Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hakkors sprejades på Stockholms moské

Other: Stockholms moské

Stockholms moské utsattes under natten mot lördagen för ett angrepp av okända gärningsmän som målade ett stort antal hakkors på fasaden.

– Vi har ansökt om att få sätta upp kameror i avskräckande syfte men fått avslag tre gånger, säger moskéns imam Mahmoud Khalif till DN.

Det var någon gång under natten mot lördagen som någon eller några sprejade ett antal hakkors på Islamiska förbundets moské på Kapellgränd i Stockholm. Angreppet inträffade någon gång mellan 21.30, då de sista besökarna lämnade moskén på fredagskvällen, och klockan 05.30 på lördagen, då de första kom för att delta i morgonbönen.

Hakkorsen sprejades på entrédörrarna och på fasaden mot Kapellgränd.

– Det är inte första gången som vi har fått hakkors målade på moskén. Det har hänt vid två tillfällen tidigare. Men trots att vi tre gånger har ansökt om att få sätta upp övervakningskameror så har vi hela tiden fått avslag, berättar imam Mahmoud Khalif.

Islamiska förbundet har överklagat avslagen till Förvaltningsdomstolen.

Enligt Mahmoud Khalif har moskén utsatts för olika typer av klotter vid 22 tillfällen bara under 2017.

– Det är inte bra att en moské som ska vara en fristad och där människor ska finna lugn utsätts för detta. Det skapar otrygghet istället för trygghet, säger Mahmoud Khalif.

Händelsen kommer att polisanmälas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.