Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Nomineringar till Gulddraken 2015: BUDGET

03:20. Här får du se användbara tips från de som nominerats till gulddraken i kategorin Krog Budget.

Och de nominerade är… På måndag delas Stockholms finaste krogpris Gulddraken ut. I dag fortsätter vi att presentera de nominerade. Snabbt, enkelt och otroligt gott – så kan man enklast sammanfatta budgetkategorin.

Forno auto
Mobil matvagn, centrala Stockholm
070-480 27 01
www.fornoauto.se

Motivering: Plötsligt stod den där, vackert medelhavsgrön och med en alldeles riktig, vedeldad pizzaugn ombord. Den som någon gång under 2014 befann sig på Stockholms gator vet att det krävdes mycket för att sticka ut bland alla food trucks – men Forno auto har vad som krävs. Deras Scamorza, döpt efter den rökta mozzarellaosten med samma namn, är en av de absolut bästa pizzorna som serveras i Stockholm. Varianterna med tryffel- eller fänkålssalami står inte långt efter i smak. För runt 80 kronor är de ett sant kap. Bravissimo!

Exempel från menyn: Scamorza, rökt komozzarella, potatis, blomkål och pecorino, 75 kr.


Kalf & Hansen
Mariatorget 2
08-551 531 51
kalfochhansen.se

Motivering: Välj som du vill – så länge det är ekologiskt. Så kan konceptet hos Kalf & Hansen beskrivas i en mening. Att det också blir gott, mättande och nyttigt ansvarar det trevliga laget bakom disken för. Köttbullar, fisk eller vegetariska frikadeller kombineras med nordiskt inspirerade och namngivna menyer, att äta på plats eller ta med hem. Dagens ingredienser och deras ursprung skyltas tydligt, och trots att det går snabbt läggs maten upp med stor omsorg både på fat och i take away-lådor. Det här är snabbmat så långt bort från stekbordet man kan komma.

Exempel från menyn: Göteborg, en tunnbrödsrulle med kött-, fisk- eller vegetariska frikadeller, sallad och sås, 70 kr.


Katarina ölkafé
Katarina Bangata 27
08-644 64 43
www.katarinaolkafe.se

Motivering: Fönstret mot gatan immar igen tidigt om kvällarna på Katarina ölkafé. Ryktet om krögarnas hemgjorda pastrami har nämligen fått både lokala stammisar och tillresta finsmakare att fylkas. Och ingen torde bli besviken – husets pastrami on rye och Reuben sandwich är saftiga, mättande och mycket goda. Ölutbudet består av enbart lokala mikrobrygder, och menyns pickles, knish och soppa med knödel förstärker intrycket av judisk kvartersdeli på New York-vis. Genom imman anar man nästan Lower east side därutanför.

Exempel från menyn: Reuben sandwich på rågbröd med hem-lagad pastrami, surkål, ost och vår egen majonnäs, 89 kr.


Phil’s burger
Sandhamnsgatan 1
08-42 05 09 40
www.philsburger.se

Motivering: Det var måhända högt spel att öppna ännu ett hamburgerhak i Stockholm, men Phil’s burger gör det mesta rätt. Föredömligt saftiga, perfekt rosa och lagom flottiga mättar burgarna både som lunch – för under hundra kronor med tillbehör – eller till marginellt högre pris på kvällen. Att goda måltider från amerikanska Shake Shack dyker upp i minnet är nog ingen slump. Phil’s öppnade först på Fleminggatan, men gå ännu hellre till nyöppnade dinern på Gärdet där stimmet från city bytts ut mot inbjudande lugn i funkismiljö. Och missa inte ställets egen Oreo-milkshake!

Exempel från menyn: Phil’s burger 160 gr, cheddarost, romansallad, dressing, silverlök, 98 kr.


Snack bar
Kungsgatan 25 (K25)
0723-278 373
snack-bar.se

Motivering: När sydfranska kebabhak i somras började dyka upp i Instagramflödet hos Jon Lacotte, tidigare restaurangchef på Frantzén, vattnades det i munnen hos många snabbmatsfantaster. När han tillsammans med frankofilerna på finkrogen Chez Betty öppnade Snack bar i K25 fick de sitt lystmäte. Fint franskt kalvkött med enkla tillbehör och två goda såser, inslaget i ett nygräddat bröd – så enkelt, så gott. Finskurna pommes med smak av Provence kompletterar rullen. Lägg därtill ett plastglas gott rödvin, så har du en perfekt, snabb före bion-middag.

Exempel från menyn: Kebab de veau, 95 kr.

Vår definition:

Stockholm vimlar numera av små enkla – ibland mobila – matställen. De nominerade ska servera god, väl- lagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt. En rätt kostar ofta runt en hundralapp, ibland lite mer, ibland lite mindre.

Regerande mästare: Restaurang Voltaire

”Mitt i cityhetsen hittar vi restaurang Voltaire, en oas med grön mat­glädje, råkost och smaskiga bakverk – utan pekpinnar. Där kan vi njuta av hälsosam lunch, syndigt gott fika eller äta en stadig middag med gott samvete medan vi funderar på livet, maten och vad vi ska hitta på härnäst, för efter ett besök här har både kropp och själ fått just den vitamin-injektion som behövs i vintermörkret.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.