Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hackathon-i-stockholm-siktar-pa-varldsrekord/

STHLM

Hackathon för kvinnor i Stockholm slog Europarekord

Bild 1 av 5 Hackare från hela världen samlades i stadshuset för att främja kvinnor i techbranschen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 5 Anna König Jerlmyr invigde eventet under lördagskvällen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 5 Hundratals kvinnor slöt upp under hackathonet i stadshuset under lördagen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 5 Bloggaren Malini Agarwal har flugit från Indien för att delta i eventet.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 5 Ariel Perez och Alexandra Juskova är två av hackathonets deltagarna.
Foto: Magnus Hallgren

Hundratals kvinnor samlades i Stockholms stadshus under lördagskvällen för att under ett dygn hacka sig fram till olika lösningar och en mer jämställd techbransch.

Musiken dånar ut i stadshuset medan flera hundra kvinnor från hela världen minglar runt bland olika stationer i hackathonet – ett evenemang där programmerare träffas för att programmera och utmana sig i att skriva koder. 

Två av deltagarna som slutit upp är Ariel Perez från Texas och Alexandra Juskova från Litauen. Båda bosatta i Stockholm och jobbar inom techbranschen.

– Jag kom hit för att jag vill lyfta kvinnor inom techvärlden och använda teknologi för att påverka kvinnor, säger Ariel Perez som valt att anmäla sig till en utmaning som handlar om kvinnors sexualitet.

– Och för att öka kunskapen kring vår sexualitet och relationer överlag, fyller Alexandra Juskova i.

Målet var bland annat att slå det tidigare världsrekordet i antalet deltagare i hackathon för kvinnor vilket noterades förra året då 872 kvinnor samlades på Maryland University i USA.

Med med 816 deltagare slogs inte världsrekordet under lördagen.

– Men det är tveklöst det största i Europa, och det känns helt fantastiskt, säger Ariane Bucquet Pousette, projektledare. Världsrekordet tar vi nästa år!

Deltagarna väljer en av tolv utmaningar inom techbranschen. Hur utmaningarna är utformade varierar. Vid vissa stationer diskuteras kreativa lösningar, medan andra handlar om tekniska utmaningar, men de flesta berör kvinnor utifrån olika perspektiv. Bland annat hur man ska prata om klimakteriet eller stärka kvinnors privata ekonomi. 

– Vi har sett flera bolag starta upp som är exempel på när produkter, lösningar, service och omsorg blivit bättre för att det är kvinnliga grundare som bättre förstår kvinnor och inte minst kvinnors hälsa, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd, (M) i Stockholms stad, som var med och invigde eventet.

”World’s largest hack for women” inleddes i Stockholms stadshus under lördagen. Syftet var bland annat att uppmärksamma den snedfördelning som råder mellan könen inom techbranschen.

Två procent av all riskkapital förra året gick till bolag med enbart kvinnligare grundare – resterande 98 procenten gick till bolag med manliga grundare.

– Det är alldeles för skevt och det måste vi göra något. Ett sätt är att uppmärksamma kvinnliga entreprenörer och innovatörer. Det gör vi nu i kväll, men vi fortsätter att göra det på olika sätt, säger Anna König Jerlmyr.

Malini Agarwal, bloggare från Indien har flugit till Sverige för att delta på hackathonet. Förhoppningen är att hon ska ta med sig konceptet till sitt hemland. 

– Det finns stor förbättringspotential för att få in fler kvinnor i branschen. Kvinnor har så många perspektiv och idéer som är viktiga egenskaper att ha som ledare och innovatörer, säger hon.