Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Nomineringar till Gulddraken 2015: KAFÉ

03:00. De gulddrakennominerade kaféerna ger sina bästa tips.

Och de nominerade är ... På måndag delas årets Gulddrakar ut och i dag presenterar vi de nominerade i kafékategorin – en bred kategori där specialiserade kaffebarer samsas med mysiga konditorier.

Brioche
Gustavslundsvägen 34
08-21 88 42
www.brioche.se

Motivering: När man har tröttnat på det standardiserade utbudet av focaccia, dammsugare och pastasallader på stadens kafékedjor bör man styra kosan mot Alviks torg och Brioche. Utbudet av kaffebröd (hallonwiener!), smörgåsar (ägg- och kaviarmacka!), frukosträtter (Ägg Florentine!) och lunch (omelett!) är personligt, unikt och mycket välgjort. Invid de stora fönstren hänger vi med lattemammor, ensamjobbare och mysfikare från tidig morgon till sen eftermiddag och funderar på om vi kanske ska unna oss en semla också.

Exempel från menyn: Ägg Benedict, 105 kr


Café Pascal
Norrtullsgatan 4
08-31 61 10

cafepascal.se

Motivering: Pascal, som öppnade för lite mindre än ett år sedan, vann snabbt drakens gunst och har varit en favorit sedan dess. Mycket beror detta på helheten som syskonen bakom Pascal har lyckats så väl med. Kaffet, bakverken och pralinerna (tillverkade av bageriet Dessert & choklad) är en viktig del, men bäst är ändå det Pascal gör själva. Den ytterst generösa smörgåsen med handskalade räkor tävlar med stadens bästa. Den ortodoxt tillredda Reuben sandwich, detta 2014 års koppypejst i menyerna, är en favorit.

Exempel från menyn: Porcetta sandwich, långbakad fläsksida med örter och grönt, 109 kr.


Haga tårtcompani och bageri
Torsgatan 75
08-19 34 34

www.hagabageri.se

Motivering: ”En tårta säger mer än tusen ord” lyder Haga tårtcompani & bageris stridsrop. Den som smakat ett av firmans vackra och klangrika bakverk vet att det stämmer. Allt i detta söksakstempel – från skorpa till överdådiga bröllopstårtor – präglas av omsorg och noggrannhet, signerad Oscar Målevik, en både ung och prisbelönt konditor. Brödet ur stenugnen är förstklassigt. Tårtorna beprövade klassiker men försedda med 10-talig twist. Dessutom byggs här innerstadens grannaste smörgåstårtor, en kulturgärning i sig.

Exempel från menyn: Sockerkringla, 26 kr.


Johan & Nyström
Swedenborgsgatan 7
08-702 20 40

johanochnystrom.se

Motivering: I Söders enda riktigt bra kaffekluster, det kring Mariatorget, är det här det bästa stället. Det som 2004 började med en böna är numera ett mindre konglomerat där kaféet på Swedenborgsgatan kallas för konceptbutik. Men nog är det ett kafé alltid: samtalen, personalens fina tilltal, de goda bakverken från Dessert & choklad (japp, de igen!) vittnar om det. Först och sist är Johan & Nyström dock ett ställe dit man går för drycken. Hit går man för kaffet – och det gör vi mycket, mycket gärna.

Exempel från menyn: Bryggkaffe, Etiopien Welena, tvättat och soltorkat, nektarin, blommigt och godissött, 35 kronor

Kafé Esaias
Drottninggatan 102 B
08-684 39 600

kafeesaias.se

Motivering: Fjolårets Gulddrakevinnare levererar ständigt det kandidaterna i draknästet ska klara: personligt professionell stämning, extremt jämn nivå på kopparna trots milda skruvningar i kaffeblenden – och maträtter som fortfarande känns fräscha. Kort sagt: Esaias skruvar på toppen av konceptet men grunden, ett gastrokafé i internationell klass som levererar lika bra till frukost, lunch oExempelch eftermiddagskaffe, är välmurad som i en katedral. Förväntningar 2015: Syskonstället Kafé Orion som öppnar några hundra meter bort vid Odenplan.

Exempel från menyn: Getostsallad, 95 kr.

Vår definition:

Ett Stockholmskafé i dag är något helt annat än vad det var för bara ett par år sedan och gränsar till både krog och bar. After work med alkohol? Lunch i klass med bra restauranger? Små virkade dukar och Rörstrandsretro? Allt erbjuds. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger, servicenivån vara kongenial med övrig upplevelse. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Regerande mästare: Kafé Esaias

"Kafé Esaias kan betydligt mer än bara servera kaffe. Här får vi visserligen espresso i världsklass, men även prisvärd brunch och trivsamt aw-häng med hantverksbrygd öl eller ett gott glas vin. Här får man en helhetsupplevelse som kombinerar personligt bemötande med hög kvalitet och humoristiskt anslag – och allt vi vill är att bli stammisar."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.