Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Gulddraken

Nomineringar till Gulddraken 2016: Bar

03:58. De nominerade i kategorin bar är Bottles, Corner Club, Linje tio, Paradiso och 20hundra5.

Och de nominerade är ... På en riktig bra bar är välgjorda cocktails en självklarhet men det räcker inte – engagerad service och välkomnande stämning är minst lika viktigt. I år hittar vi såväl klassiker som helkvälls-drinkmenyer i utbudet.

Foto: Eva Tedesjö

Bottles

Ambulerande bar. Bas på Lilla Nyg. 5
Kontakt: bar@bottles.se
www.bottles.se

Motivering: Under det gångna året har en ständigt överraskande minibar poppat upp runt om i Gamla stan. Med träffsäkra och egensinniga dryckeskompositioner, uppmärksam och underhållande service, samt en smittande nyfikenhet för så väl nya miljöer som nya cocktails, har det ambulerande barkonceptet Bottles tagit Stockholms barscen med storm. Att Bottles stjärntrio bakom baren sedan hösten även driver baren Ling Long på Östermalms Story Hotel, har förenklat tillvaron ytterligare för oss stockholmare som inte kan vänta på nästa pop-up-lokal.

Exempel från menyn: Helkväll med två snacks-och-bite-serveringar och åtta drinkserveringar i hanterbar storlek, till exempel Delgado Corona (tequila blanco, Coca-Cola klarifierad med laktos, tonkaböna och limezest i ett glas pudrat med vaniljsalt), 750 kr.

 

Foto: Eva Tedesjö

Corner Club

Lilla Nygatan 16
08–20 85 83
www.cornerclub.se

Motivering: I en intim lokal med en sofistikerad air och högklassig cocktailkonst, bjuds här på högt i tak och ett alltid lika varmt bemötande. Här samsas lika delar advokater i dräkt, som modedesigners från tvärsövergatan i, på sitt sätt, en annan typ av dräkt.

Ett besök på Corner Club, vare sig det ackompanjeras av en enkel öl eller en übertrendig cocktail baserad på rödbetor, känns som en nedkokt weekendresa till en storstad långt bort. Och deras rye-baserade styrketår ”Oh Canada!” önskar vi att vi kunde dricka en hel låda av och fortfarande stå på våra fötter.

Exempel från menyn: The Milkman Cocktail, Bacardi Carta Blanca, ananas, lime, karamelliserat socker & brynt smör, 134 kr.

 

Foto: Eva Tedesjö

Linje tio

Hornsbruksgatan 24
08–22 00 21
www.linjetio.com

Motivering: Sedan Tjoget öppnade 2012 har mycket hänt i Hornstull, inte minst på krogfronten, men Linje tio med sin välkomnande cocktailbar fortsätter att hålla kvarterets mest konstanta och högsta nivå på allt som hälls upp i glas. Här möts vi av korrekt och kunnig personal, stimmigt barhäng från tidigt till sent, och mixologi av internationell klass.

Linje tio är inte bara Hornstulls bästa bar, den är och förblir en av de allra bästa i hela huvudstaden.

Exempel från menyn: La Belle Epoque, cognac, citron, pastis, champagne, 132 kr.

 

Foto: Beatrice Lundborg

Paradiso

Timmermansgatan 24
08–720 61 51
www.paradisostockholm.se

Motivering: Att ta över lokalen efter den institution som Sjögräs en gång var, är modigt. Särskilt när man, även nu, låter vägarna bära till rom. Men nyöppnade Paradisos entusiastiska barentreprenörer har ändå lyckats ta söderlokalen till nya höjder, med rivig rom och kryddiga heminfusioner, peppig förfeststämning och en passionerad kärlek till smaker – som gör våra utekvällar betydligt godare. En ny favorit är född på Södermalm.

Exempel från menyn: Cacao Fields, rom, lime, kakao, 130 kr.

 

Foto: Eva Tedesjö

20hundra5

S:t Eriksgatan 102
08–34 05 05
www.noll5.se

Motivering: Längs den lugnaste – och i ärlighetens namn, tråkigaste – delen av Sankt Eriksgatan börjar det nu bubbla fram nya, intressanta verksamheter värda en omväg. 20hundra5 är det främsta exemplet: en maximalistisk cocktailbar i minimalt utrymme, med personlig service och ambitiösa dryckesblandningar.

Här ryms ett brett åldersspann av gäster och en eklektisk cocktailmeny under ett innertak täckt av handskriven meny. Ett hak för vätskekontroll under Vasastansrundan, eller för stammisar i kvarteret, oavsett är det lätt att glatt fastna här hela vägen fram till stängning.

Exempel från menyn: Dirty jeans, tapatio blanco tequila, branca menta, lime, grenadine, 142 kr

Här är de övriga kategorierna:
Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Budget

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Mellan

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Lyx

Nominerade till Gulddraken 2016: Kafé

Vår definition

Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs numera mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Den är en mötesplats där alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails, och man ska alltid få något mer än bara dryck för sina pengar. För gulddraken är en bra bar stället vi går till först och aldrig vill lämna.

Regerande mästare: Pharmarium

Ett experimentlystet vattenhål där vi utmanas och överraskas vid varje besök. Här blandas dofterna av färska örter med kontinentala vindar, vi skålar i kristallglas och ser hur allt fler gäster trillar in till huvudstadens håll-i-hatten-bar nummer ett. Snitsig service och ödmjukt tilltal får oss att stormtrivas i stimmigheten, och deras välkomponerade elixir botar vilket dystert tisdagssyndrom som helst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.