Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/haktad-for-grov-valdtakt-slappt-efter-en-timme/

STHLM

Häktad för grov våldtäkt släppt efter en timme

Den 21-åring som på måndagen häktades på sannolika skäl misstänkt för den grova våldtäkten i Hässelby släpptes ur häktet efter en timme. Åklagaren motiverar beslutet med att ”nya uppgifter har framkommit”.

– Det måste ha varit historiens kortaste häktning, säger 21-åringens advokat Erik Nydert.

Klockan 15.40 på måndagen avslutades en häktningsförhandling i Solna tingsrätt. Då beslutade tingsrätten att häkta en 21-årig man, på sannolika skäl misstänkt för den grova våldtäkt som ska ha begåtts i en lägenhet i Hässelby natten mellan torsdagen och fredagen i förra veckan.

Sannolika skäl är den starkare misstankegraden.

Men klockan 16.35 beslutade kammaråklagare Leonardo Roseneld att häva häktningsbeslutet.

”Nya uppgifter har efter dagens häktningsförhandling framkommit. Dessa uppgifter gör att misstankegraden beträffade den misstänkte har försvagats och att sannolika skäl inte längre föreligger”, skriver åklagaren i sitt beslut.

Advokat Erik Nydert försvarar 21-åringen:

– Min klient är oskyldig och har alibi. Det är kanske alibit man har kontrollerat efter att han häktats. Jag har inte fått besked om exakt varför åklagaren beslutade att häva häktningen.

Vad säger det om hur polisutredningen hittills gått till?

– Det är tråkigt att det uppenbart skett flera misstag. Enligt min uppfattning så hade polisen kunnat göra mycket mer under de dagar som gått. Polisen har haft svårt att få tag i folk för att kontrollera vissa vittnesmål, men samtidigt fanns det åtgärder de hade kunnat vidta mycket tidigare än vad som skett, säger Erik Nydert.

Kammaråklagare Leonardo Roseneld vill inte kommentera vilka konkreta uppgifter som enligt åklagaren ”av en händelse” kom fram först efter att mannen häktades i går.

– Det som kom fram måste kontrolleras ytterligare. Uppgifterna i sig gjorde dock att misstankegraden sjönk och därför beslutade jag att häva häktningsbeslutet. Formellt är 21-åringen fortfarande misstänkt, säger han.

Enligt Leonardo Roseneld har polisen säkrat spår, tagit saker i beslag och hört en rad vittnen i ärendet. Han vill dock inte kommentera bevisläget och det faktum att nu har tre personer som varit frihetsberövade i ärendet släppts.

– Utredningen fortsätter och läget förändras kontinuerligt.

Det är, enligt rättens ordförande, rådman Anders Samuelsson, mycket sällsynt att en person som häktas på sannolika skäl försätts på fri fort så snart.

– Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar så jag kan inte gå in på några detaljer, säger han.

En 18-åring kvinna sitter sedan i lördags häktad misstänkt för medhjälp till grov våldtäkt i det aktuella fallet. Under helgen släpptes två andra män, en 20-åring och en 43-åring, som varit frihetsberövade i ärendet släppts.