Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Gunga blev dödsfälla för skogens konung – räddades av morgonvandrare

00:39. När en skrämd älgtjur fastnat i en gunga i ett träd kom Leif Gisslen snabbt till undsättning.

Nödläge uppstod när älgen, möjligen under jakt på fallfrukt, fastnade i en gunga intill ett hus i ett sommarstugeområde i Stockholms skärgård. Då dök jägaren Leif Gisslén upp, som en räddande ängel för en desperat skogens konung.

Men det var inte utan viss vånda som morgonvandraren på onsdagen ingrep med en stångsåg, väl medveten om att älgar – speciellt frustrerade och desperata sådana – kan vara farliga att möta. Leif Gisslén gick in för att med lugnande prat få det insnärjda djuret att samarbeta, medan han sågade av en gren i det träd som gungan var fäst i.

– Jag pratade hela tiden med älgen, för att få den lugn. Jag tror att en älg känner när man själv är lugn, att den då inte hotas. Kan säga att jag såg i djurets ögon att den lugnade ner sig, säger Leif Gisslén till DN.

Det var under en sedvanlig morgonpromenad i Djurhamn på nordvästra delen av Djurö i Stockholms skärgård, i sällskap med grannar och en hund, som Leif Gisslén bortom en häck noterade en älg som betedde sig konstigt.

   Läs mer: Galna älg-sjukan nära svenska gränsen 

– När jag gick närmare såg jag att den hade fastnat med hornen i en gunga, upphängd i ett träd intill ett sommarhus. Den bastanta älgen slängde med huvudet, i desperata försök att komma loss, säger Gisslén, som sstrax bestämde sig för att ingripa.

Leif Gisslén gick iväg till en bekant, boende en bra bit bort. Där fick han låna en stångsåg, ett verktyg för beskärning av träd.

– Det var lite nervöst att komma igång, jobbigaste delen var att bestämma var jag skulle stå i förhållande till älgen.

Gisslén valde att ta position intill trädets stam, med älgen då på cirka två meters avstånd.

– Jag sågade i grenar och gungans rep. Älgen var rätt lugn. Själv oroade jag mig för hur djuret skulle agera när det väl kom loss.

   Läs mer: Den vita älgen får leva

Det blev ett riktigt ”adrenalinpåslag” för pensionären Gisslén när älgen – lyckligtvis – tog sats och sprang mot skogen på andra sidan trädet. Stammen blev något av en trafikdelare och högertrafik respekterades av båda parter…

– Det var en älgtjur vid god vigör, kanske uppåt två år gammal. Ändå, hade den inte fått hjälp skulle den nog till slut dö där. Hornen var så insnärjda att den inte skulle ha klarat att själv komma loss.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.