Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Gunborg, 83, är för frisk för att få bostad

Gunborg Söderman vill flytta från Bandhagen och bo närmare sin son i Solna – men har fått nobben.
Gunborg Söderman vill flytta från Bandhagen och bo närmare sin son i Solna – men har fått nobben. Foto: Emil Wesolowski

En glättig broschyr från ett privatdrivet servicehus väckte Gunborg Södermans hopp.

Hopp om att bryta sin isolering, slippa oron och få nära till vård.

Men det blev kalla handen direkt. Nu slåss hennes son Dan Paradell för att hans mamma ska få hjälp.

Tre trappor upp i Bandhagen. I soffan framför tv:n sitter Gunborg Söderman. Det är tidig kväll, dunklet dominerar i hennes 75 kvadratmeter stora hyrestrea. Det är en lägenhet som är alltför stor för Gunborg Söderman som med åren blivit allt mer orörlig.

Enligt läkarintyget från hennes behandlade läkare lider hon bland annat av svåra hjärt- och kärlsjukdomar. Hon har diabetes, ingen ork och har stora problem med sin andning.

Läkaren bedömer att hon har behov av vård dygnet runt och han rekommenderar ett boende på servicehus.

Sedan i höstas har hon också vid flera tillfällen plötsligt svimmat. Senast ramlade hon, slog ut en tand och blev liggande i ett buskage utanför fastigheten i nästan en timme innan hon fick hjälp.

Hennes son Dan Paradell bor i Solna, på andra sidan stan. Hennes två barnbarn bor i Vallentuna respektive Upplands Bro, också det en bra bit bort. Det är en situation som många som bor i Stockholm känner igen.

– För mig blev det en chock när jag förstod hur systemet fungerar. Jag levde i villfarelsen att min mamma, som arbetat i nästan hela sitt liv, skulle få hjälp på ålderns höst. Men när vi bad om hjälp blev vi så dåligt bemötta att jag först inte trodde att det var sant, säger Dan Paradell.

Efter att broschyren om det privatdrivna servicehuset i Bromma damp ner på hallgolvet åkte de dit och tittade. De blev glatt överraskade över hur fint det var, de förevisades allmänna utrymmen och ljusa, små lägenheter.

– Först i efterhand inser jag hur naiva vi var. Vi trodde det bara var att ansöka om en plats och flytta in, säger Dan Paradell.

Men att bo i servicehus är behovsprövat enligt socialtjänstlagen. När han tog kontakt med stadsdelen fick han i princip omgående höra att det var kört.

– De sa till och med att om jag tyckte att det var jobbigt att ta hand om administrationen kring mamma så kunde vi skaffa en god man åt henne, då skulle vi ju slippa.

Han är samlat arg och lågintensivt förtvivlad. Efter att kommunens handläggare besökt hans mor i en och en halv timme fick de ett skriftligt avslagsbeslut på deras ansökan.

Gunborg Söderman ansågs inte vara i behov av någon servicelägenhet. Hon uppmanades byta sin hyrestrea på den öppna bostadsmarknaden för att komma närmare sin son i Solna och hon uppmanades också att söka hemtjänst, något som hon hittills inte haft och heller inte vill ha.

– Jag orkar inte. Jag är redan så nere och så orolig. Jag skulle inte klara av att ha en massa olika människor springande här.

Foto: Emil Wesolowski Gunborg Söderman och hennes son Dan Paradell. Foto: Emil Wesolowski

Dan Paradell hjälpte sin mor att överklaga till Förvaltningsrätten. Avslag även där.

När han satte sig in i problematiken genom att läsa andra beslut och överklaganden ökade hans förvåning över hur människor blir behandlade. Å ena sidan konstaterar Förvaltningsrätten i besluten att kommunerna enligt socialtjänstlagen har ett stort ansvar för att äldre människor får ”goda bostäder” och en ”skälig levnadsnivå”, å andra sidan kommer de nästan uteslutande alltid fram till att detta kan tillgodoses i hemmet.

– Och min mamma är ”bara” 83. Det är uppenbarligen inte gammalt nog. Så nu sitter hon ensam i en lägenhet dit en ung familj skulle kunna flytta. Hon skulle kunna få ett värdigare, tryggare liv i en betydligt mindre lägenhet i ett servicehus.

Dan Paradell har överklagat till kammarrätten, men hyser inga större förhoppningar.

– Jag ska fortsätta kämpa för min mamma, det finns ingenting annat att göra. Men både det och tanken på hur många gamla som inte har någon som i alla fall försöker slåss för dem gör mig sorgsen.

Deras dröm om ett servicehus för Gunborg Söderman har definitivt grusats.

På köksbordet har sonen radat upp alla mediciner hans mamma fått utskrivna. Det är mediciner som hon tar varje dag. Uppgivet konstaterar han att det som anhörig är svårt att hänga med, svårt att förstå hur det kunde bli så här och svårt att veta vad han ska göra med sin frustration.

För Gunborg Söderman är det också svårt. Hon kan inte handarbeta längre, värken i händer och fingrar är för stor. Men kanske är det ensamheten som är det värsta:

– Ibland går det flera dagar utan att jag pratar med någon. Då tänker jag att jag inte vet om jag har någon röst kvar. Och så försöker jag prata lite med mig själv.

Läs även: ”Ökat behov av ny boform för 65-plussare”

Läs även: ”Så klarar länet äldreboomen”

Foto:

Fakta. Boenden för äldreKräver

Fakta. Boenden för äldre

Kräver behovsprövning enligt Socialtjänstlagen

Särskilt boende:

Samlingsnamn för äldreboende, servicehus och korttidsboende. Benämns också ibland som vård- och omsorgsboende.

Äldreboende:

Har personal på plats dygnet runt för personer med stora omvårdnadsbehov. Boendet är permanent, oftast möblerat med egna möbler, förutom en höj- och sänkbar säng som tillhandahålls av boendet.

Servicehus:

I servicehuset bor du i en egen lägenhet men du har tillgång personal, oftast hemtjänsten. Du kan ha larm i lägenheten och hemtjänsten kommer och hjälper dig vid behov.

Korttidsboende:

På korttidsboendet bor man en begränsad tid. Det kan till exempel vara en kortare tid efter sjukhusvistelse, för avlastning för närstående, eller under växelvård. Korttidsboendet har personal dygnet runt.

Profilboende:

Ett äldreboende med särskild inriktning, exempelvis för den som har en demenssjukdom och är yngre än 65 år.

Boenden man kan köa till

Seniorboende

Trygghetsboeende

Mellanboende (kommande boendeform)

Vem kan få service och omsorg?

Alla som anser sig behöva service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen.

För att få reda på om du har rätt till hemtjänst eller annat bistånd måste du ansöka hos kommunens socialtjänst.

Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar.

Vanligen tar en biståndshandläggare hand om ditt ärende.

Om handläggaren kommer fram till att du inte har rätt till den hjälp du ansökt om, har du rätt att få ett beslut som du kan överklaga till domstol.

I vissa kommuner kan den äldre få ekonomiskt stöd när en anhörig sköter omvårdnaden. Det kallas ofta hemvårdsbidrag.

Så brukar domstolarna motivera beslut om serviceboende

Kan inte förvänta sig att behoven minskar.

Ålder.

Den upplevda otryggheten.

Nedsatt fysisk hälsa.

Personen kan inte tillförsäkras en skälig levnadsnivå med nuvarande insatser i hemmet.

Behovet kan tillgodoses med hjälp i hemmet.

Den enskilde är redan tillförsäkrad en skälig levnadsnivå.

Den enskildes behov är inte så omfattande att det är motiverat med särskilt boende.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.