Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/gulddraken/vinnare-av-gulddrakens-hederspris-2019/

Gulddraken

Gulddrakens hederspris 2019 går till...

Fredrik Eriksson, krögare. Foto: Alexander Mahmoud

På måndag delas Stockholms finaste krogpris Gulddraken ut. Men vi kan inte hålla oss. Det finns så mycket bra som förtjänar att uppmärksammas – därför delar vi redan i dag ut hederspriser till personer och fenomen som gjort Stockholm till en bättre krogstad.

Rätta artikel

Fredrik Eriksson

Krögaren Fredrik Eriksson har inte bara insett att för att en gäst ska kunna må riktigt bra på en restaurang måste också personalen må bra. Han har dessutom försökt göra något åt det. I hans krogvärld är alla välkomna – i kök och i matsal, som anställd och som gäst. 

Många krögare jobbar i sin egen bubbla, med totalt fokus på det som landar på tallriken – men struntar i det som sker utanför restaurangens väggar. Fredrik Erikssons kök är en del av samhället i stort och han använder det för att förändra.

Han har länge arbetat målmedvetet, med branschens bästa för ögonen. Det gynnar inte bara personalen, utan också oss som gäster. 

Fredrik Eriksson: ”Vadå, ska jag bara anställa elitsoldater?”  

 

Elaine Hildenborg, Jakob Abrahamsson, Candace Droguett och Simon Andersson tog med Gulddraken på Bio Capitol. Foto: Allis Nettréus

Bio/Bistro Capitol

Bio Capitol har tagit filmupplevelsen till en helt ny nivå. Det gäller också maten. Ett halvår efter starten tillhör matsalen redan Vasastans toppskikt i mellanprisklassen. I stilfulla lokaler med stram art déco-elegans serveras eleganta, minimalistiska bistrorätter med råvarufokus. 

Menyn är liten, men har bredd: både lunch, brunch och middag bjudes, lyx-pizza, pilgrimsmusslor och stans bästa majskyckling. 

Kort och gott det första riktigt lyckade äktenskapet i Stockholm mellan kvartersbiograf och krog där båda verksamheterna drivs med samma höga kvalitetskrav. En kulturgärning i Guldbaggeklass.

 

Johan Tengsved, Katarina Kaselli och Mikael Wretman driver Sensum, en restaurang med föredömlig ljudnivå. Foto: Allis Nettréus

Restaurang Sensum

Vi måste tala om decibelen. Om tallriksskramlet, ekandet mellan klinkergolv och kakelväggar, spellistorna som aldrig slutar dunka i takhögtalarna. Om halvskrikandet som matgästerna, framåtlutade, tvingas till för att höra varandra i kakofonin. Larmet skrämmer bort gäster – och plågar personalen.

Oväsendet är så utbrett att Krogkommissionen känner ren lycka de gånger vi slipper det. Som på Sensum, den förstklassiga, öronvänliga, kvarterskrogen på Wallingatan som Johan Tengsved, Mikael Wretman och Katarina Kaselli driver. Gå dit. Ta in något gott. Njut av maten och den angenäma ljudnivån. Njut av att kunna prata med dina vänner, inte tvingas hojta.