Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gulddraken/nominerade-till-gulddraken-2019-basta-krog-lyx/

Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2019: De kan bli bästa krog, lyx

01:02. Här är de nominerade till Gulddraken 2019 för bästa krog/lyx.

Den 11 februari ska Stockholms bästa krogar, kaféer och barer koras när DN utser vinnarna av den åtråvärda Gulddraken för 2019. I kategorin bästa krog, lyx väntar stora upplevelser, både vad gäller mat, dryck och service. Samtidigt bjuder de nominerade på stor bredd – här finns så väl sushi som vegetarisk mat i världsklass och exempel på det nordiska köket.

Rätta artikel

Gastrologik

Artillerigatan 14, 08-662 30 60, webbsida

När somliga restauranger i den här viktklassen blir alltför sakrala, visar Gastrologik att en matupplevelse är allra bäst när vi ges tillfälle att umgås. Här, i hjärtat av Östermalm, håller rätterna som bärs in absolut toppklass, men vördnaden för råvarorna, med tonvikt på närodlat och ekologiskt, är för den skull inte större än respekten för gästerna. Matlust, kan man kalla det: den inspiration som Anton Bjuhr och Jacob Holmström med personal sänder ut från köket, triggar också aptiten. Vi återvänder gärna hit, gång efter annan.
Exempel från menyn: Avsmakningsmeny ”På producenternas villkor” 1.800 kr.

Bild 1 av 2 Hanna Wessman, restaurangchef, gullar med gulddraken på Gastrologik.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 2
Foto: Nicklas Thegerström

Nisch

Dalagatan 42, 08-94 91 13, webbsida

Pyttelilla Nisch bjuder på lika vackra som sublima serveringar. Färgsprakande eleganta. Kaxigt självsäkra. Dessutom finns i denna ljusa lokal med plats för blott trettio ätande en särdeles talang för modiga vinval som får rätterna att levitera i gommen. Allt detta åstadkommer köksfolket under ledning av Claes Björling och servisen på ett så trivsamt sätt att en kväll här känns som att bli bjuden på nordisk finmat hos en bästis, en som förläst sig på Marco Pierre Whites kokböcker. Husets sextifyragradiga ägg i lödig buljong och jalapeno-olja är argument nog för en bokning.
Exempel från menyn: Menu No 21, 6 rätter, 755 kr med bland annat ”beef-oyster-cress”.

Teamet på Nisch är eldigt. Foto: Alexander Mahmoud

Oaxen krog

Beckholmsvägen 26, 08-551 531 05, webbsida

Sublim – något annat ord är svårt att finna för upplevelsen på Djurgården, invid Beckholmen. Från det att vi kliver över tröskeln till dess vi strosar därifrån, flera timmar senare, låter vi oss tryggt vallas genom serveringarna. Med kärlek för råvarorna, och kunskap om hantverket, lyckas Oaxen ta fram det bästa ur de enklaste rovor och de finaste smaksättare. Det är särdeles komponerat, och dessutom vackert. Att efter över två decennier fortfarande hålla världsklass, är en prestation långt utöver det vanliga.
Exempel från menyn:  Avsmakningsmeny 2.300 kr.

Oaxen krog har nominerats till Gulddraken flera gånger tidigare. Foto: Nicklas Thegerström

Rutabaga

Södra Blasieholmshamnen 6, 08-679 35 84, webbsida

När Mathias Dahlgren för två år sedan öppnade sin lakto-ovo-vegetariska restaurang stakade han ut en ny riktning för Stockholms krogliv. Sedan dess har Stockholms krogliv blivit allt grönare och hållbarare, men Rutabaga är fortfarande den enda riktigt lyxiga och konsekventa vegokrogen med avspänd fine dining-känsla och en kunglig utsikt över vatten och skärgårdsbåtar. Mellanrätterna är i dag utbytta mot välkomponerade avsmakningsmenyer, men ambitionen att låta grönsaker av högsta kvalitet spela första fiolen är densamma.
Exempel från menyn: Meny ”Stora Rutabaga” 895 kr.

Foto: Nicklas Thegerström

Soyokaze

Frejgatan 3, 08-599 95 473, webbsida

Förra årets Gulddrakenvinnare fortsätter servera drömgod omakase i sin lilla, eleganta krogoas i Vasastan. Den mongoliskfödde sushikocken Batjargal Ochirbat tröttnar inte heller  på att underhålla sina gäster och att sätta in måltiden i ett sammanhang som inte bara stimulerar smaklökarna utan lika mycket fantasin. Den varma stämningen, det lugna tempot och den omsorgsfulla servicen gör Soyokaze till ett omistligt, kulinariskt retreat för stressade innerstadsbor.
Exempel från menyn: Omakasemeny 1.350 kr.

Soyokaze vann Gulddraken 2018. Foto: Elin Åberg