivit för kaxig i sina bedrifter. Nyfikenheten består och en fortsatt utveckling pågår. Med ett gediget hantverkskunnande pysslas trendriktiga hälsovärden ihop till en cocktail och traditionell njutning till en annan. Sedan lokalen har vuxit till sig med separat vinbar och ölkafé, strömmar ännu fler personer till denna ständigt stimmiga och trivsamma miljö där personalen ger välkomnande uppmärksamhet till alla sina gäster.
Exempel från menyn: Honey blanket, 155 kr.

Tjoget har vunnit massa priser men hoppas ändå på ett till. Foto: Elin Åberg

 

Videgård

Sturegallerian/Humlegårdsgatan 17, 08-519 422 72, webbsida

Rulltrappan i Sturegallerian leder numera till Tokyo. Till en vuxen men lekfull lokal med bordsbås i smutsiga pasteller, växtavskiljare och en rad hytter som toaletter. Visst, restaurangen lockar oss, men vi går också hit bara för att hänga i baren där kökets Nikkei och Chifa-tema avspeglas i cocktailmenyn. Smaker från Japan, Kina och Sydamerika blandas elegant. Servicen är uppmärksam, internationell och generös. En alkoholfri öl serveras lika engagerat. Sällsynt spännande barsnacks återfinns på drinkmenyn, såsom en låda popcornmix med hetta och sesamkaramell samt den bästa Katsu sando-mackan i våra trakter.
Exempel från menyn: Pisco sour, 148 kr.

Renzo Santa Maria är barchef på Videgård. Foto: Alexander Mahmoud